Pannenkoeken worden gemaakt van bloem, melk, eieren, zout en soms een beetje (vanille) suiker. De oorspronkelijke pannenkoeken werden gebakken van bloem en boekweitmeel.
Pannenkoeken
Pannenkoeken worden over de hele wereld gegeten van Rusland waar ze Blini ‘s worden genoemd tot aan Amerika waar ze Pancakes heten. Toch zijn er ook grote verschillen in Rusland bijvoorbeeld worden de pannenkoeken veelal met kaviaar of andere hartige ingrediënten geserveerd. Terwijl in de U.S.A. de pannenkoek vaak met karnemelk in plaats van melk worden gemaakt. Tevens eten de Amerikanen deze pannenkoeken liever met zoet beleg bijvoorbeeld ahornstroop.
Zuring pannenkoeken
Lunch- of bijgerecht voor 3 a 4 personen
Wat heb je nodig:
- 250 gram zuring (brandnetel of spinazie kan ook), gewassen en gedroogd
- 250 gram bloem
- 0,5 theelepel zout
- 2 eieren
- 3,75 deciliter melk
- Olijfolie of boter om in te bakken
- Zout
Vegetariërs en /of veganisten kunnen eieren vervangen door bijvoorbeeld kikkererwtenmeel en de melk door water.
Bereiding:
- Doe de zuring of spinazie met een klein beetje water en zout in een pan en breng het aan de kook. Laat het even koken, roer het een paar keer flink door en pureer dan de zuring.
- Zeef vervolgens de bloem, voeg er zout, de eieren en melk aan toe en maak er pannenkoeken beslag van, zonder klontjes.
- Voeg als laatste de zuring puree toe en roer het beslag nog eens flink door.
- Laat het pannenkoekenbeslag even rusten.
- Maak ondertussen eventueel een mengsel van kwark, zout, peper en bieslook om later op de pannenkoeken te doen.
- Bak vervolgens de zuringpannenkoeken met een beetje olijfolie of in een koekenpan aan beide kanten gaar.
- De pannenkoeken kunnen met of zonder de kwarkvulling gegeten worden.
Pannenkoeken met kip uit de oven
Voor- of lunchgerecht voor 4 a 5 personen
Wat heb je nodig:
Voor het beslag
- 200 gram bloem
- 2 eieren
- 3,25 deciliter melk
- Zout
- Olijfolie of boter om in te bakken
Bereiding pannenkoeken:
- Zeef de bloem en roer er een beetje zout door.
- Maak een kuiltje in het midden en giet daar de melk en eieren in.
- Roer er vervolgens een dun pannenkoekenbeslag van. Het beslag moet zo dun zijn dat het gemakkelijk van de garde afloopt. Is het beslag (nog) te dik voeg dan wat extra melk of water toe.
- Laat vervolgens het beslag minstens een uur rusten.
- Maak ondertussen de kip en de saus.
Wat heb je nodig:
Voor de kip
- 1 kilo kipfilet
- 1 ui, schoon en in ringen
- 1 wortel, geschrapt, in stukjes
- 2 stengels bleekselderij, schoon, in stukjes
- 1 laurierblad
- Zout
- Peper
- Peterselie
Bereiding kip:
- Was het kipfilet en dep deze droog met keukenpapier.
- Bestrooi vervolgens de filets met zout en peper.
- Leg de filets in een pan met water en voeg, ui, wortel, bleekselderij, laurierblad en peterselie toe.
- Breng alles aan de kook en roer het af en toe eens door.
- Laat het kipfilet in ± 45 minuten zachtjes door koken, zodat deze gaar wordt.
- Haal vervolgens het kipfilet uit het water (de bouillon) en laat deze uitlekken.
- Bewaar ± 4 deciliter van het water (bouillon) om later de saus mee te maken.
- Zeef het water (de bouillon) zodat er geen stukjes ui, wortel etc. meer in zitten.
- Als de filets voldoende gedroogd en uitgelekt zijn snijdt deze dan in stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en maak ondertussen de saus.
Wat heb je nodig:
Voor de saus
- 3 flinke eetlepels bloem
- 50 gram boter
- 1,5 deciliter crème fraiche
- 1 eetlepel kervel, fijn gehakt
- 1 eetlepel dragon, fijn gehakt
- 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding van de saus:
- Smelt de boter zachtjes in een pan.
- Voeg al roerend de bloem toe.
- Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij, zodat er een mooie gladde saus ontstaat.
- Roer vervolgens de crème fraiche, zout en peper door de saus en laat deze een paar minuten zachtjes door koken.
- Meng dan de stukjes kip, de kervel, dragon en 30 gram Parmezaanse kaas door de saus.
- Houdt de saus warm en bak ondertussen 10 tot 12 pannenkoeken van het beslag.
In de oven
- Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie.
- Verdeel de helft van de saus over de pannenkoeken, rol deze op en leg ze in de ovenschaal.
- Schenk de andere helft van de saus over de pannenkoeken en strooi de Parmezaanse kaas erover.
- Schuif de ovenschaal vervolgens in de voor verwarmde oven.
- Laat de pannenkoeken met kip in ± 20 minuten een mooi bruin korstje krijgen.
- Serveer de pannenkoeken met kip met bijvoorbeeld een lekkere frisse salade