Keanu Reeves kent zowel professioneel als privé pieken en dalen. Hij heeft naast een aantal meesterwerken ook verschillende slechte films gemaakt. Slecht in de zin van script en / of regie maar ook zijn eigen acteerwerk laat wel eens te wensen over. Privé heeft de man ook het nodige meegemaakt. Toch is hij al bijna 25 jaar goed voor volle bioscopen.

Persoonlijk leven

Keanu Charles Reeves werd geboren op 2 september 1964 in Beiroet, Libanon. Zijn vader, Hawaaïn Samuel Nowlin Reeves, was als geoloog in Beiroet werkzaam en zijn Engelse moeder, Patricia Taylor, was showgirl.

Naast Keanu, een Hawaainse familienaam, werd dochter Kim in 1966 geboren. Kort daarna gingen zijn ouders uit elkaar en reisden de kinderen met moeder via Australië naar New York om uiteindelijk met een van de nieuwe echtgenoten van moeder in Toronto, Canada terecht te komen. Het gezin nam daar de Canadese nationaliteit aan. Moeder Patricia trouwde totaal vier keer en uit het huwelijk met Robert Miller werd dochter Karina geboren. Aangezien Patricia brood op de plank moest brengen (ze begon haar praktijk voor kleding ontwerpen), werden de kinderen door grootouders en een professionele oppas opgevoed. Vader Charles kreeg met zijn tweede vrouw ook nog een dochter, Emma. Een jonge Keanu bleek tijdens zijn schooltijd goed in ijshockey en werd doelman, zijn bijnaam "The Wall" is in deze periode onstaan.

Keanu Reeves heeft nooit als rijkste acteur willen sterven en is al begaan beweest met de samenleving. Goede doelen werden en worden rijkelijk bedeeld (hij heeft een eigen fonds en doet veel voor kankerbestrijding en dyslexie). Als hobby is hij enig moment basgitaar gaan spelen bij Dogstar en Becky. Vanwege drukke werkzaamheden als acteur is hij daar rond de eeuwwisseling mee gestopt. Zijn privéleven heeft hij altijd afgeschermd en naast een zieke zus, vanaf begin jaren 90 heeft ze leukemie, is bekend dat hij een doodgeboren dochter, Ava, heeft. Verder verongelukte zijn toenmalige vriendin Jennifer anderhalf jaar na de dood van hun dochter. In 2003 eindigde hij zijn zwervende bestaan en kocht voor het eerst van zijn leven een huis in Los Angeles. Enkele jaren geleden kocht hij tevens een appartement in New York, Central Park west gekocht.

Carrière

Start

Op 17 jarige leeftijd verliet Keanu zijn ouderlijk huis en stopte met school. Op deze manier wilde hij zich volledig op het filmvak storten. De eerste jaren is dat in Toronto en veel verder dan wat reclameklussen  (o.a. voor cola en cornflakes) komt hij niet. De eerste film met enige naam werd Youngblood met Rob Lowe in de hoofdrol.

In Los Angeles bleek een van zijn moeders ex-echtgenoten, Paul Aaron een televisie- en toneel regisseur, hem te hebben geintroduceerd bij beginnend manager Erwin Stoff. Erwin Stoff werd zijn manager en is dat tot op de dag van vandaag gebleven. In de loop der jaren ontpopt Keanu zich ook als workaholic.

Een van zijn eerste films River's Edge werd goed ontvangen en een van zijn eerste grote kassuccessen bleek de hilarische Bill & Ted's excellent adventure te zijn. De film deed het erg goed in de bioscopen en het taalgebruik in deze film blijkt zelfs invloed op het taalgebruik van de toenmalige jeugd te hebben. Om niet voor altijd aan het imago van Bill & Ted gekoppeld te blijven gaat hij vervolgens in verschillende types films spelen. Het mooie kostuumdram Dangerous Liaisons met een reeks aan jonge sterren wordt afgewisseld met het hilarische Parenthood of het vreemde verhaal van Tune in Tomorrow met Peter Falk. De films bleken niet allemaal even succesvol, maar halverwege de negentiger jaren maakt hij de succesvolle Point Break. Samen met de inmiddels overleden Patrick Swayze speelde hij in de FBI actiefilm met een groep bankovervallende surfers. Een goed gemaakte film over het surfers wereldje.

Na dit succes zette hij vervolgens een mislukte Engelse Jonathan Harker in Dracula neer. Veel bekende namen op de titelrol blijken niet te kunnen voorkomen dat Keanu Reeves deze rol rampzalig speelt. Na deze film volgden er nog enkele onbeduidende films, totdat Nederlander Jan de Bont hem en Sandra Bullock castte voor Speed. De chemie tussen deze mensen blijkt mede debet aan het succes van de actiefilm over een op hol geslagen stadsbus. Johnny Mnemonic, A walk in de Cloud en Chain Reaction werden, ondanks de deelname van verschillende bekende acteurs, geen kassuccessen.

Opnieuw succes

Er volgde opnieuw een succes met The Devil’s Advocate met Al Pacino. Een rol waarvan men zegt dat Keanu Reeves een deel van gage terug heeft gegeven om er voor te zorgen dat Al Pacino de andere hoofdrol aan zou nemen. In deze spannende film van regisseur Jonathan Hartford bleken Pacino als de duivel en Reeves als ijdele topadvocaat absoluut aan elkaar gewaagd met een bombastisch eind. Op het moment dat het weer rustiger wordt, komt The Matrix in beeld. Een megasucces wat hem tot een van de best betaalde acteurs van Hollywood zou maken (de Matrix films zouden hem minimaal zo’n 200 miljoen opgeleverd moeten hebben).

Na de Matrix trilogie verschijnen er weer een aantal minder succesvolle films op zijn naam. Deze werden echter afgewisseld met een door critice als "prachtig" beschreven film The gift met Cate blanchett en de uit 2005 afkomstige Constantine. Deze film werd, ondanks een beperkt budget, toch een groot succes. De komische Something Gotta Give uit hetzelfde jaar met Jack Nicholson en Diane Keaton blijkt zeker geen slechte film, maar mist net de finesse van Nicholson om er een kassucces van te maken. De weinig succesvolle hereniging met Sandra Bullock in The Lake House is een volgend debacle. Maar de actiefilm Street Kings uit 2008 blijkt het vervolgens aardig te doen in de bioscopen. Geen meesterwerk op zich, maar het beeld  van corruptie bij de politie is zondermeer levensecht. Daarnaast bleek de casting van Keanu is als naïeve politieman erg goed uit te pakken.

The Day the Earth Stood Still uit 2008, een remake, moest het van de speciale effecten hebben. Het thema over de opwarming van de aarde is tot op de dag van vandaag actueel, maar het script en de acteerprestatie van de hoofdrolspelers hebben niet bijgedragen aan deze film. De karakters blijken oppervlakkig en de mooie plaatjes laten een plastisch geheel zien. Overigens heeft de film het in de bioscopen redelijk gedaan.

The Private Lives of Pippa Lee uit 2009 werd met name in de kleinere theaters getoond. De film is met een beperkt budget opgenomen, maar mag als kwalitief goed gemaakte film de boeken in. Onder andere Brad Pitt was verantwoordelijk voor de productie. Henry's Crime is een van de nieuwste films en moet nog in Europa gaan draaien. Het is de eerste film die Keanu zelf produceerde. Met het oog op de toekomst is de agenda al weer vol met Passengers, '47 Ronin en Jekyll & Hide.

Zelf produceren

Sinds 2009 heeft Reeves een eigen productiemaatschappij en er staan meerdere producties op stapel. De eerste productie is er een waar hij zelf de hoofdrol in speelt, te weten Henry's Crime.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in