Cassave, zoete aardappel, bakbanaan, kousenband, durian en pompoen zijn allemaal tropische groenten en vruchten, die te koop zijn bij toko’s. De meeste mensen in Nederland kennen deze voedingsmiddelen niet, laat staan dat ze weten hoe ze het op een lekkere manier kunnen bereiden. Bij Restaurant Toko MC op het Westergasterrein in Amsterdam kan men sinds kort terecht om soulfood te eten.

""

Tokologische keuken

De tropische keuken van Toko MC heeft voornamelijk creoolse invloeden met een culinair randje. De gerechten zijn een mengelmoes van onder andere Caribisch, Surinaams, Braziliaans, Cubaans, Kaapverdisch en een vleugje Aziatisch eten. Het eten bij Toko MC noemen ze ook wel tokologish eten. Tokologische voeding is, zoals het woord al zegt, voeding die afkomstig is uit toko’s, die te vinden zijn in voornamelijk de multiculturele steden van Nederland.

Restaurant Toko MC

Restaurant Toko MC heeft in 2010 haar deuren geopend en maakt onderdeel uit van het MC Theater op het gezellige Westergasterrein. Het MC Theater is een platform voor theatermakers, acteurs, dansers, beeldend kunstenaars, schrijvers, muzikanten en filmmakers.

Restaurant Toko MC is afgeleid van de succesformule van Toko 94 in Rotterdam. Toko 94 bestaat sinds 2005. Manuela Goncalves Tavares heeft na haar koksopleiding ervaring opgedaan bij Herman den Blijker alvorens ze chefkok en mede-eigenaar werd bij Toko 94. De receptuur is ontwikkeld uit een combinatie van traditionele creoolse homestyle cooking en moderne Westerse kooktechnieken.

Toko MC heeft naast tropische gerechten ook een grote bar, waar ze allerlei cocktails maken. Bovendien vermaken zij hun publiek met (live) muziek van verschillende genres. Nadat de keuken in de late avonduren wordt gesloten, worden de tafels aan de kant geschoven zodat er gedanst kan worden.

Bij Toko MC kan men ook terecht voor een buffet in tropische stijl voor circa 300 personen inclusief cocktailbar en voor het cateren van tropische cocktails tot circa 1000 personen. Tevens is het mogelijk om de chefkok te huren om bij je thuis te komen koken voor een klein gezelschap.    

Gerechten bij Toko MC

Met vier personen gingen wij naar Toko MC. Wij hebben vier verschillende hoofdgerechten besteld, die wij met zijn vieren hebben gedeeld. De volgende hoofdgerechten hadden wij besteld:

Jerk beef  
Jamaicaans gemarineerde pittige rib-eye met zoete aardappelpuree, peultjes, paprika en wortel.

Gestoofde lamsschouder
met geconfijte wortel, tamarindejus en rijst.

Pom
Met vis, kousenband en gele rijst.

Cubaanse kippenbout
Met pompoen, sherry-sinaasappel saus en witte rijst.

Als nagerecht hadden wij een Pratu di banana besteld, deze bestaat uit gebakken banaan, bananenijs met chocoladesaus en bananencake.

Mijn mening over Toko MC

Toko MC is goed bereikbaar per openbaar vervoer, per fiets, per boot en per auto. Er is genoeg parkeerplaats nabij het restaurant.

Ondanks dat we ruim een uur te laat waren, werden we vriendelijk ontvangen door de medewerkers. Wij kregen bij aankomst een cocktail van het huis, omdat er een jarige in ons midden was.

Voordat we naar het restaurant vertrokken hadden we al het een en ander geconsumeerd, daarom gingen wij voor hoofdgerechten. Het hoofdgerecht had een heerlijke soulflavour en smaakte ondanks dat we stampvol zaten naar meer. Daarom hebben wij het nagerecht met zijn vieren gedeeld.

De kaart biedt naast vis- en vleesgerechten ook vegetarische gerechten. De bediening bestaat uit spontane, goeduitziende, gastvriendelijke creoolse jongemannen. De sfeer was heel gezellig en het publiek was zoals normaal in Stadsdeel Westerpark gemengd. Toko MC heeft ook een groot terras, waar je eventueel kunt eten als het mooi weer is of een sigaret kunt roken.

Conclusie

Het was voor mij de eerste keer dat ik bij Toko MC heb gegeten en het is zeker voor herhaling vatbaar. Toko MC krijgt van mij op de schaal van 1 tot 10 een 9! Het is geen 10 omdat ik naast pop- en housemuziek wat meer Caribische muziek had verwacht. Ondanks het minimale Caribische muziek raad ik iedereen aan om de smaakpapillen te bevredigen bij Toko MC!

Gegevens van Toko MC

  • Openingstijden: Zondag tot en met woensdag van 12:00 uur tot 01:00 uur en op Vrijdag en Zaterdag van 12:00 uur tot 03:00 uur
  • Adres: Polonceaukade 5, 1014 DA Amsterdam

Reserveren kan telefonisch op 020-4750425 of per mail via info@tokomc.nl.

www.mconline.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in