Het konijn is in Nederland een van de populairste huisdieren. Vooral als ze jong zijn, hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor met hun pluizige vacht en over het algemeen zijn het heel vriendelijk dieren. Wil je een konijn goed verzorgen en alles geven wat het dier nodig heeft, dan gaat daar heel wat tijd (en geld) in zitten. Veel mensen verkijken zich daar op, met veel dierenleed en vaak ook kinderleed tot gevolg. Vaak worden ze niet ouder dan een paar jaar, terwijl ze echt veel ouder kunnen worden. Wat vraagt het houden van een konijn dan? 

Ten eerste vraagt een konijn een goede huisvesting. Het meest geschikt is een hok buiten. Let er bij de aanschaf van een hok op, dat het konijn voldoende ruimte heeft. Met een flink etagehok met vrije uitloop op een stukje grasveld, verkrijgbaar in de betere dierenspeciaalzaak, doe je dit beestje een groot plezier. Nog beter is twee jonge konijntjes te kopen, bijvoorbeeld een mannetje en een vrouwtje, waarbij je één van de twee dan onvruchtbaar moet laten maken bij de dierenarts. Konijnen houden nu eenmaal van gezelschap. Konijnen moeten – zeker in de zomer – altijd de schaduw kunnen opzoeken. Zet het hok dus nooit in de volle zon of zorg voor voldoende afscherming en isolatie. Het dak van een konijnenhok wordt in de zon al snel heel heet, met als gevolg de temperatuur binnenin heel snel oploopt. Menig konijntje is zo op een akelige manier bezweken. Denk er ook aan, dat een ziek dier in de winter zijn temperatuur niet goed op peil kan houden. Een binnenhok waarin het zieke dier tijdelijk kan verblijven, is dan geen overbodige luxe en kan levensreddend zijn. 

Inrichting van het hok

Op de bodem van het hok kun je beste absorberende korrels strooien, ook verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Deze korrels stuiven minder dan zaagsel en zijn dus gezonder voor de longen van het konijn én de longen van de verzorger, Bovendien nemen ze meer urine op dan zaagsel. Over de korrels leg je laag stro, in de winter een wat dikkere laag dan in de zomer. Houd het hok goed schoon, om ziektes én ongedierte te voorkomen. Konijnen doen hun behoefte meestal op één plek. Je kan daar bijvoorbeeld een onbehandeld houten bakje neerzetten met lage rand, wat je om de dag even leegt. 's Zomers is het aan te raden het hok iedere week te verschonen, 's winters, bij lage temperaturen, een keer in de twee weken.

Goede voeding

Konijnen hebben altijd vers drinkwater nodig. Geef dit in een drinkbottle met nippel, daar blijft het water goed schoon in. Ververs het water iedere dag en 's zomers twee keer per dag. Voor de darmen van het konijn is het belangrijk dat het dier onbeperkt schoon hooi kan eten. Geef dit hooi in een stalen ruifje, zodat het niet door het hok gaat slingeren en vies kan worden. Geef het konijn daarnaast een goede kwaliteit korrelvoer, met alleen bix. Het gemengde voer ziet er misschien lekkerder uit, maar is minder geschikt. Konijnen halen hier van tussen wat ze lusten en laten de rest liggen. Zo krijgen ze niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Voer het konijn twee keer per dag, maar niet meer dan wat ze in een uur opkunnen. Haal het bakje na een uur weg, om te voorkomen dat het voedsel vervuild raakt. Alle konijnensnoepjes en andere fratsen die je in de dierenwinkel kunt kopen, zijn overbodig en dragen zeker niet bij aan de gezondheid van het dier. Een konijn in de natuur eet ook geen yoghurtsnoepjes. Konijnen zijn gek op vers groen voer, maar wees ook daar heel matig mee. Geschikt zijn af en toe een paar blaadjes witlof, een blaadje andijvie (dit zeker niet te veel!), een worteltje, stukje winterpeen, blaadjes van de paardenbloem of een stukje appel. Was alles goed van te voren en haal het weg als het konijn het niet wil.

Vacht- en nagelverzorging

Konijnen verzorgen zelf hun vacht, maar soms moet je ze daarbij helpen. In het voorjaar verharen ze en krijgen ze met het zich wassen, veel haren binnen. Om te voorkomen dat hun darmen verstopt raken als gevolg van een haarbal, moet je ze in deze periode dagelijks borstelen met een zachte borstel of heel zachtjes de losse vacht wegplukken met je vingers. Controleer ook geregeld de nagels. Als deze te lang worden moeten deze geknipt worden met een speciaal nagelknippertje. Let er daarbij op dat je vooral niet in het vlees knipt. Dat doet bij een konijn net zoveel pijn als bij een mens!

Regelmatig naar de dierenarts

Ga met je konijn ieder half jaar naar een dierenarts met verstand van konijnen, voor een prik tegen myxomatose en de dodelijke ziekte VHS (deze prik heeft het dier één keer per jaar nodig). Vraag de dierenarts dan ook de tanden van het konijn te controleren. Deze sluiten soms niet helemaal goed op elkaar, waardoor ze door gaan groeien en het konijn op den duur niet meer kan eten. Verder controleert een goede dierenarts het konijn op abcessen, kankergezwellen en schimmelinfecties van de huid. Oogt je konijn ooit wat minder fit, wacht dan niet te lang om naar een dierenarts te gaan. Wanneer ze geen interesse hebben in hun eten, of bijvoorbeeld diarree hebben, is er echt iets aan de hand en heeft het dier zo snel mogelijk hulp nodig. Houd er rekening mee dat dit financieel in de papieren kan lopen, al rekenen dierenartsen voor kleinvee als konijnen en cavia's meestal minder dan voor katten en honden. Dokter ook niet te lang. Dit is niet alleen duur, maar soms ook een lijdensweg voor het konijn. Voor veel kwalen, zijn er ook goede homeopatische alternatieven! 

Geen speelgoed

Konijnen zijn gezelschapsdieren. Heb je maar één konijn, besteed er dan veel aandacht aan. Konijnen vinden het fijn om geaaid te worden en ook vinden ze het prettig, als je tegen ze praat. Oppakken vinden de diertjes minder fijn. Doe dat dan ook alleen, als het moet en op een manier die prettig is voor het konijn (niet in zijn nekvel, maar goed ondersteund onder zijn buikje). Heb je een konijn gekocht voor de kinderen, leg hen dan uit dat het beestje geen speelgoed is. Angstige konijnen kunnen flink krabben of bijten. Als een kind het dier dan van pijn of schrik loslaat, kan het konijn door de val zijn rug of pootjes breken.

Tijd en geld

Alles bij elkaar kost het houden van een konijn dus best heel wat tijd en geld, zeker in perioden dat ze ziek zijn of verharen. Denk hier goed over na, voordat je zo'n schattig pluizenbolletje aanschaft. Heb je dit er niet voor over, dan is het beter om voor een ander, minder veeleisend huisdier te kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in