Ooit willen beginnen aan een eigen stripverhaal? Het probleem is vaak hoe dit aan te pakken. In een aantal artikels zal worden uitgelegd hoe je van een idee, stripfiguren, papier, een potlood en veel fantasie een eigen stripverhaal kan maken. Wie weet wordt jij wel de geestelijke vader van een nieuwe geweldige stripreeks. Veel succes!

Het begin van een stripverhaal

Daar zit je dan achter je computer of aan een bureau leunend over een leeg blad papier. Je wilt dolgraag de nieuwe Willy Vandersteen worden, maar je hebt geen idee hoe eraan te beginnen. Niet getreurd, want we beginnen er meteen samen aan. De eerste stap is het bedenken van stripfiguren en eventueel een verhaal waarin deze stripfiguren kunnen spelen.

Stripfiguren bedenken

Een stripfiguur bedenken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Dit personage moet je leven inblazen. Als je van plan bent om een stripreeks te maken, dan moet dit personage ook goed zijn om vele verhalen lang mee te kunnen spelen. Natuurlijk heb je met één stripfiguur niet voldoende, dus zul je genoodzaakt zijn om meerdere personages te bedenken. Sommige stripfiguren zullen de hoofdrollen spelen en anderen zullen dan weer bijrollen spelen. Jij bent de toneelmeester en kunt je stripfiguren laten doen wat jij wilt. Houdt er echter wel rekening mee dat indien je stripboeken wilt maken voor een breed publiek de verhalen bij je publiek moeten aansluiten. Maak dus geen stripboeken voor kinderen waarin allerlei hoogstaande technische snufjes tot in de details worden uitgelegd en waarvoor je eigenlijk een universitaire opleiding nodig hebt om het te kunnen begrijpen. Hou het simpel en leuk!

Karakter en eigenschappen

Je stripfiguren zijn net als mensen: ze hebben bepaalde eigenschappen, routines en vooral een eigen karakter. Om een mooi voorbeeld te nemen, kijken we even naar de stripfiguren van Suske en Wiske. Lambik heeft koppigheid als een karaktereigenschap wat hem soms in de problemen brengt. Bepaalde kenmerken aan Lambik zijn: kaal hoofd met zes haarsprietjes, meestal een wit hemd,… Jerom is dan weer gekend om zijn enorme spierkracht. Suske en Wiske zijn de beste vrienden en Wiske draagt meestal een wit kleedje. Suske is meestal gekleed in een zwarte broek en een rood shirt. Tante Sidonia kan moeilijk met stress omgaan en krijgt zo snel een zenuwinzinking. Het uitvergrote aan Tante Sidonia is haar lange neus en haar magere lichaam.

Ik neem aan dat dit voldoende voorbeelden zijn om voor jezelf een idee te schetsen wat stripfiguren nodig hebben om "te leven" en om herkend te worden elke strip opnieuw. Als je wilt, kun je gerust door je favoriete strips bladeren en die personages ontleden op dezelfde manier. Daarna is het jouw beurt om stripfiguren te bedenken. Je mag hierbij al je fantasie gebruiken en je kan heel erg gekke personages bedenken, of juist heel serieuze, stoere agenten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zorg gewoon dat je personages bruikbaar zijn bij verhalen en dat ze uniek zijn. Daarmee wil ik zeggen dat het best is dat al je stripfiguren verschillende eigenschappen hebben. Zo krijg je automatisch conflicten, grappige situaties en problemen. En geloof het of niet, maar het is juist dat mengsel die je binnenkort zult nodig hebben om je verhalen vloeiend te laten verlopen.

Tot slot!

Nu weten jullie alvast hoe te beginnen aan een paar interessante stripfiguren. Deze stripfiguren zullen later in jullie spannende verhalen meespelen. Oefen alvast ook al wat op het tekenen van jullie stripfiguren zodat je er echt heel goed in bent als je aan de strip begint. Een tip: teken de personages in verschillende poses. Het volgende artikel zal jullie op weg helpen om een spannend verhaal te bedenken. Veel succes!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in