Guppen worden veel gekocht als vissoort voor in een aquarium. Ze zijn makkelijk te verzorgen en daarom zeer geschikt voor mensen die voor het eerst een aquarium beginnen.

Algemeen

Guppen zijn kleine vissen. Mannetjes zijn gemiddeld vier centimeter lang en vrouwtjes gemiddeld zes centimeter. Mannetjes hebben prachtige kleuren en een klein uitsteeksel onder aan de buik, dit is een soort penis. Vrouwtjes hebben minder felle kleuren dan de mannetjes.

Verzorging

Guppen zijn makkelijk te verzorgen. De temperatuur van het water in het aquarium moet tussen de 22 en de 25 graden zijn. Guppy’s kunnen gewoon gemengd vlokvoer eten maar er bestaat ook speciaal Guppy voer. Het beste is om ze om de dag te voeren. Vissen hebben altijd honger, maar het is niet nodig ze vaker te voeren. Een groot deel van het voer zal dan naar de bodem zinken waardoor het aquarium erg vies wordt.

Voortplanten

Guppen staan er om bekend zich snel voort te planten. Het is dan ook gemakkelijk guppen te kweken. Als een vrouwtje zwanger is kan je zien dat ze een steeds dikker wordende buik krijgt. Na vier weken worden de jonge guppen geboren. Per keer zullen dit er tien tot zeventig zijn. In het begin zijn de jonge guppen nog maar vier of vijf millimeter groot. Er is kans dat ze opgegeten worden door de moeder of de mannetjes. Ook andere vissen vinden kleine guppen vaak lekker. Om dit te voorkomen kan het vrouwtje in een aparte bak worden gezet vlak voor de bevalling.

De kleine visjes krijgen pas na drie maanden echt kleur. Ze kunnen echter al veel eerder paren. Daarom is het verstandig op te letten wanneer het penisje van de mannetjes guppen verschijnt. Als deze verschijnt kan ervoor gekozen worden de mannetjes apart te zetten van de vrouwtjes, om nog meer kleine guppen te voorkomen.

Kopen van guppen

Wanneer je guppen gaat kopen voor je aquarium moet je rekening houden met een aantal dingen. Guppen kunnen met veel vissen samen in een aquarium, maar niet met alle vissen. Jagende vissen zullen de guppen waarschijnlijk opeten. Als je ook andere vissen in je aquarium hebt moet je goed informeren of deze vissen wel samen kunnen met guppen. Verder is het belangrijk bewust te kiezen voor vrouwtjes of mannetjes. Wanneer je alleen mannetjes neemt loop je niet het risico overbevolking in je aquarium te krijgen. Het kan zijn dat vrouwtjes al zwanger zijn, dus als je alleen vrouwtjes koopt kan je alsnog veel kleine guppen krijgen. Als je kiest voor mannetjes en vrouwtjes dan is het belangrijk ongeveer één mannetje op de drie vrouwtjes te nemen. Mannetjes zwemmen namelijk veel achter de vrouwtjes aan wat voor stress kan zorgen.

Kosten

Guppen kosten rond de twee euro per stuk. Mannetjes zijn vaak duurder dan vrouwtjes. Omdat guppen zich zo snel voortplanten is er ook best kans dat je gratis guppen kan krijgen van mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in