In Nederland zijn er naar schatting, zo'n 25.000 tot 30.000 prostituees actief. Prostituees werken achter het raam of ze werken op straat. Maar moeilijk te begrijpen is, waarom vrouwen toch in de prostitutie gaan. Hier spelen een aantal belangrijke factoren bij, want vrouwen komen niet zomaat in de prostitutie terecht.

In Nederland werken er ongeveer 25.000 tot 30.000 vrouwen per jaar in de prostitutie.

De meest voorkomende oorzaken waardoor vrouwen in de prostitutie terechtkomen.

  • Geld, meestal door schulden: dit kunnen de Nederlandse vrouwen, maar ook vrouwen uit armere landen, zoals Zuid-Amerika, Zuid-Azie, Afrika en Oost-Europa die naar Nederland komen om in de prostitutie te werken.
  • Vrouwenhandel: dit zijn prostituees die door een vrouwenhandelaar naar Nederland worden gehaald. Vaak word er aan deze vrouwen gezegd dat ze in Nederland een mooie baan krijgen. Het kan ook gaan om vrouwen die in hun land bedreigd of gechanteerd worden en mee moeten, omdat hun familie anders iets wordt aangedaan.
  • Verslaving: deze vrouwen zijn verslaafd en werken in de prostitutie om de middelen te kunnen kopen waar ze aan verslaafd zijn ( drugs, alcohol) of om te kunnen gokken. Vaak hebben vrouwen ook drugs nodig om als prostituee te kunnen werken. Daardoor blijven ze er afhankelijk van.
  • Loverboy: dit zijn meiden die in de val van een loverboy zijn getrapt. Ze zijn eerst versierd en ontzettend verwend, maar moeten vervolgens ‘terugbetalen’ door als prostituee te gaan werken. En als ze eenmaal in de prostitutie zitten, is het erg moeilijk voor hen om er weer uit te komen. In Nederland werken er ongeveer 25.000 tot 30.000 vrouwen per jaar in de prostitutie. Ongeveer de helft afkomstig is uit het buitenland. Hiervan zijn er zo’n 1500 meisjes minderjarig ( onder de 18 jaar).

Dat niet alleen..

Dat niet alleen, want er zijn ook andere redenen waarom vrouwen in de prostitutie terechtkomen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de prostituees vroeger seksuele ervaringen hadden met oudere partner en een derde hadden vroeger een incest ervaring met de vader. Enkele van de gevolgen van incest kunnen zijn: een negatief zelfbeeld, wantrouwen en niet om kunnen gaan met seksualiteit. Een combinatie van deze problemen geeft de vrouw veelal een gevoel van onmacht en angst om haar eigen leven te leiden. Werken als prostitutie kan een aantal beweegredenen hebben. Een van deze beweegredenen kan geldgebrek zijn. Dit komt vaak voor. Ook hier is sprake van een combinatie met angst en onmacht. Wanneer een vrouw als gevolg van de prostitutie een behoorlijk inkomen heeft, is het zeer moeilijk ermee te stoppen.

Zelfverzekerde meisjes

Meisjes voelen zich zeker door te prostitueren. Zo krijgen ze ook altijd aandacht. Aandacht die niet verschilt van de aandacht die ze vroeger kregen. Een ander reden kan ook zijn dat de vrouw een herhaling zoekt van het bekende patroon van vroeger, veelal vanuit onmacht om contacten te leggen, vrienden te maken of relaties te onderhouden.

Incestervaring verwerken

Een ander redenen kan zijn dat jonge meisjes met een incestervaring vanuit een zoeken naar warmte en aandacht veelvuldige, vaak eenmalige seksuele contacten hebben. Dit gedrag is een logisch gevolg van hun ervaring misbruikt te worden.

Soms is het bij de prostitutie een incestervaring te verwerken. De vrouw is eenmaal de persoon die bepaalt wat er voor welke prijs gebeurd. Zij heeft de macht in handen. Zij stelt zelf eisen en bepaalt wie er wel of niet binnen komt.

Als laatste kan er sprake zijn van angst voor onafhankelijkheid. De vrouw die in contact komt met een pooier. Hij bepaalt en 'beschermt' haar als het ware. Vrouwen krijgen zo het idee dat het alleen niet hoeven uit te zoeken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in