Kaffe Fassett, zijn naam klinkt even kleurrijk als zijn werk is. Onvergelijkbaar met welke andere kunstenaar dan ook. Haalde het breien uit de mottenballen en maakte er breikunst van die toch uitvoerbaar is voor leken. Een portret van een bijzondere man met een overzicht van zijn werk.

""

 

 

 

 

 

Biografie Kaffe Fassett

In 1937 geboren in San Francisco (California – USA) als Frank Fassett, de tweede in een gezin van vijf kinderen. Op zijn 19e krijgt hij een beurs voor de School of the Museum of Fine Arts in Boston maar hij verlaat school al snel om in Londen te gaan schilderen. Hij vestigt zich daar permanent in 1964.

Eind jaren 60 ontmoet hij de Schotse modeontwerper Bill Gibb. Door zijn toedoen brengt hij een bezoek aan een wolspinnerij en raakt geïnspireerd door de kleuren waarin de garens verkrijgbaar zijn. Hij koopt een 20-tal kleuren Shetland wol en breinaalden en op de treinreis terug vraagt hij een medepassagier hem te leren breien. 

Vanaf datmoment komt zijn carrière het in een stroomversnelling: zijn eerste ontwerp beslaat meteen een dubbele pagina in de Vogue Knitting en zijn vroegste ontwerpen worden gedragen door allerlei beroemdheden als Shirley Mclaine en HKH princes Michael van Kent.

Vanaf 1981 werkt Fassett samen met Rowan Yarns uit Yorkshire. Hij gebruikt hun garens in zijn ontwerpen en ontwerpt kleding voor de Rowantijdschriften die wereldwijd verkocht worden. 

In 1988 is er een grote tentoonstelling van zijn werk in het Victoria & Albert Museum. Iets wat geen enkele in leven zijnde textielkunstenaar voor hem gelukt is. Deze tentoonstelling is zo'n overweldigend succes dat de normale bezoekersaantallen verdubbelen. De tentoonstelling doet daarna nog 9 landen aan. 

Het blijft niet bij breien. Andere textielambachten zoals borduren, quilten, stofontwerp en tapisserie komen erbij, allemaal even succesvol. Ook niet-textiele technieken als keramiek, decorontwerp en zijn oorspronkelijke professie, het schilderen, … hij doet het allemaal. 
Hij schrijft meer dan 30 boeken, enkele samen met partner en ontwerper Brandon Mably die ook zorg draagt voor het managment. En het einde is nog lang niet in zicht. Wie de kalender op zijn website bekijkt, ziet het leven van een drukbezet man.

Kaffe Fassett is nog lang niet met pensioen.

Werkoverzicht Kaffe Fassett

Hieronder een beknopte beschrijving van enkele van zijn gebruikte technieken voor het creeëren van zijn kunst. Hij is bovenal ook ambachtsman, beheerst de technieken tot in de puntjes en is daardoor in staat kwalitatief zeer hoogstaande ontwerpen te maken.

Breiwerk Kaffe Fassett

"Net als veel andere ambachten, heeft breien het potentieel om magie te creeëren in ons leven". Een uitspraak van Fassett die hij ten volle tot uitvoering heeft gebracht. Zijn gebreide ontwerpen worden over de hele wereld gebreid door liefhebbers van zijn werk. Ze zijn uniek in stijl en kleurgebruik. Hij heeft het breien tot toegepaste kunst verheven en voor kunstenaars uit de taboesfeer gehaald. Het was, zeker in de tijd dat hij ermee begon, voor kunstenaars not done zich al te zeer bezig te houden met een ambacht. Hij laat zien dat ambachtsman en kunstenaar uitstekend in elkaar verenigd kunnen worden. Nog steeds verschijnen bij Rowan 2x per jaar breipatronen van zijn hand en daarnaast geeft hij, ook in samenwerking met Brandon Mably, breiboeken uit met kleding en woondecoraties.
""

 

Borduurwerk Kaffe Fassett

Oorspronkelijk had Fassett het idee dat borduren vooral enorm veel tijd zou kosten. Het viel hem mee hoe makkelijk de techniek onder de knie te krijgen was, nog makkelijker dan breien, en omdat hij op canvas borduurt, viel die tijdsbesteding ook erg mee.  Zijn borduurwerk is, eigenlijk net als al zijn andere werk, heel kleurrijk. Veel bloemen en blaadjes, met een voorliefde voor Engelse en Oriëntaalse tradities. Maar ook hierbij gebruikt hij de typische Kaffe Fassett motieven die zo bekend zijn van zijn breiwerk.

""

 

 

 

Mozaïek Kaffe Fassett

De liefde voor mozaïek dateert nog uit zijn Californiëtijd. Het fascineert hem dat je met afval, scherven, zo'n schoonheid kunt scheppen. Mozaïek is in zijn ogen een zeer ondergewaardeerd medium en hij probeert er middels zijn boeken en projecten meer mensen enthousiast voor te maken. 
""

 

 

 

Quilten en patchwork Kaffe Fassett

Bij veel hedendaagse textielliefhebbers is Kaffe Fassett vooral bekend om zijn prachtige quiltontwerpen. In 2008 werd in Nederland, in Friesland, onder zijn leiding de Oldenhove quilt gemaakt. Een enorme quilt die de gevel van de scheve kerktoren de Oldenhove in Leeuwarden sierde. Een megaproject! 
""

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaffe_Fassett
http://www.kaffefassett.com
http://www.quiltkabinet.nl/page_1221931598156.html
http://www.knitrowan.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in