Er is een groeiende belangstelling voor 'het paranormale'. Maar wat kunnen we nu eigenlijk verstaan onder het begrip 'paranormaal'?

Veelomvattend

Paranormaal is een ruim begrip en er wordt van alles onder verstaan wat zeer ruim kan worden opgevat. Laat ik een voorbeeld geven: als iemand tegen je zegt "ik sport" dan zul je al snel vragen kunnen bedenken als: wat voor sport is dat, is het binnen of buiten, op welk niveau wordt er gesport enzovoort. Zoals je nu al merkt is sport een heel breed begrip waarover je niet snel uitgevraagd en uitgesproken raakt. En meestal is je eerste reactie "O, jij sport? Gut, wat leuk !", terwijl je nog helemaal niet weet waarover het gaat.

Eng

Met het begrip 'paranormaal' ligt het iets anders. Als iemand aangeeft paranormaal bezig te zijn wordt door velen standaard gereageerd met de zin: "Gut wat eng !". En dat is in feite net zo'n foute reactie als wanneer iemand je vertelt met sport bezig te zijn en jij gelijk zou denken dat hij of zij dan wel een hooligan zal zijn waar je maar beter uit de buurt kunt blijven. Want laten we wel wezen: hooligans zijn écht eng! Maar van paranormale knokploegen, vandalen en vechtpartijen heb ik echt nog nóóit gehoord!

Het woord paranormaal roept vaak verschillende reacties op. Voor de meeste mensen is 'paranormaal' niet van deze wereld: het is griezelig. Er wordt vaak te veel onder het begrip 'paranormaal' verstaan, dat geef ik direct toe. Maar om nu direct te zeggen dat het eng is? Dat slaat echt nergens op!

Extra

Iemand die paranormaal begaafd is heeft dat extraatje 'gekregen', op welke wijze dan ook. Het is niet altijd gewenst, en soms wordt het verzwegen. Maar het komt ook vaak voor dat mensen pas na de puberteit beginnen te begrijpen dat niet iedereen die gaven heeft: niet iedereen ziet aura's, niet iedereen heeft entiteiten om zich heen.

Paranormaliteit kan ook op latere leeftijd 'ineens' opbloeien; dat gebeurt vaak na een traumatische ervaring zoals een echtscheiding, het overlijden van een dierbare, na een ongeluk, bewusteloosheid of ernstig letsel.

Een mens met een paranormaal talent kan meer waarnemen dan met de vijf zintuigen alleen. Het veelbesproken zesde zintuig is een omschrijving voor een – alweer – breed op te vatten begrip. Zo kan je helderziend, heldervoelend of helderhorend zijn. Sommigen communiceren met 'de andere kant' of met dieren; zo iemand wordt 'medium' genoemd. En nee, het meervoud daarvan is niet 'media' zoals her en der wel eens te lezen valt!

Maar een zeer heldere intuïtie wordt ook vaak onder 'paranormaal' gecategoriseerd. Bijvoorbeeld als je 'voelt' dat je visite krijgt en dat even later ook gebeurt. Of dat je alvast naar de telefoon loopt omdat je weet dat er iemand gaat bellen en de telefoon dan inderdaad overgaat. Is dat nou paranormaal of heel gewoon? De scheidslijn daartussen is erg vaag.

Methodes

Orakelmateriaal zoals Tarotkaarten en Runen worden ook vaak als paranormaal beschouwd. Koffiedik kijken, kaarsvlam staren, glazen bol turen, rook lezen, botjes werpen enzovoorts worden ook als paranormaal gezien maar het is de duider, degene die het doet, die paranormaal zou kúnnen zijn. Maar dat hoeft niet, want alle methodes zijn gewoon te leren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in