Op Kaapverdië is weinig neerslag en de grond is overwegend droog en onvruchtbaar. De Kaapverdische gerechten bestaan daarom voornamelijk uit ingrediënten die altijd voorhanden zijn. Bananen zijn altijd voorhanden en als ze rijp en zacht zijn geworden dan gaan ze niet verloren, maar worden er filhoses de banana van gemaakt; oftewel Kaapverdische flenzen op basis van bananen.

Ingrediënten die ook altijd voorhanden zijn op Kaapverdië, zijn; mais, bonen en vis. Het nationaal gerecht van Kaapverdië heet cachupa. Cachupa is een eenpansgerecht bestaande uit voornamelijk mais, bonen, vis en vlees. Een hartige snack die op Kaapverdië veel wordt genuttigd, heet pastel com diabo dentro. Filhoses de banana is een zoete snack, die makkelijk te bereiden is en weinig ingrediënten behoeft. Als er voor het ontbijt geen brood in huis is, kun je als alternatief in een handomdraai filhoses de banana maken.

Benodigdheden voor filhoses de banana

 • 300 gram bloem
 • 75 gram suiker
 • 10 gram zout
 • 5 gram kaneelpoeder (optioneel)
 • 1/4 liter melk
 • 2 eieren
 • Zonnebloemolie
 • 2 bananen

(De benodigdheden zijn voor circa 6 personen, door de benodigdheden te halveren kun je een portie maken voor circa drie personen)

Bereidingswijze van filhoses de banana

 1. Doe in een kom 300 gram bloem, 75 gram suiker, 10 gram zout en 5 gram kaneelpoeder (mocht je geen kaneelpoeder in huis hebben, dan kun je het achterwege laten).
 2. Voeg 1/4 liter melk en de twee eieren er aan toe.
 3. Roer alles goed met een garde, vork of handmixer (het deeg hoort steviger te zijn dan het deeg voor pannenkoeken).
 4. Voeg er twee geprakte bananen aan toe.
 5. Roer het deeg nogmaals met een garde, vork of handmixer.
 6. Warm een ruime hoeveelheid zonnebloemolie op in een grote bakpan.
 7. Als de olie goed heet is, dan zet je het vuur halfhoog.
 8. Doe vervolgens met een pollepel het deeg in een grote bakpan (maak kleine filhoses met een diameter van circa zeven centimeter, zodat ze goed gaar worden).
 9. Zodra de filhoses aan de onderkant goudbruin gebakken zijn, draai je de filhoses om met een vork.
 10. Na het bakken leg je de filhoses op een groot bord met keukenpapier erop, zodat ze kunnen uitlekken.

Serveertips van filhoses

De filhoses de banana hoor je naturel te eten, maar je kunt het ook eten door er poedersuiker op te strooien. Ook zijn de filhoses de banana heel lekker met een dun laagje chocoladepasta of stroop erop.

Tips:

 1. Houd de filhoses de banana warm op een bord op een pan met kokend water.
 2. Het kan ook lekker zijn om aan het deeg een in blokjes gesneden appel toe te voegen
 3. Gooi bananen die bruine vlekken hebben en zacht zijn niet weg, maar maak er filhoses de banana van. Bananen die goed rijp zijn bevatten meer voedingsstoffen zoals, suiker, zetmeel en koolhydraten. Ook bevatten bananen veel mineralen zoals, kalium, ijzer, fosfor en vitamine C, A en B6.
 4. Mocht je filhoses de banana over hebben, bewaar ze dan na het afkoelen in de koelkast. De volgende dag kun je ze binnen een paar seconden opwarmen in de magnetron.
 5. Koop bananen altijd als ze groen-geel van kleur zijn, zodat ze bij aankomst thuis niet zo snel bruin worden.
 6. Als je bananen gaat gebruiken ter versiering van een gerecht of fruitsalade, besprenkel het dan met citroensap, bananen worden door het zuur minder snel bruin.

Eet smakelijk!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in