Elk mens geboren met een baarmoeder begint op een gegeven moment te menstrueren. Over het algemeen begint dit ergens tijdens het 12de levensjaar en vervolgens is dit een wederkerende gebeurtenis die 1 keer per maand voorkomt. Men blijft menstrueren tot de overgang inzet, of het een halt wordt toegeroepen door een hysterectomie of in sommige gevallen door mannelijke hormonen. Omdat men zolang menstrueert, is het natuurlijk belangrijk dat iemand de beste bescherming vind die ook bij hun levensstijl past.
Menstruatiebloed opvangen
Tegenwoordig zijn er drie verschillende manieren om het menstruatiebloed op te vangen. Deze opties zijn maandverband, tampons en de menstruatiecup. Maandverband is de enige van de drie die voor uitwendig gebruik geschikt is. Tampons en menstruatiecups worden beiden inwendig gebruikt. Maar ook in deze drie aparte categorieën zijn er veel verschillende opties en manieren om beschermd te zijn.
Maandverband
Maandverband is, momenteel, de enige methode om menstruatiebloed buiten het lichaam op te vangen en wordt vaak ook gezien als de makkelijkste manier. Maandverband is namelijk erg gemakkelijk in het gebruik; het is niet lastig om aan te brengen en je kunt zien wanneer je toe bent aan verschoning.
De grootste minpunten van maandverband zijn echter wel dat men het in sommige gevallen kan zien zitten, bijvoorbeeld onder een strakke broek, door een zogenaamd luiereffect en dat het vrij luidruchtig kan zijn in het gebruik; het openen van een verband pakje veroorzaakt het nodige geritsel. Ook is het zo dat, zodra je hevig bloed en niet het goede soort verband draagt, je het ook begint te voelen omdat het verband te snel nat wordt en daardoor het bloed niet meer goed opneemt.
Maandverband is vaak een goede keuze voor jonge meisjes die voor het eerst ongesteld zijn en dus nog niet weten hoe hevig hun menstruatie is.
Er zijn tientallen verschillende soorten maandverband te koop bijvoorbeeld maandverband gemaakt van 100% natuurlijk katoen, die voor hergebruik geschikt is of maandverband dat na gebruik zo weggegooid kan worden. En ook dan zijn er nog meer opties; lichte dagen of zware dagen, dag of nacht, wel of geen vleugels, lengte en dikte.
Het soort maandverband dat het beste bij jou past is voornamelijk afhankelijk van hoe hevig je menstruatie is.
Tampons
Tampons zijn een van de twee opties voor inwendig gebruik. Je kunt de tampons inbrengen met behulp van een inbrenghuls of gewoon met de hand. Tampons moeten voorzichtig de vagina in geduwd worden waarna, als ze goed zijn ingebracht, je hun aanwezigheid niet meer voelt. Tampons zijn bedoelt om het menstruatiebloed op te vangen voordat het de kans heeft het lichaam te verlaten.
De voordelen hiervan zijn dat het eerder opvangen van het bloed nare geurtjes kan voorkomen en over het algemeen hoeven tampons ook minder snel verschoont te worden dan maandverband. Ook vinden veel mensen dat het gebruik van tampons hygiënischer is, omdat het bloed niet de kans krijgt zich te verspreiden rondom de vagina opening en de schaamlippen wat bij maandverband soms wel het geval is.
Wel is het zo dat het gebruik van tampons de vagina uitdroogt doordat zij gemaakt zijn van absorberend materiaal dat zich niet alleen beperkt tot menstruatiebloed. Ook kan het zijn dat verkeerd gebruik, zoals het te lang laten zitten van een tampon, kan leiden tot TSS; Toxisch Shock Syndroom.
Ook tampons zijn er in vele verschillende soorten en maten maar het grootste verschil zit voor de meeste tampons simpelweg in het formaat. Toch heb je ook nog keuze uit de soort groeven de tampon heeft, verticaal of diagonaal, en sommige soorten tampons hebben een katoenachtig laagje dat zich beter vormt naar de vormen van de vagina. Bij tampons is de keuze ook voornamelijk afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie.
Menstruatiecup
De menstruatiecup is de tweede optie voor inwendig gebruik. Menstruatiecups zijn kleine cups, meestal van siliconen gemaakt die daadwerkelijk inwendig het bloed opvangen. Tampons absorberen het bloed en cups vangen het letterlijk op, zij moeten dan ook leeggegooid en gewassen worden nadat ze verwijderd zijn en voordat zijn weer ingebracht worden. Cups zijn over het algemeen bedoeld voor hergebruik, er zijn slechts een klein handjevol varianten die na een enkel gebruik weggegooid moeten worden.
Voor het inbrengen van de cups moet je wel comfortabel zijn met je eigen vagina en er geen probleem mee hebben om zo nodig twee vingers te gebruiken voor het veilig inbrengen en verwijderen van de cup. Sommige mensen hebben hier helaas moeite mee en voor hun zijn cups misschien niet de beste oplossing.
Van de drie opties hebben cups de grootste capaciteit voor het opvangen van bloed, en ze kunnen in verhouding het langste blijven zitten. De meeste cup fabrikanten raden aan de cups minimaal 1 keer per 12 uur leeg te gooien en te wassen. De kans op doorlekken is ook een stuk kleiner.
De grootste nadelen van cups zijn dat ze echt met de hand in de vagina moeten worden geplaatst en met de hand moeten worden verwijderd. Ook is het zo dat, bij het verwijderen van de cup, je hem leeg moet gooien en even zult moeten wassen. Als je onderweg bent, kun je hem gewoon even omspoelen met water voor je hem weer inbrengt. Maar er wordt zeker aangeraden hem fatsoenlijk te wassen met zeep die daar ook specifiek voor is gemaakt. Dit om te voorkomen dat de siliconen verkleuren of een geur ontwikkelt.
Welke menstruatiecup geschikt is voor jou is niet alleen afhankelijk van hoe hevig je menstrueert, maar ook van hoe hoog je cervix zit tijdens je menstruatie, of je al eens bent bevallen van een kind en hoe oud je bent.
Keuze maken
Bij het maken van de keuze welke methode het beste bij jou past, neem dan alle informatie in dit artikel en kijk op de sites van de bekendste merken in elke categorie. Denk bijvoorbeeld aan Always voor maandverband, o.b. voor tampons en Lunette voor menstruatiecups. Op de sites zal de nodige informatie staan zoals tips over het gebruik van hun producten en natuurlijk informatie over welke van hun producten bij jou menstruatie past.
Natuurlijk kun je de verschillende methodes ook combineren voor een optimaal veilig gevoel tijdens je menstruatie. Een tampon of een cup combineren met maandverband of een simpel inlegkruisje kan je helpen je veiliger te voelen tegen doorlekken.
Iedereen verdient het om zich te allen tijde comfortabel te voelen in haar eigen vel, ongesteld of niet.