Harry Potter is het hoofdpersonage uit de Harry Potterserie van de Britse auteur J.K. Rowling. De boeken gaan over de jonge wees Harry Potter die er op zijn elfde achterkomt dat hij een tovenaar is. Hij gaat dan naar de tovenaarskostschool Zweinstein en beleeft met zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel allerlei avonturen in de magische wereld. Harry Potter neemt het in elk boek op tegen zijn aartsvijand Voldemort en wordt hierin bijgestaan door het hoofd van de school Perkamentus. De tovenaarsopleiding duurt zeven jaar, en in elk boek wordt één schooljaar beschreven.

Boeken

De fantasy serie bestaat uit zeven delen en is in 67 talen vertaald, waaronder Latijn en Oudgrieks. Dit maakt J.K. Rowling tot een van de meest vertaalde auteurs ter wereld. Wereldwijd zijn er al meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht. De schrijfster kreeg het idee om over Harry Potter te schrijven in 1990 terwijl ze in de trein van Manchester naar Londen zat. In eerste instantie wilde geen enkele uitgever het manuscript uitgeven, maar na acht afwijzingen durfde uitgeverij Bloomsbury het aan.

De boeken hebben zowel kritiek als lof ontvangen. Enkele literatuurcritici beschrijven de reeks als klassiekers. Met name de originaliteit van het eerste deel werd positief beoordeeld. De kritiek kwam onder andere uit christelijke hoek: de magie in de boeken zou gevaarlijk zijn en kinderen stimuleren om hekserij uit te proberen, de boeken zouden conservatief geschreven zijn en vol clichés zitten. Ook werden de latere boeken uit de serie steeds duisterder en kwam het thema dood steeds vaker naar voren, waardoor ze minder geschikt voor kinderen zouden zijn. Andere thema’s zijn onder andere macht, liefde en de puberteit.

Het eerste boek uit de serie kwam uit in 1997 en het zevende en laatste deel in 2007. De boeken hebben de volgende titels en verschijningsdata:

 Engelse titel en verschijningsdatum

 Nederlandse titel en verschijningsdatum

 Harry Potter and the Philosophers Stone, juni 1997

 Harry Potter en de Steen der Wijzen, 1998

 Harry Potter and the Chamber of Secrets, juli 1998

 Harry Potter en de Geheime Kamer, 1999

 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, september 1999

 Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, 2000

 Harry Potter and the Goblet of Fire, juli 2000

 Harry Potter en de Vuurbeker, december 2000

 Harry Potter and the Order of the Phoenix, juni 2003

 Harry Potter en de Orde van de Fenix, november 2003

 Harry Potter and the Half-Blood Prince, juli 2005

 Harry Potter en de Halfbloed Prins, november 2005

 Harry Potter and the Deathly Hallows, juli 2007

 Harry Potter en de Relieken van de Dood, november    2007

Na de zeven delen heeft J.K. Rowling nog aanverwante boeken geschreven, zoals enkele studieboeken van Zweinstein en kinderboeken die in de Harry Potterserie worden beschreven. De opbrengsten van deze boeken gaan naar het goede doel.

Film

J.K. Rowling heeft de filmrechten van haar boeken verkocht aan Warner Bros.  Alle boeken zijn verfilmd, maar nog niet alle films zijn uitgebracht. De eerste film kwam uit in 2001. Het laatste boek is in twee delen verfilmd, om niet teveel van het verhaal verloren te laten gaan in de film. De schrijfster eiste dat het merendeel van de cast Brits zou zijn, dus werden Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Wemel) en Emma Watson (Hermelien Griffel) aangetrokken voor de hoofdrollen. Deze acteurs waren voor de Harry Potterfilms nog niet bekend. De eerste twee films werden geregisseerd door Chris Columbus. Alfonso Cuaron regisseerde de derde. Harry Potter en de Vuurbeker, de vierde film, werd geregisseerd door Mike Newell. Deel vijf en zes staan op naam van David Yates, net als beide verfilmingen van deel zeven.

Invloed

Doordat er wereldwijd zoveel exemplaren zijn verkocht, is de invloed van de boeken gigantisch. Fans organiseren conferenties, het woord Muggles (gewone, niet-magische mensen) is opgenomen in het Engelse woordenboek en de reeks heeft veel kinderen weer aan het lezen gekregen. De economische invloed is ook enorm: er zijn zowel versies voor kinderen als volwassenen in omloop, er zijn films en er is erg veel merchandise, zoals verkleedkleding en games. In juni 2010 is er in Florida zelfs een pretpark geopend met als thema Harry Potter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_potter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in