Een wafel is een luchtig, plat gebak, bereid met melk, eieren, bloem en suiker. Na het bakken in een wafelijzer heeft een wafel een aparte vorm met ruitjes erin, het ‘ruitjespatroon’.

Geschiedenis

Lang geleden bakten mensen hun gebak op stenen. Later deden ze dit op een plaat uit ijzer. Nog later en ook tegenwoordig bakken we de wafels tussen twee ijzeren platen. Zo gaat het veel sneller, doordat er aan beide kanten word gebakken. Rond 1200 bedacht een smid een nieuwe vorm om te bakken. In een ijzeren plaat maakte hij putjes. Die plaatjes drukten een ruitvormige tekening in het gebak, die leek op een honingraat. Vanaf toen ontstond het woord ‘wafel’. Het is een oud Frans woord en het betekend ‘honingraat’.

Soorten

Er zijn verschillende soorten wafels en allemaal worden ze anders bereid. Hoewel ze qua smaak verschillen, hebben ze wel allemaal het ‘ruitjespatroon’. Hier volgen enkele soorten wafels:

Luikse wafel                

Meestal bereid met de volgende ingrediënten: boter, eierdooiers, poedersuiker, kandijsuiker, bloem, kaneel en melk.

Brusselse wafel          

 Deze wafels worden bereid met: boter, bloem, eieren, melk, zout, vanillesuiker. 

Stroopwafel              

Hierin zitten rietsuiker, boter, eieren, melk, bloem, kaneel, zout en de stroop: rietsuiker, boter.

Wafel                         

Een ‘gewone’ wafel kan op vele manieren worden bereid. Deze authentieke wafel bevat over het algemeen                                             melk, eieren, boter en bloem of zelfrijzend bakmeel.

Alle bovengenoemde soorten worden gemaakt met een wafelijzer. Dit ijzer zorgt ervoor dat de wafels hun ruitjespatroon krijgen. En daaraan herkennen mensen de wafel.

Recepten

Hier volgt een recept voor stroopwafels. Een vereiste is dat er een wafelijzer aanwezig is.

Ingrediënten:

voor de wafels:

300 gram rietsuiker
450 gram boter
3 eieren
3 eetlepel melk
600 gram bloem
kaneel
zout

voor de stroop:

600 gram rietsuiker
300 gram boter

Bereiding

Meng de suiker met de eieren, melk, bloem, kaneel, zout en in stukjes gesneden boter. Vorm hiervan 12 kleine balletjes. Verwarm het wafelijzer voor. Druk een deegbal in het ijzer en bak de wafel in ca. 30 seconden. Maak met de overige rietsuiker en boter de stroop. Doe dit door de boter en verwarm de suiker in een pannetje tot het een dikke massa wordt. Blijf roeren zodat de suiker niet aanbrand! Snijd de wafel doormidden met een mes en bestrijk beide kanten met de stroop. Klap de kanten tegen elkaar en laat de wafels afkoelen of eet ze warm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in