Nederland heeft negen loterijen. De bekendste zijn de Staatsloterij en de Postcodeloterij, maar wist u dat naast deze ook nog de Bankgiroloterij, de Sponsor Bingo Loterij, de Lotto, Krasloten, de Toto, Dayzers, de Koninginnedag Loterij en de Oudejaarsloterij bestaan?

De loterijen kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:

– Stichting Lotto (Lotto, Krasloten, Toto).
– De Staatsloterij (Dayzers, Koninginnedagloterij, Oudejaarsloterij)

– Nationale Postcode Loterij, Bankgiro Loterij en Sponsor Bingo Loterij. Om de loterijen in deze groep van elkaar te onderscheiden, kreeg elke loterij een duidelijk eigen profiel dat gebaseerd is op de goede doelen die elke loterij steunt. De consument kan dus kiezen welk goede doel hij wil steunen. De Nationale Postcode Loterij richt zich met name op goede doelen op het gebied van “internationale hulp, milieu, natuurbehoud, dierenbescherming, maatschappelijke en sociale doelen” (zie bronvermelding). De  Sponsor Bingo Loterij focust op goede doelen die betrekking hebben op “onderwijs en onderzoek, sport en/of recreatie” (zie bronvermelding) en de Bankgiro Loterij richt zich met name op goede doelen die te maken hebben met cultuur.

Nationale Postcode Loterij

De helft van de inleg van de Postcode Loterij is voor goede doelen. Deze loterij is inmiddels een van de grootste goede doelen loterijen van het land en steunt meer dan 50 goede doelen. Een televisieprogramma waarin de Nationale Postcode Loterij een rol speelt is Miljoenenjacht.

BankGiro Loterij

Uw bank- of gironummer is uw lotnummer. Op gemiddeld 20 procent van de loten valt een prijs. De goede doelen die door deze loterij gesteund worden, liggen voornamelijk op het gebied van cultuur.

Sponsor Bingo Loterij

Deze loterij focust vooral op goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. De deelnemer kiest zelf voor welk goed doel meegespeeld wordt. Dit is alleen mogelijk bij de Sponsor Bingo Loterij. Deze loterij werd in 1989 opgericht door de Stichting Humanitas en werd later overgenomen door de Nationale Postcode Loterij. Bekende ambassadeurs van de Sponsor Bingo Loterij zijn Johan Cruijff, Richard Krajicek, Jan Smit en Esther Vergeer.

De Nederlandse Staatsloterij 

De Staatsloterij richt zich op sport, met name voetbal en sponsort onder andere de KNVB en het Nederlands Elftal. De trekking vindt elke 10e van de maand plaats. Daarnaast zijn er extra trekkingen op Koninginnedag en Oudejaarsavond.

De Lotto

De Lotto richt zich met name op goede doelen die betrekking hebben op sport, cultuur, gezondheid en welzijn. Lotto is een belangrijke sponsor van sport in Nederland. Deze loterij werd opgericht in 1974 met als voornaamste doel het ondersteunen van de KNVB. Tegenwoordig sponsort ze ook andere takken van sport. Het geld van de Lotto wordt door NOC-NSF verdeeld over sportorganisaties in Nederland. De trekking vond plaats op televisie tijdens het programma Lotto Weekend Miljonairs.

Krasloten

Krasloten is onderdeel van Lotto. Deze loterij steunt geen goede doelen.

Toto

In de Toto voorspelt men uitslagen van sportwedstrijden. Dit zijn alle nationale en internationale voetbalwedstrijden en grote sportevenementen zoals het WK voetbal, Wimbledon of de Grand Prix. De inleg wordt door de speler zelf bepaald en ligt tussen de één en 22 euro. Aan de Toto zijn geen goede doelen verbonden.

Dayzers

Deze loterij vindt wekelijks plaats. Prijzen vallen gemiddeld op de helft van de loten. Het is gratis om mee te spelen met Dayzers totdat je een prijs wint.

http://www.nederlandseloterijen.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in