Hartkatheterisatie is een methode waarmee onderzocht kan worden of de hartkleppen en de pompfunctie van het hart goed werken. Bovendien onderzoekt men met een hartkatheterisatie de hartvaten rondom de kransslagader. Dit onderzoek wordt uitgevoerd ter controle bij hartpatiënten en bij mensen die klachten ondervinden die betrekking zouden kunnen hebben op het hart.
Hartkatheterisatieonderzoek
Voor het onderzoek moet de patiënt op een bed gaan liggen onder een röntgenapparaat. De haren in het gebied waar de katheter wordt ingebracht worden weggeschoren en het gebied wordt ontsmet met jodium. Voordat er een katheter (slangetje) via de lies of de pols naar het hart wordt geschoven, krijgt de patiënt een verdovingsprik. De contrastvloeistof die via de katheter in de hartholten wordt gespoten, maakt de aderen voor de film beter zichtbaar. De röntgenfilmpjes zijn tijdens de hartkatheterisatie te bezichtigen via de monitoren. Sommige patiënten worden misselijk op het moment dat de contrastvloeistof wordt ingespoten, om deze reden wordt er geadviseerd om niet te eten voor het onderzoek. De behandeling is op het verdovingprikje na vrijwel pijnloos.
De hartkatheterisatie duurt ruim een uur. Na het onderzoek wordt het prikgaatje in de pols of de lies een paar minuten dichtgedrukt, totdat er stolsel is ontstaan dat het gaatje afsluit. Hierna krijgt de patiënt een strak drukverband om en wordt naar de verpleegafdeling gebracht om te rusten. Op de verpleegafdeling krijgt de patiënt veel te drinken, zodat de contrastvloeistof zo spoedig mogelijk het lichaam verlaat. Na circa vier uur wordt het drukverband verwijderd.
Na dit onderzoek wordt er een afspraak gemaakt voor een poliklinische controle. Tijdens de poliklinische controle krijgt de patiënt de definitieve uitslag. Slechts in sommige gevallen is een vervolgbehandeling noodzakelijk, zoals een bypassoperatie, dotteren of het plaatsen van een stent. Een stent is een buisje in de vorm van een veertje om een vernauwing open te houden).
Mogelijke complicaties hartkatheterisatie
Meestal verloopt een hartkatheterisatie zonder complicaties. Complicaties die zich zo nu en dan kunnen voordoen zijn;
- hartritmestoornissen
- lichamelijke reactie op het contrastvloeistof
- allergische reactie op jodium
- kortademigheid
- stolselvorming in de bloedbaan