Dommelsch bier wordt gedronken in heel Nederland. Inmiddels is dit biermerk vooral bekend van de concerten zoals Dommelsch Live38.

Geschiedenis

Het brouwen van Dommelsch begon in het plaatsje Dommelen in Brabant. In 1744 werd dit bier voor het eerst gebrouwen door Jan Snieders. In Dommelen had hij een herberg met een brouwerij ernaast. Hier trok hij altijd veel klanten. Maar het bier werd pas echt bekend toen Willem Snieders het rond ging brengen in de regio. Als een van de eerste brouwerijen had de Dommelsch brouwerij een stoommachine.

De brouwerij

Vroeger heette de brouwerij waar Dommelsch gemaakt wordt De Oranjeboom. Omdat de Rotterdamse brouwerij d’Oranjeboom wilde dat ze hun naam veranderden, heet de brouwerij vanaf 1930 De Dommelsch Bierbrouwerij. In 1987 kwam er een nieuwe brouwerij. De oude brouwerij wordt nu gebruikt als museum.

Het etiket

Het bijzondere aan Dommelsch bier is dat het lange tijd geen etiket heeft gehad. Mensen kozen het bier dus niet om het merk, maar om de smaak. Dit maakt Dommelsch volgens de makers zo uniek. Pas in 1952 is er voor gekozen een etiket bij het bier te ontwerpen. Het logo is een rood wit schild. In het midden is een rode golf te zien. Die staat voor het gistproces van het bier. Ook wordt er gezegd dat de golf staat voor de rivier de Dommel. De slogan van Dommelsch is lange tijd geweest: ''Dommelsch wordt het helemaal''.

Bieren

Inmiddels heeft Dommelsch een groot assortiment aan bieren. Om te beginnen de gewone Dommelsch pilsener, met vijf procent alcohol. Sinds 2001 wordt Dommelsch Ice gebrouwen, met een alcoholpercentage van vijf en een half procent. Dit bier werd voor het eerst verkocht op het Oerol festival op Terschelling. Ook heb je wat zwaardere bieren van Dommelsch: Winterbok, Jonge Bok en Lentehop. De hoeveelheid alcohol hierin varieert van zes tot zeven procent. Dan heb je nog Dommelsch Mild Bier en Dommelsch Oud Bruin met een alcoholpercentage van ruim twee procent. En tenslotte ook helemaal alcoholvrij bier.

Muziek

Dommelsch bier gaat goed samen met muziek. In 2005 begon Dommelsch met Dommelsch Dubbel Dutch Pop-Up Concerten. Inmiddels zijn ze erg bekend met Dommelsch Live38.   

www.dommelsch.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in