Bijna iedereen luistert naar muziek als hij aan het werk is. Waarom? Dat verschilt per persoon. De een vindt de achtergrondgeluiden storend en dringen deze dus terug door te luisteren naar de radio, de ander kan niet tegen de stilte. Weer anderen beweren dat de muziek hun productiviteit verhoogd.
Aan het werk
Als je aan iemand vraagt wat hij het eerste doet als hij op het werk is aangekomen, dan zal het antwoord merendeels zijn: koffie, pc aanzetten en de radio aanzetten. Dat is een gewoonte bij veel mensen. Maar als de radio een keer niet aangezet wordt dan ‘mist’ er iets. Maar kan luisteren naar muziek werkelijk de productiviteit verhogen. Wat weten we nu eigenlijk wat voor effect muziek heeft op ons werk? Behalve wat we zelf hebben ervaren waarschijnlijk weinig. Studies hebben aangetoond dat bepaalde melodieën rustgevend zijn, maar muziek is ook oppeppend.
In Canada hebben ze een studie gedaan onder software-ontwikkelaars. Hun conclusie was: zonder achtergrondmuziek hadden de ontwikkelaars meer tijd nodig om hun taken af te maken en was de kwaliteit van hun werk minder. Met achtergrondmuziek zijn de ontwikkelaars opgewekter en alerter aan het werk. Én de onderzoekers kwamen erachter dat de positieve houding vergezeld ging met verhoogde nieuwsgierigheid. Wel handig als je creatief aan het werk moet!
Fysiek en emotionele veranderingen
Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor soort muziek er gespeeld wordt. Rustige melodieën zoals bijvoorbeeld veel in klassieke muziek voorkomt maakt een mens ook rustig of soms verveeld. Terwijl actieve muziek juist aanzet om op het ritme mee te bewegen en dus met het ritme mee te gaan in je werk. Ja natuurlijk, zul je zeggen. Maar wat interessant is: als je luistert naar je favoriete muziek, wat dat dan ook is, gaan je stresslevels omlaag. Maar als je naar actieve muziek luistert gaat je harslag en je bloeddruk omhoog, zelf als het je favoriete muziek is!.
Muzieksoort
Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders geven aan naar popmuziek te luisteren tijdens het werk. Op de tweede plaats komt rockmuziek, zo’n 18 procent van de ondervraagden luisterd het liefst hiernaar. Dance neemt zo’n 15 procent voor haar rekening, en Nederlandstalige muziek wordt door 12 procent vertegenwoordigd. Op de laatste plaats komt klassieke muziek met slechts 5 procent.
Spanning opbouwen
Ook in de filmindustrie wordt vanaf het begin van het filmtijdperk gebruik gemaakt van muziek. Allereerst omdat er in het begin alleen maar ‘stomme’ film werden gemaakt die door middel van een pianist opgeleukt werd met een muziekstuk. Toen al werd er op het moment dat het spannend werd muziek ingezet met meer bastonen. Door de lage tonen die je onderin je buik voelt wordt er een spanningsveld gecreërd. Dat is in huidige films net zo, moet de spanning opgevoerd worden dan wordt er subtiel een ‘spannend’ muziekje eronder gezet.
Managersonline