Voor degenen die arretjescake heerlijk vinden, maar het liever niet eten omdat er rauwe eieren in verwerkt zijn, volgt hieronder het recept voor een arretjescake zonder ei!

Al eerder schreef ik een artikel over arretjescake, een heerlijke chocoladecake die je zonder oven eenvoudig kunt maken.

Hoewel deze cake echt overheerlijk is, bevat het recept rauwe eieren. Vooral voor risicogroepen kan dit een probleem zijn. Denk hierbij aan kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en oudere mensen. Ook zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand kunnen beter geen rauwe eieren eten vanwege een minimale kans op salmonella.

Voor mensen die geen rauwe eieren kunnen of willen gebruiken in hun recept is er ook een recept voor deze heerlijke arretjescake waarbij geen eieren nodig zijn.

Het is niet het echte recept, maar dat maakt deze arretjescake niet minder lekker!!!!

Het echt recept is bedacht door Calve en stamt uit grootmoeders tijd, maar ondertussen zijn er al vele lekkere varianten op deze smakelijke arretjescake.

Net als bij het echte recept is er geen oven nodig om deze variant zonder ei te maken, dus eenvoudig en snel klaar!

Benodigdheden voor arretjescake zonder ei

·         200 gram margarine (of voor wie de cake extra lekker wil maken: roomboter)

·         50 gram pure chocolade

·         60 gram cacaopoeder

·         200-300 biscuitjes (de goedkoopste die je kunt vinden zijn prima)

·         200 gram bruine (basterd)suiker

·         2 pannetjes (1 om de boter in te smelten en 1 om de chocolade te smelten)

·         1 cakeblik (bij gebrek aan een cakeblik, een taartvorm werkt ook)

De bereiding van arretjescake zonder ei

Doe de boter in een pannetje en laat deze op een heel zacht vuurtje smelten. Zorg dat het pannetje groot genoeg is, zodat later de andere ingrediënten er nog bij kunnen. Of doe de gesmolten boter in een ruime schaal.

De chocolade kan je ondertussen ook smelten, doe dit au-bain-marie. Dat wil zeggen, niet rechtstreeks in het pannetje maar met een bakje of schaaltje in heet water laten smelten.

Wanneer de boter gesmolten is kun je de basterdsuiker er doorheen roeren.

Daarna kan ook de cacao erdoorheen. Doe dit bij voorkeur lepel voor lepel zodat de cacao niet alle kanten uit stuift! Vervolgens kan ook de gesmolten chocolade door het mengsel geroerd worden.

In principe is de basis van de arretjescake zonder ei  nu klaar. De koekjes kan je in stukjes breken of verkruimelen door ze in een schone theedoek te doen en er met iets hards op te slaan. De stukjes doe je vervolgens in de chocolademassa en schep het geheel goed door elkaar.

Tip: kinderen zijn vaak gek op het breken van de koekjes!!! Terwijl je de chocolademassa voorbereidt zouden kinderen dus mee kunnen helpen met de koekjes!

Vervolgens kan het cakeblik ingevet worden of bekleed met bakpapier. Dit laatste omdat de cake dan een stuk makkelijker uit het cakeblik komt als hij klaar is. 

Als dit gebeurd is kan de hele massa in het cakeblik. Stevig aanduwen en dan kan hij in de koelkast. Laat de cake minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Wanneer je geen bakpapier hebt gebruikt in het cakeblik krijg je de arretjescake er het makkelijkst weer uit door hem heel eventjes in warm water zetten zodat net de buitenkant weer zacht wordt. Als je het blik dan omdraait glijdt de cake er zo uit!

Smullen maar!

Maak je liever de 'echte' arretjescake? Het recept daarvoor vind je hier


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in