Op 19 februari besluit wielerploeg Vacansoleil-DCM om wielrenner Riccardo Ricco te ontslaan. Aanleiding zijn de bloedtransfusies die hij bij zichzelf heeft uitgevoerd. De feiten kwamen aan het licht toen de renner opgenomen werd in het ziekenhuis na een trainingsstage.

Het Vacansoleil-DCM team heeft Riccardo Ricco na een eerdere schorsing nu definitief buiten de deur gezet.  De feiten kwamen aan het licht nadat Ricco na de training met hoge koorts werd opgenomen in het ziekenhuis. Vacansoleil startte een onderzoek naar aanleiding van geruchten over bloedtransfusies en schorste de renner. Dat onderzoek heeft nu geresulteerd in het ontslag van Ricco. De renner riskeert een levenslange schorsing door het UCI en daarbovenop een driejarige celstraf.

De feiten

Op 7 februari werd Riccardo Ricco opgenomen in het ziekenhuis van Pavullo met koortsaanvallen. Hier bekende hij aan een arts dat hij bloedtransfusies had uitgevoerd bij zichzelf. Het Nederlandse Vacansoleil-DCM startte toen een intern onderzoek. Omdat de renner niet ontslagen kon worden zonder eerst recht van antwoord te krijgen werd hij eerst geschorst. Of de verzorger van de Italiaanse wielrenner, Flavio Mongiardo, medeplichtig is staat nog niet vast. Wel werd zijn contract (dat synchroon liep met dat van Riccardo Ricco) reeds beëindigd. Team Vacansoleil-DCM onderstreepte de nultolerantie omtrent doping binnen de ploeg.

Mogelijke gevolgen

Het UCI is van plan een eigen onderzoek te starten naar de affaire-Ricco, met als strafmaat, rekening houdend met zijn dopingverleden, een levenslange schorsing en een driejarige celstraf. In de Tour van 2008 liep Riccardo ook al tegen de lamp. Hij werd toen betrapt op het gebruik van CERA, en kreeg een schorsing van twintig maanden opgelegd. Maar het UCI zal ook het Nederlandse Vacansoleil-DCM onderzoeken. Met als mogelijke gevolg de intrekking van de licentie van de ploeg door het UCI. Wat zou inhouden dat Vacansoleil zijn startrecht verliest in de belangrijkste wielerrondes .

In het peloton lijkt niemand het vertrek van Ricco te betreuren. Cancellara had het volgende te zeggen: “Dat ze hem met de voeten op de grond zetten ofwel naar de maan sturen.”

Persmededelingen van Vacansoleil-DCM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in