“Koffie komt toch van een plant?” is wat de meeste mensen denken. Dat is misschien wel waar, maar uiteindelijk groeit die plant uit tot een boom, de koffieboom. Na een aantal cycli koffiebonen te hebben geproduceerd zal de boom minder koffiebonen gaan leveren, en wordt dan bedankt en omgekapt. Het einde van de boom zou u denken? Niets is minder waar. Het hout begint al zijn toepassingen te vinden in de Nederlandse huishoudens. Waar is de koffieboom nou goed voor na zijn dood?

Javabomen

Het hout afkomstig van koffiebomen is bijzonder sterk, het kan goed tegen water en het ziet er ook mooi uit. Na het kappen worden de bomen van de bast ontdaan, en in de zon gedroogd. Het hout kan daarna nog extra glad gestraald worden. Na dit proces blijft een kale boom over dat, onder normale omstandigheden, voor de rest van uw leven mee zal gaan.

Vanwege de sterkte van het hout is de boom erg geliefd onder kromsnavel eigenaren, waar deze bomen beter bekend zijn onder de naam Javabomen. Deze benaming zou impliceren dat de bomen afkomstig zijn van het Indonesische eiland Java, wat ook waar is. Alleen worden koffiebomen wereldwijd in de tropische regionen gecultiveerd en is het dus niet iets wat alleen op het eiland Java voorkomt.

De boom is goed bestand tegen de scherpe snavels van de meeste papegaaien, alhoewel het geen partij is voor de sterkste snavels. Doordat het hout ook goed tegen water kan is het ook makkelijk te reinigen. Naast de hele koffiebomen worden ook de takken van deze bomen verkocht, die weer als zitstok of als klimstok gebruikt worden in vogelkooien. Maar ook mensen met reptielen als huisdier hebben de boom ontdekt.
Het hout is ideaal om als terrariumhout te gebruiken, of gewoon als klimboom voor reptielen.

Niet alleen voor papegaai of reptiel

Tegenwoordig zie je de koffieboom steeds vaker in de Nederlandse huishoudens zonder vogel of reptiel. Hier doen ze vaak functie als decoratief meubelstuk, kapstok of als ophang/uitstalplek. Ook kunnen ze buiten in de tuin geplaatst worden. Het nadeel hiervan is dat het hout na enige tijd wel zal gaan verweren vanwege vocht.
Het hout is tevens uitstekend geschikt om er kleine meubels van te maken, wat ook steeds vaker gebeurt. Hierbij kunt u denken aan een salontafel of aan een lamp.

Wat ten onrechte weleens gedacht wordt bij het publiek is dat koffiehout afkomstig is uit het tropisch regenwoud, en het vanuit een ecologisch standpunt onverantwoord hout is. Dit is beslist niet waar. Door de grote vraag naar koffie wordt het wereldwijd gecultiveerd op plantages en vormt het dus geen bedreiging voor tropische regenwouden.

De Koffiehout Specialist

Bij De Koffiehout Specialist kunt u terecht voor een uitgebreid assortiment Nature Experience producten voor uw papegaai of reptiel, zoals onder andere klim perches, zitstokken, reptile peches en koffiebomen. De natuurlijke vormen van het hout bieden uw huisdier ideale klim-, klauter- en schuilmogelijkheden. Pimp uw terrarium op met een reptile perch of verras uw papegaai met een echte Koffieboom.
Om de veiligheid van uw huisdier te garanderen leveren wij uitsluitend producten verwerkt met RVS bevestiginsmiddelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in