Een barbeque in de tuin. Heerlijk genieten bij zomerse temperaturen. Vooral gezellig met vrienden en/of familie. Het is een manier om voedingsprodukten (meestal vlees en of vis) te bereiden door deze te roosteren boven een hittebron. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd. Toch is het voor een geslaagde barbeque handig om een aantal zaken te weten. Bijvoorbeeld: hoeveel mensen komen, wat doet het weer, is een tap misschien handig? Een aantal van die vragen zullen worden beantwoord. Ook denken we na over de veiligheid.
De barbeque
Bij een tuinfeest hoort een barbeque. De geur en natuurlijk de gezelligheid laten weinig mensen onverschillig. Toch moeten er een aantal zaken op een rij worden gezet voor een veilige en gezonde bbq. De meeste mensen weten wel hoe een bbq eruit ziet. Bij een rondgang door diverse winkels en warenhuizen zie je bbq`s in verschillende soorten en maten. De meest authentiëke manier is de bbq boven houtskool. (zie foto) Verder zijn er nog bbq`s op gas en electriciteit. Deze drie zullen kort worden toegelicht.
Houtskoolbarbeque
Als u dit type bbq gebruikt is het raadzaam om aanmaakblokjes te gebruiken. Leg eerst een laagje houtskool of briketten op de bbq. Je kunt het beste een pyramide vorm proberen te maken. Daarop en omheen leg je een aantal aanmaakblokjes en steekt deze aan. Of giet wat spiritus over de kolen en steek dit aan.
Een prettige eigenschap van houtskool is dat het vrij lang smeult. Daardoor is het ideaal voor een bbq. Zowel houtskool als briketten hebben tijd nodig om op temperatuur te komen. Neem er zo 30 tot 40 minuten de tijd voor. Gebruik beslist geen benzine! Elk jaar belanden er weer mensen in het ziekenhuis om te worden behandeld aan brandwonden.
Gasbarbeque
Een gasbarbeque wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. (zie afbeelding) Een gasbarbeque heeft het voordeel dat er vrijwel direct kan worden gebarbequed, het is namelijk vrij snel op temperatuur. De branders onderin zorgen voor de hitte. Bij de meeste gasbarbeques is de gasvlam regelbaar. Een gasbarbeque is dus gebruiksvriendelijk. Het gas dat wordt gebruikt is butaan of propaan. Dit gas is opgeslagen onder druk in speciale flessen. Dit type bbq zie je veel op campings.
Electrische barbeque
De electrische bbq, de naam zegt het al, is electrisch en heeft stroom nodig. Er is dus een snoer aanwezig, let daarop dat je er niet over struikelt. (zie afbeelding) Ook dit type bbq is relatief snel opgewarmd en ook weer snel afgekoeld. Stekker in het stopcontact, temperatuurregelaar op de juiste stand en aan de slag !
Wat wel even de moeite waard is om te weten is dat het apparaat stroom vreet.
Of je nu de barbequed op gas, electriciteit of met behulp van houtskool, er zijn een aantal handige tips voor een geslaagde barbeque:
- Zorg voor een schone bbq die op een vlakke ondergrond staat.
- Zorg voor voldoende vlees in huis. Gemiddeld is 5 stukken vlees per persoon voldoende.
- Het rooster van de bbq licht invetten met olie.
- Zorg voor een goed gereedschap voor het omkeren van het vlees of vis.
- Zorg voor platte spiesen voor het aanreigen van het vlees.
- Het vlees en ander eten niet in de zon bewaren. (bederft snel)
- Denk aan spelende kinderen en huisdieren.
Barbeque en gezondheid
Het is goed om even stil te staan bij gezondheid en een geslaagde bbq. Met de zomer in aantocht zijn vlees en sausje geen aan te bevelen afslankmiddelen. Gelukkig zijn er een aantal tips voor een `slanke barbeque`.
- Probeer tijdens het braden van het vlees zo weinig mogelijk brood te eten. Je eet dan makkelijk brood met kruidenboter.
- Probeer zo weinig mogelijk sausjes bij het vlees te doen.
- Probeer zoveel mogelijk mager vlees zoals kipsaté en/of fricandeaulapjes.
- Wil je toch een sausje, kies dan voor rode sauzen. Deze bevatten meestal weinig vet en daardoor minder kcal.
- Leg bereide gerechten op een schoon bord en niet op een bord waar onbereide gerechten op lagen.
- Zorg dat het vlees en andere produkten niet zwart branden.
Gevaren tijdens de barbeque
Het is duidelijk, een barbeque wordt nu eenmaal heet. Een brandwond heb je zo. Elk jaar weer gebeuren er ongelukken tijdens en met barbeques. Daarom zijn een aantal tips handig voor een veilige bbq:
- Zorg dat de bbq op een stabiele ondergrond staat.
- Maak de bbq schoon voor gebruik.
- Let op kinderen en huisdieren bij de bbq.
- Plaats de bbq zo dat het niet `in de weg` staat.
- Plaats de bbq nooit binnen en ook niet onder een afdak.
- Denk aan de kabels bij electrische bbq.
- Houd blusmiddelen bij de hand.
- Let op de windrichting.
Na de barbeque
Nadat de barbequefeest klaar is zijn een paar dingen van belang:
- Zorg dat de bbq is afgekoeld.
- Maak alles grondig schoon.
- Als houtskool is gebruikt, doof het dan met zand.
- Bij een electrische bbq, trek de stekker eruit.
- Bij een gasbarbeque, draai de gaskraan dicht. Sla de gasflessen buiten op. (voorkomt gasophoping in een ruimte)
- Verplaats nooit een nog een warme bbq
Als het toch mis gaat
- Kledij dat in de brand staat blussen met water of afdekken met andere kleding.
- Brandwonden koelen, minimaal 10 minuten met lauw stromend water.
- Draai bij de garbarbeque de gaskraan dicht en haal bij de electrische barbeque de stekker er uit.
- Blus met de houtskoolbarbeque met zand, electrische barbeque met poeder.
Barbequeaccessoires
Voor een leuke geslaagde bbq zijn een aantal accessoires onmisbaar. Een aantal accessoires zijn echt nodig en een
aantal dingen zijn handig om bij de hand te hebben.
De dingen die echt nodig zijn:
- Barbequegereedschap (zie afbeelding)
- Tafels om etenswaar op te plaatsen
- Stoelen en eventueel statafels.
- Plastic bordjes en bekers.
- Eventueel extra houtskool.
- Brandblusmiddelen.
- Schoonmaaksets
- Extra gasflessen
- Een reigtang voor vlees
Een aantal zaken dat handig is om achter de hand te hebben zijn:
- Een hoes voor over de bbq als deze in opslag staat.
- Een schort voor gebruik tijdens de barbeque.
- Een bbq kookboek.
- Een thermometer
- Schoonmaakborstels
www.ah.nl
www.gezondheid.be
www.bbq-tips.nl
www.bbqwijzer.nl
www.infotalia.com