Een neushoorn is een zoogdier dat leeft in Afrika en Azië. De hoorn(s) (afhankelijk van de soort) is het belangrijkste kenmerk van een neushoorn. De huid van een neushoorn voelt aan als schuurpapier, een ander kenmerk waar de neushoorn bekent om staat.

Kenmerken van een neushoorn

Neushoorns zijn grote beesten die veel mest opleveren, omdat neushoorns heel erg veel eten. Een neushoorn is een erg vies dier. Hij is dol op modder. Modder is koel en dus heerlijk om in te rollen als je in een warm land woont. Neushoorns zijn niet zo'n beleefde beesten, want ze spelen met hun poep. Neushoorns zien niet zo goed, maar horen en ruiken als de beste.

De neushoorns zijn bijna uitgestorven. Dat komt doordat iedereen de hoorn van de neushoorn wil hebben om pilletjes, drankjes of poeder van te maken om mensen te genezen. Het WNF (Wereld Natuur Fonds) heer hier al veel acties tegen gevoerd. Vroeger legden de mensen de hoorn van een neushoorn langs hun bed, omdat ze dachten dat ze daar beter van werden.

De grootste hoorn ooit gevonden was 1.58 meter. De dikste neushoorn weegt 3600 kilo. Neushoorns drinken wel 100 liter water per dag. Een van de weinige neushoornsoorten is de puntlipneushoorn. Een puntlipneushoorn doet geen vlieg kwaad. Maar af en toe krijgt hij een enorme driftbui. Hij valt dan alles aan wat beweegt, of het nou een mens, een jeep, of een vlindertje is. De puntlipneushoorn eet vooral bladeren die hij met zijn puntige lippen van bomen en struiken plukt. Per dag eet de puntlipneushoorn wel zo'n 250 kleine boompjes kaal. De puntlipneushoorn kan aardig hard lopen, soms wel net zo snel als een paard. De huid van een neushoorn voelt aan als schuurpapier.

Paren

Net zoals bij de meeste zoogdieren vechten ook neushoorns voor een vrouwtje om er mee te paren. Hiervoor gebruiken ze de hoorns die op hun neuzen zitten. Met deze hoorns kunnen ze ernstige verwondingen maken, of zelfs iemand doden. Als het gevecht is begonnen, is er geen uitweg meer, de strijd gaat dus op leven en dood. Op een gegeven moment eindigt de strijd vanzelf. Een van de neushoorns heeft de strijd gewonnen en mag paren met het vrouwtje. De andere neushoorn is meestal ernstig verwond of ligt op sterven.

Na de strijd wordt er gepaard. Hoewel er hevig gevochten is, kan de moeite ook voor niets geweest zijn. Het vrouwtje (of koe) laat zich niet zomaar benaderen, want als het mannetje het niet langzaam doet zal het vrouwtje hem afwijzen of aanvallen. Als de paring voorbij is blijven ze niet lang meer bij elkaar.

Als een neushoorn in verwachting is, draagt ze het kind 14 tot 18 maanden. Nadat het kind geboren is drinkt het veel melk bij de moeder. Bij de geboorte heeft het kind nog geen hoorns, die groeien pas later aan. Tot die tijd blijft het kind bij zijn moeder voor bescherming. Pas als het kind groot en sterk is gaat het bij zijn moeder weg om ook baby's te krijgen. Een neushoorn wordt gemiddeld 45 jaar.

Soorten

Er zijn 5 soorten neushoorns: de puntlipneushoorn (of de zwarte neushoorn), de witte neushoorn, de Sumatraanse neushoorn, de Javaanse neushoorn en de Indische neushoorn.

De puntlipneushoorn (de zwarte) en de witte neushoorn leven allebei in Afrika en zijn samen met de Sumatraanse neushoorn de enige neushoorns met 2 hoorns.

De Javaanse, de Sumatraanse en de Indische neushoorn leven allemaal in Azië. Van de neushoorns die in Azië leven heeft alleen de Sumatraanse neushoorn twee hoorns. Hij is ook de enige neushoorn met haar op zijn lijf.

Al deze soorten zijn met uitsterven bedreigd en de meeste neushoorns leven daarom ook in natuurreservaten.

De hoorn

De hoorn van een neushoorn bestaat uit vezels die buisvormig zijn, dit vormt samen een harde massa. Neushoorns die maar één hoorn hebben heten de Indische en de Javaanse neushoorn. Alle andere soorten hebben twee hoorns op hun neus. Er wordt veel op de neushoorn gejaagd voor de hoorn. Veel mensen die op de neushoorn jagen geloven in geneeskrachtige eigenschappen die in de hoorn moeten zitten. Ook in Noord-Jemen (een land in het Midden-Oosten) wordt veel op neushoorns gejaagd voor de hoorns. Zij gebruiken de hoorn om er handvaten van te maken voor dolken.

Vijanden

Een neushoorn heeft nauwelijks vijanden. Het kan toch voorkomen dat een neushoorn wordt aangevallen door een leeuw, hyena’s of hyenahonden. Dit komt echter niet vaak voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in