Je weet dat je het zelf wilt, maar weet in hemelsnaam niet waar te beginnen: een etentje voor vrienden.

Het ziet er altijd zo gezellig uit, die foto’s in vrolijke damesbladen waar een volgedekte tafel het decor is voor een knusse vriendinnenavond. Totdat je het zelf moet gaan organiseren. Een in brand gevlogen kip, soep die zouter smaakt dan de Dode Zee. Of wat te denken van smerige randen aan de wijnglazen, omdat je die vergeten bent te kuisen. Nee, over het algemeen is het een ramp, als je het zelf moet organiseren. Maar niet langer: met behulp van deze snelle tips ben jij de stralende gastvrouw of -heer van je eigen tapasparty, waar nog lang over nagepraat zal worden.

Een dag van tevoren

Haal op de markt een lap stof in de lengte van je eettafel, plus veertig centimeter extra zodat het mooi over de randen hangt. Kijk de marktkoopman lief aan en vraag ook of hij wat vierkanten van stof kan maken; je hebt nu ook meteen je servetten. Kat in ‘t bakkie! Koop ten slotte bij de bloemist kekke bloemen en eventueel bijpassende vaasjes. Nu nog een paar kaarsjes bij de drogist en je tafel zal een plaatje worden. 

 

Haal al je troepjes van de eettafel en dek hem met je nieuwe, originele, edoch spotgoedkope tafelkleed. Als er veel kreukels in je tafelkleed zitten, kun je je kleed gewoon op tafel leggen en er even met het strijkijzer overheen gaan. Net alsof je in een Michelinrestaurant zit, wonderschoon.

Pak voor het gewenste aantal personen kleine bordjes, wijnglazen en gebakvorkjes. Het vorkje leg je links naast het bordje, het wijnglas rechtsboven. Zet de vaasjes, de bloemetjes, de kaarsjes en wat leuke snuisterijtjes op tafel en ziedaar: mooier kan niet. 

De dag zelf

Haal in de supermarkt allemaal verse ingrediënten waar de meeste tapasliefhebbers dol op zijn. Denk daarbij aan gerookte zalm, cherrytomaatjes, ansjovis, zwarte en groene olijven, gamba’s, gehaktballetjes, een lekkere pastasaus en krielaardappeltjes.

Nu komt het belangrijkste: als je weer thuis bent leg je de boodschappen neer en neem je eerst een glas wijn, cola of eender wat. Immers, je bent zo klaar. 

Na het nuttigen van het broodnodige vocht gaan we koken. Hier een paar voorbeelden voor overheerlijke tapas:

 

  • Bak de gamba’s met flink wat knoflook en sherry tot ze niet meer doorzichtig zijn, dan zijn ze namelijk gaar.
  • Doe de cherrytomaten in een bakje met wat olijfolie en basilicum
  • Doe de gekookte, gehalveerde krielaardappeltjes met een scheut olie, rozemarijn en knoflook in de schil in een braadslede. Een kleine veertig minuten op 180 graden in de oven moet volstaan. 
  • Bak de gehaktballetjes rul en giet er de pastasaus over. Laat in een half uurtje gaar pruttelen. 
  • De ansjovis kun je zo uit het blikje op een schaaltje doen, alsmede de olijven. 

Aan tafel!

Het handige is dat je alles zo op kunt warmen, of lekker koud oppeuzelt als het zonnetje schijnt en de rosé rijkelijk vloeit.

 

Nu is het een kwestie van wachten tot het gezelschap arriveert. Je hoeft niets meer te doen, bent ontzettend origineel en in je zondagse outfit ben je de ster van de avond, eet smakelijk!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in