Tegenwoordig zijn er vele koolhydraatarme diëten, waaronder het Dukan dieet, het proteïne dieet, South Beach, Atkins e.v.a.. Het is bij deze diëten belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit is een recept met kip en rundvlees en bevat hoegenaamd geen koolhydraten en is bovendien natriumarm.
Dit koolhydraatarme en natriumbeperkte vleesgerecht smaakt prima bij groente als broccoli, sperziebonen, snijbonen, bloemkool of worteltjes.
Bereidingstijd: 15 minuten en 60 minuten in de oven, je kunt het ook van tevoren al klaarmaken en later opwarmen.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 600 gram mager rundergehakt
- 400 gram kipfilet
- 1 rode ui
- 3 bosuitjes
- 1 pepertje
- 1 1/2 eetl. gedroogde peterselie
- 2 theel. mosterd (mild of pittig naar eigen smaak)
- 1/2 theel. knoflook
- 1/2 theel. paprikapoeder
- 1/2 theel. zwarte peper
- 1/2 theel. djinten (gemalen komijnzaad)
- 1/2 theel. cayennepeper
- 1/2 theel. kerriepoeder
- 2 eieren
- eventueel 1 extra eiwit
- 50 ml magere melk (ongeveer 4 eetlepels)
- 2 1/2 eetl. magere kwark
- 100 gram gebraden kipfilet in plakjes (vleeswaar)
Extra benodigdheden: cakevorm, groot vel bakpapier en keukenmachine of staafmixer.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 graden. (Kijk voor een elektrische of gasoven in de beschrijving van je eigen oven)
- Snij de ui, de bosui en het pepertje heel fijn.
- Snij de kipfilet in stukjes en hak verder fijn in de keukenmachine of met de staafmixer tot het een soort gehakt is. (gehakte kipfilet is magerder dan kipgehakt)
- Vermeng de gehakte kipfilet met het rundergehakt.
- Roer de kruiden door elkaar en vermeng met de ui, de bosui, het pepertje, de mosterd, de los geroerde eieren, de melk en de kwark.
- Bekleed de vorm ruim met bakpapier (je moet de bovenkant ook dicht kunnen doen).
- Doe 1/3 van het gehakt in de vorm, bedek met een paar plakjes kipfilet, nog een keer 1/3 gehakt en een paar plakjes kipfilet, hierna de rest van het gehakt, als je kipfilet over hebt kun je hiermee eindigen.
- Vouw het papier aan de bovenkant dicht, anders wordt het gehaktbrood erg droog.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak ongeveer 60 minuten op 170 graden.
Smakelijk eten!
Je kunt dit gerecht goed invriezen, snij het in plakken en verpak iedere plak apart in plastic diepvrieszakjes.
Mijn eigen verzamelde recepten van de afgelopen 20 jaar, toegepast op koolhydraatarme en natriumarme diëten.