Meer en meer mensen bouwen ook wekelijks een vegetarische dag in. Het is lekker en bovendien erg gezond! Op elk traditioneel gerecht, vind je meerdere variaties. Uitproberen en smullen is de boodschap!
Vegetarisch?
Vegetarisch eten is gezond en milieuvriendelijk. Meer en meer mensen kiezen ervoor om regelmatig vegetarisch te koken. Je leert nieuwe dingen kennen en je gaat bovendien de gezonde toer op. Er zijn tal van vegetarische producten op de markt waar je lekker mee kan koken. Bovendien vervang je heel gemakkelijk bepaalde vleessoorten door vegetarische producten. Denk maar aan quorn dat men gebruikt als gehakt in spaghetti. Of aan tofu ter vervanging van kip in vol eau vent.
Vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten en ijzer. Mensen met een te hoge bloeddruk hebben baat bij het regelmatig eten van vleesvervangers. Ook hebben ze een heilzaam effect op de verlaging van het cholesterolgehalte. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een vegetarisch eetpatroon een beschermende factor is tegen hart- en vaataandoeningen en tegen bepaalde vormen van kanker.
Vegetarisch stoofvlees
Ingrediënten
- 250 gram seitan
- 1 grote ui
- 300 mililiter water
- 1 flesje donker bier
- groentebouillon
- 40 gram margarine
- 1/2 theelepel tijm
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
- 2 teentjes look
- 1 theelepel mosterd
- 1 stuk peperkoek
- 1 theelepel luikse siroop
- 2 beschuiten of brood
- peper en zout
Bereiding
- Dep de seitan droog en snijd deze in stukjes.
- Pel de ui en snijd deze grof.
- Pel de teentjes look en hak deze fijn.
- Zet een kookpot op het vuur en laat de margarine erin smelten.
- Stoof de ui enkele minuten samen met look, tijm, laurierblad en kruidnagel.
- Doe de seitan vervolgens bij de ui en kruid met peper en zout. Laat deze 5 tot 8 minuten stoven.
- Roer er af en toe eens door.
- Voeg het bier, water, bouillon, mosterd, luikse siroop, peperkoek en beschuit toe.
- Laat alles gedurende 45 minuten op het vuur pruttelen zonder deksel.
Serveertip: Heerlijk met frietjes!
Tofubroodje
Ingrediënten
- 360 gram fijngehakte tofu
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 2 tomaten uit blik (blokjes)
- peterselie
- 1 ei
- 50 gram mozzarella
- 2 beschuiten
- margarine
- peper en zout
Bereiding
- Snijd de tomaat, paprika, mozzarella, knoflook en tofu in kleine blokjes.
- Verkruimel de twee beschuiten.
- Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom.
- Kneed alles goed.
- Voeg een beetje peper en zout toe.
- Vet een ovenschaal in met margarine.
- Leg het mengsel in de ovenschaal en druk goed aan.
- Laat het mengsel gedurende 30 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Linguini met gorgonzola
Ingrediënten
- 100 gram linguini (pasta)
- 1/2 ui
- 80 gram gorgonzola
- 1 deciliter room
- enkele snijbonen, zongedroogde tomaten en zwarte olijven
- parmezaanse kaas
- rucola
- peterselie
Bereiding
- Snijd de snijbonen en olijven fijn.
- Maak de ui schoon en snijd deze in ringen.
- Kook de pasta gaar in kokend zout water.
- Stoof de ui.
- Voeg de olijven, snijbonen en zongedroogde tomaten toe.
- Voeg de room toe en laat de gorgonzola hierin smelten.
- Laat alles sudderen tot het de dikte van een saus heeft.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de pasta door de saus en voeg de rucola en peterselie toe.
- Strooi er wat parmezaanse kaas over om het geheel lekker smeuïg te maken.