Zonneallergie is een aandoening die zich voordoet na blootstelling aan de zon. Na het zonnen kunnen rode plekken en bultjes ontstaan die hevig kunnen jeuken. De huid kan hierdoor uitdrogen en gaan schilferen. Zonneallergie ontstaat alleen op plekken van de huid die blootgesteld zijn aan de zon. In de zomer kan er ook huidirritatie ontstaan door warmte.
Men wordt niet met zonneallergie geboren. Zonneallergie ontstaat meestal tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar en verdwijnt vaak bij het vorderen van de leeftijd. Uit onderzoeken aan de Katholieke Universiteit Leuven te België is gebleken dat diegene die last krijgen van zonneallergie veelal vrouwen zijn. Een op de zeven vrouwen kreeg tijdens het onderzoek, waarbij ze werden blootgesteld aan zonlicht, zonneallergie.
Zonlicht bestaat uit ultraviolette stralingen met verschillende golflengtes. Ultraviolette stralingen met een golflengte tussen 315 en 400 nanometer (UV-A) zijn de grootste boosdoeners van zonneallergie. Deze ultraviolette stralingen kunnen zelfs allergie veroorzaken tijdens bewolkte dagen, in de schaduw en kunnen door het glas dringen. Zonnestralen met een golflengte tussen 280 en 315 nanometer (UV-B) zijn in mindere mate de boosdoeners.
Oorzaken van zonneallergie
Waarom de ene persoon gevoelig is voor zonlicht en de ander niet, is niet bekend. Wel is bekend dat het eerder voorkomt bij mensen die een lichte huid hebben.
Primaire oorzaak is simpelweg een allergie voor zonlicht zonder dat er sprake is van andere factoren. Net zoals men allergisch kan zijn voor jodium of rubber.
Het is een secundaire oorzaak als er sprake is van zonneallergie, die veroorzaakt wordt door een reactie van zonlicht met medicijnen (plastabletten, antibiotica, pijnstillers). Het is ook een secundaire oorzaak als er een reactie is van zonlicht met chemische middelen zoals een grondstof voor parfum (verwerkt in cosmetica, zeep, aftershaves). Zonneallergie met een secundaire oorzaak wordt ook wel fotoallergie genoemd. Zodra de secundaire oorzaak wordt aangepakt, verdwijnt de zonneallergie.
Warmte-uitslag: Milaria rubra
Warmte-uitslag ontstaat in tegenstelling tot zonneallergie door een zwelling van de zweetklieren. Tijdens warme dagen kunnen de zweetklieren uitzetten en verstopt raken. Verstopte zweetklieren hebben meestal een ontsteking tot gevolg, die irritatie, uitslag, jeuk en roodheid van de huid veroorzaken. Milaria rubra kan ontstaan tussen de vingers of tenen en in plooien van het lichaam zoals; onder de borsten, in de knieholtes of oksels. Milaria rubra wordt ook wel warmte-eczeem genoemd.
Zonneallergie of warmte-uitslag
Mocht u last krijgen van huidirritatie door de zon of door de warmte dan dient u uw huisarts te raadplegen. Uw huisarts verwijst u door naar de dermatoloog. De dermatoloog zal onderzoeken of de irritatie veroorzaakt wordt door UV-A, UV-B of door zweetklieren die niet optimaal werken. De dermatoloog vertelt u na het onderzoek om welke aandoening het gaat en welke voorzorgsmaatregelen u moet treffen. De dermatoloog zal vervolgens een recept uitschrijven of lichttherapie aanbieden.
Zonnebrandcrèmes geven merendeels bescherming tegen UV-B en minder tegen UV-A. Bij het kopen van zonnebrandcrème is het belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die zowel genoeg bescherming biedt tegen UV-A als UV-B en geen parfum bevat.
www.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet
www.merckmanual.nl
www.zonnebrandtest.nl