De koningpython is niet, zoals vele mensen denken, een giftige of erg gevaarlijke slang. Zij is een wurgslang met een vriendelijk karakter. Zij zal ook eerder wegkruipen in een hoekje dan dat ze zal bijten.

Namen en herkomst van de koningspython

Een koningspython draagt meerdere namen, namelijk de Latijnse naam Python Regius, de normale gangbare naam Koningspython en de bijnaam Balpython. De bijnaam Balpython komt voort uit een bepaald gedrag van de Python, namelijk als zij zich ernstig bedreigd of bang voelt, rolt zij zich op als een bal. Dit gedrag is eigenlijk niet veel meer te zien bij de nakweek (in gevangenschap geboren) Pythons, maar meer een gedrag uit de natuur, welke wel nog veel bij wildvang (uit de natuurlijke leefomgeving gehaald voor een leven in gevangenschap) wordt gezien.

Het natuurlijke leefgebied van de Koningspython bevindt zich voornamelijk in de bossen en de bosranden van Midden en West Afrika. Daar kunnen ze zich vooral als ze niet actief zijn goed schuilhouden, zowel op de grond als laag in de bomen en struiken. De Koningspython is hoofdzakelijk in de schemering en in de ochtend actief.

De uiterlijke kenmerken van een koningspython

Een gezonde, volwassen Koningspython wordt gemiddeld tussen de 120 cm en de 150 cm met een dikte van ca. 15 cm tot 20 cm. De Koningspython heeft een platte, lichtelijk spits toelopende kop en een spits toelopende staart. Zij heeft over het hele lijf een Cheetah-achtige tekening in verschillende donkere bruintinten. Uiteraard zijn er ook diverse andere kleurcombinaties en tekeningen mogelijk, welke Morphen genoemd worden, maar hier gaan we even van de natuurkleur uit.

Huisvestiging,verzorging en voedsel

Huisvestiging

Een koningspython wordt over het algemeen gehouden in terraria, hetzij van volglas, betonplex of meubelplaat. Het materiaal maakt eigenlijk niet zoveel uit, als het maar waterresistent en ontsnappingsvrij is en niet giftig. De minimale afmetingen van een verblijf voor 1 Koningspython zijn 80 cm lang, 50 cm breed en 40 cm hoog en natuurlijk geldt hierbij: meer slangen, groter verblijf.
Verder zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid in het verblijf ook zeer belangrijk. Dit in verband met het goed thuis voelen in het onderkomen, goed verteren van het voedsel en niet geheel onbelangrijk: het goed kunnen vervellen. De aangeraden temperaturen zijn: 27°C met een extra warmteplek van 35ºC tot 40ºC overdag en ’s nachts een temperatuur van ca. 22ºC zonder extra warmteplek. De luchtvochtigheid (te meten met een Hygrometer) moet tussende 60% en de 70% liggen. Is het droger dan vervellen de dieren zich minder goed en is het te nat, dan is er meer kans op schubrot.

Voor de inrichting van het verblijf heb je een bodembedekker nodig, zoals bijvoorbeeld Reptibark of Beukensnippers, maar er is natuurlijk veel meer keuze. Daarnaast mag een grote waterbak, waar ze zowel uit drinken als in gaan liggen, ook niet ontbreken. Verdere inrichting voor wat betreft kunstplantjes en dergelijke is naar eigen keuze, wel is het aan te raden om minimaal 1 schuilplek per slang te maken van bijvoorbeeld een bloempot met een gat of hanggroen etc.

Verzorging

Op het gebied van verzorging is de Koningspython niet veeleisend. Iedere dag een schone waterbak en geregeld controleren op uitwerpselen en deze verwijderen, is eigenlijk het meeste werk. Wel moet er geregeld gesproeid worden, zodat de luchtvochtigheid op een goed peil blijft en de slangen ook van de “dauw” kunnen drinken.

Af en toe de slang hanteren (oppakken) is echter ook nodig. Hierdoor wennen ze aan de handen, zodat bijvoorbeeld het behandelen makkelijker wordt bij een Reptielenarts, maar ook het controleren van de slangen op eventuele gebreken, beschadigingen en ongedierte. Houdt er wel rekening mee dat de Koningspython geen knuffeldier is! Koningspythons kunnen behoorlijk stressgevoelig zijn (vooral de wildvang), waardoor ze kunnen weigeren te eten, maar ook ziek kunnen worden van de stress. Geef ze dus de tijd en laat ze in hun eigen waarde.

Voedsel

De voedingskeuze van een koningspython is niet erg uitgebreid. Je kan kiezen tussen dood (bijvoorbeeld diepvries) en levend voer. Het voer bestaat hoofdzakelijk uit muizen en zodra ze volwassen zijn eventueel naar eigen inzicht kleine ratten. Een echte lekkernij voor de Koningspython is een Gerbil (Woestijnratje), maar hier zit wel een gevaar in: heeft ze eenmaal een Gerbil gehad, is de kansgroot dat zij alleen nog maar een Gerbil zal verwachten en dus geen muizen of ratjes zal eten. Dus pas op.

De grote van de voedseldieren is afhankelijk van de grote van de slang. Kleine slangen zullen eerst nog onbehaarde babymuisjes eten, Pinky’s genaamd, terwijl een volwassen slang makkelijk een kleine rat op kan.

Vergeet niet iedere dag schoon drinkwater te geven, met de benodigde speciale vitaminedruppels!

Wetgeving

Voor een nakweek Koningspython moet u bij aankoop altijd een Overdrachtsverklaring krijgen, let hier op! Deze verklaring bewijst namelijk dat het geen wildvangdier is. Bij Wildvang moet er altijd een Cites-B verklaring, een invoervergunning, bij gegeven worden. Mochten deze papieren niet aanwezig zijn bij een controle van bijvoorbeeld de AID, kunnen de dieren in beslag genomen worden en kun je tevens een hoge boete verwachten. Bij verlies van de papieren is het mogelijk bij de gemeente nieuwe te verkrijgen,  maar deze kosten wel € 60,- tot €80,-.

Tot slot

Koop nooit een Koningspython, of wat voor ander dier dan ook, in een impuls. Laat je goed voorlichten en zorg dat je genoeg over de dieren weet, door middel van boeken, internet, dierenspeciaalzaken en hobbyisten. Je moet er 100% zeker weten dat je het dier kan verzorgen, ook als zij later groot is. Zorg dat alles in orde is voordat je de slang mee naar huis neemt, want er is niks vervelender voor een slang dan in zak te wachten tot je verblijf eindelijk klaar is!

Als je alles goed in acht neemt, zal je nog jaren plezier van ze beleven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in