Gone with the wind is een echte klassieker uit 1939 naar het gelijknamige boek van Margaret Mitchell uit 1936. Het boek op zich is niet van het kaliber ‘ klassieker’, maar de film heeft het meer dan goed gemaakt. De film is jaren in ‘onderhoud’ geweest, omdat de film duur zou worden en er nog geen financiers in Hollywood waren die stonden te trappelen. Uiteindelijk heeft de film zijn geld meer dan opgebracht.
Het verhaal
Het verhaal start op het punt dat de Amerikaanse burgeroorlog uitbreekt. Scarlett O'Hara, een rol die door de relatief onbekende Vivien Leigh wordt neergezet, speelt de rijke verwende oudste dochter van de Ierse immigrant Gerald O'Hara. De Ier heeft een succesvolle plantage Tara met zijn vrouw Ellen in het zuiden van de Verenigde Staten. Het gezin bestaat verder uit nog twee jongere zussen, welke verbleken bij de wervelende Scarlett.
Verliefdheid
Scarlett is hevig verliefd op de plantagezoon en buurjongen Ashley Wilkes, een rol gespeeld door Leslie Howard. Echter deze is van plan te trouwen met zijn nichtje Melanie Hamilton, gespeeld door Olivia de Havilland. Scarlett is hevig ontdaan en is op wraak uit.
Rhett Butler, gespeeld door Clark Gable, ziet Scarlett op het feest van Ashley en is meteen erg gecharmeerd van deze jonge vrouw. Maar hij heeft geen goede kaarten. Hij is rijk geworden in de gokwereld en bezoekt openlijk bordelen. Hij komt er echter achter dat Scarlett verliefd is op Ashley Wilkes, dit heeft ze tot op heden goed verborgen kunnen houden. Ashley trouwt met zijn nichtje Melanie en Scarlett trouwt ook … met een jongen die ze nauwelijks kent en snel sterft in de burgeroorlog. Rhett en Scarlett blijven elkaar tegenkomen en de sfeer wordt broeierig.
Tara
Melanie ontpopt zich als een goed mens en ziet geen kwaad in de rebelse Scarlett. Als Scarlett midden tussen het oorlogsgeweld met Melanie en haar baby zit opgescheept, schakelt ze Rhett in om haar daar weg te halen. Haar thuishaven Tara komt in zicht, totdat blijkt dat de Yankees ook daar huisgehouden hebben.
Haar moeder is inmiddels overleden en haar vader is doorgedraaid. Sterk als ze is, probeert ze Tara draaiende te houden door met haar zussen zelf in de klei te werken voor eten. Een ontspoorde Yankee die Tara aandoet wordt terloops vermoord en uiteindelijk breekt vader zijn nek en sterft. Ze staat er opnieuw alleen voor.
Rhett en Scarlett
Scarlett zoekt Rhett toch weer op, nu voor financiële hulp, maar dit keer draait ze hem niet om haar vinger. Om in leven te blijven pikt ze de vriend van haar zus in, trouwt met hem en maakt van zijn bedrijf een succesvolle business.
Ze houdt niet van de man en Ashley is eigenlijk nooit uit haar hart verdwenen. Bij het redden van haar eer laat haar man het leven en opnieuw zijn Rhett en Ashley weer in haar leven.
Na het kat en muis spel tussen Scarlett en Rhett vraagt hij haar tenslotte ten huwelijk en stemt ze in. Ze krijgt een dochter die enorm verwend wordt door Rhett en Scarlett wil haar eigen leven leiden inclusief heimelijke liefde Ashley en zonder de liefde van Rhett.
De dood
Op het moment dat ze hem opnieuw uitdaagt dwingt hij haar om met hem naar bed te gaan en blijkt ze uiteindelijk weer zwanger. Het kind komt te overlijden als ze van de trap valt en kort daarna komt ook haar dochter te overlijden als deze van haar pony valt. Rhett is ontroostbaar en als Melanie komt te overlijden is het de druppel voor hem, juist op het moment dat Scarlett er achter komt dat Rhett wel degene is waar ze van houdt. Hij verlaat Scarlett definitief en de film eindigt met een opnieuw vechtende Scarlett die naar Tara teruggaat en vandaar uit opnieuw moeite gaat doen om Rhett voor zich te winnen.
Achter de schermen
Grote productie
De film is groots en bombastisch opgezet met muziek van Max Steiner, David Selznick nam de productie voor zijn rekening en met een budget van 3,9 miljoen dollar maakte hij deze lange productie. Een film die in 1939 werd gemaakt, maar waar men al eerder mee aan de slag was om geld los te krijgen. Een film die maar liefst 8 Oscars opleverde. Een van deze oscars was voor een zwarte actrice, Hattie McDaniel, ze speelde een vrouwelijke bijrol (als hulp van het gezin op Tara) en is begin jaren 90 overleden.
De vrouwelijke hoofdrol baarde opzien door er geen gevestigde naam op te zetten, wat men voor een dure productie wel in gedachten had. Maar de relatief onbekende Vivien Leigh kreeg de rol. Met Clark Gable waren problemen, omdat hij bij een andere maatschappij onder contract was. Via omwegen is Gable wel in de rol gestapt.
Melanie werd door Olivia de Havilland gespeeld, een actrice die veel zouden zien in gezelfschap van acteur Errol Flynn. De Havilland is ruim in de 90 en leeft nog steeds. De andere hoofdrol spelers zijn inmiddels overleden.
Zoet verhaal
Hoewel het verhaal al met al nogal "zoetig" en lang is, is het door de opzet van de film, de vertolkers van de hoofdrollen en het uiteindelijke plaatje wat er van gemaakt is, een echte klassieker geworden. Een film die je gezien moet hebben, al is het maar om de plaatjes, het kleurgebruik, de kostuums en de sfeer waarin je meegenomen wordt.
In 1991 is er voor TV een vervolg gekomen op dit oorspronkelijke verhaal. Dit vierdelige epos bleek een zwak aftreksel van de oorspronkelijke film te zijn. Het kon het oorspronkelijke verhaal niet doen verbleken.