Een lekker recept dat ik ooit van mijn oma heb gekregen en een beetje heb aangepast, vandaar de naam. Voor ongeveer 6 personen, maar ook koud of als lunch lekker.

""Oma's kipfilet

Ook koud of op brood lekker!

allergie informatie: bevat noten (pijnboompitten, maar kunnen ook weggelaten worden)

voor 6-8 personen

Benodigheden:

  • een scherp mes
  • een metalen schaal (ovenbestendig)
  • een pan
  • een bakje
  • een schaal
  • oven
  • gasfornuis

Voor de saus:

  • 3 eetlepels zongedroogde tomaten olie

2 eetlepels balsamische azijn

  • 1/2 eetlepel franse mosterd
  • 1 teen knoflook
  • sap van de kip

Voor de opmaak:

  • ijsbergsla
  • een handjevol pijnboompitten
  • cherry tomaten
  • basilicum
  • stukjes zongedroogde tomaten

Voor de kip:

  • 1 kg kip
  • zongedroogde tomaten olie

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 220 °C (5-6 gasoven, 7-8 elektrische oven, 190°C heteluchtoven)
  • Snij het vet van de kip, smeer het goed in met de zongedroogde tomaten olie en zet het in de oven voor 20 minuten
  • Doe de zongedroogde tomaten olie, balsamische azijn, franse mosterd, knoflook en het sap van de kip in het schaaltje en roer goed.
  • Rooster de pijnboompitten op het fornuis totdat ze goudbruin zijn
  • Als de kip klaar is snij het schuin in stukjes van ongeveer 0,5/1 cm dik
  • Bedek de bodem van de schaal met sla en leg de kip erin, en giet de saus er over heen.
  • Halveer de cherrytomaatjes, snij de zongedroogde tomaten in hele kleine stukjes, pak de pijnboompitten en de basilicum en versier daarmee de kip

Serveertips:

  • Doe er wat ciabatta of stokbrood bij
  • Er zit al groente in, maar bonen, brocolli of bloemkool past er goed bij

Informatie over de ingredienten:

  • De pijnboompitten zijn vrij prijzig en kunnen er ook uit worden gelaten. De reden dat zij zo prijzig zijn is omdat er veel werk aan word besteed. Eerst wacht je tot de dennenappels goed zijn en op de grond vallen, dan raap je ze snel op en probeer je de zaden die op de schubben liggen er tussenuit te halen, vervolgens moet je twee lagen ervan af halen voor dat je pas een pijnboompit hebt. Van elke dennenappel kan je maar een handjevol pitten halen.
  • Zongedroogde tomaten worden in olie versgehouden, in de olie zitten ook behoorlijk wat kruiden. Vandaar dat ik het ook in dit recept veel gebruik.
  • Balsamische azijn vind ik een lekkere smaak geven aan de kip, maar is niet noodzakelijk.
  • Franse mosterd heeft een lekkere maar zeker geen overheersende smaak. In zo'n potje zitten: water, mosterdzaden, zout, kurkuma (voor de gele kleur) en eventueel rozemarijn, lavendel etc.
  • Knoflook is gevreesd bij een aantal mensen voor de knoflook geur, een manier om daar vanaf te komen is na afloop op peterselie kauwen of yoghurt eten.
  • Ijsbergsla moet je altijd goed wassen, dat doe je door de bladeren er af te halen en om te spoelen. Meestal zien de buitenste bladeren er minder lekker uit, die kan je weggooien.
  • Cherrytomaten zijn fris en lekker, ze voegen een goed onderdeel toe aan het recept
  • Basilicum bladeren zijn het lekkerst als ze vers zijn, je kan plantjes kopen of zelf zaaien. Als je dit niet in huis hebt moet je geen gedroogde bladeren gebruiken. Dan moet je ze maar weglaten.
  • Je kan het beste kip kopen met zo min mogelijk vet, dat moet je toch weggooien. Het vocht dat erbij zit gebruik je ook, maar er moet niet te veel bijzitten, dan moet er ook weer een gedeelte weg.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in