Vitamine B1 is een vitamine die betrokken is bij het verbranden van koolhydraten waardoor er energie wordt geproduceerd. Ook heeft het functies in het zenuwstelsel en bij het optimaal functioneren van het hart. Een overschot aan deze vitamine is niet mogelijk, een tekort kan echter nare gevolgen hebben zoals de ziekte beriberi of het Wernicke-Korsakoff syndroom. 

Algemene informatie

Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine die de chemische naam Thiamine of Aneurine chloride heeft. De molecuulformule is C12H17N4OS en de stof heeft een moleculair gewicht van 265,36 g/mol.

Vitamine B1 is gevoelig voor verhitting en zonlicht. Indien een product dat vitamine B1 bevat gebakken of gefrituurd wordt gaat 10 tot 20% van de vitamine verloren.

Wat is de functie van vitamine B1?

Vitamine is essentieel voor stofwisseling, het zorgt namelijk voor de verbranding van koolhydraten uit het voedsel. Vitamine B1 is namelijk als co-enzym betrokken bij de enzymreacties die energie uit koolhydraten vrijmaakt. Ook speelt de vitamine een rol in het zenuwstelsel en bij het optimaal functioneren van het hart.

Tekort aan Vitamine B1

Een tekort aan vitamine B1 kan ontstaan als er via het voedsel niet voldoende vitamine B1 wordt opgenomen door het lichaam. Dit kan worden veroorzaakt door een chronische aandoening aan de darmen, door deze aandoening kunnen zijn vaak minder goed vitaminen opnemen via de darmwand. Ook kan vaak braken, zoals soms het geval is bij zwangerschap,  leiden tot een algemeen tekort aan vitaminen.

Bij een tekort in combinatie met overmatig alcohol gebruik en een slechte voeding kan er een aandoening ontstaan die het Wernicke-Korsakoff-syndroom wordt genoemd. Dit syndroom kan echter ook ontstaan bij personen die om een andere reden langdurig een B1 tekort hebben. Bij deze aandoening wordt een deel van de hersenen aangepast waardoor er geheugen verlies ontstaat, het tijdsgevoel verstoord raakt en het vermogen om iets nieuws te leren vaak volledig weg verdwijnt. Hierdoor verandert het gedrag van de patiënt waardoor deze in veel gevallen niet meer voor zichzelf kan zorgen. In Nederland zijn er tussen de 8.000 en de 10.000 mensen die leiden aan dit syndroom.

Naast het Wernicke-Korsakoff-syndroom kan een tekort aan vitamine B1 in combinatie met een grote hoeveelheid koolhydraten in het lichaam leiden tot de ziekte beriberi. Beriberi komt vaak voor in landen Zuid-Oost Azië waar witte rijst de belangrijkste voedingsbron is. In Westerse landen komt de ziekte echter vrijwel niet voor. Door de ziekte kan er schade ontstaan aan de spieren, het hart, de zenuwen en het verteringsstelsel.

Overige symptomen van een vitamine B1 tekort zijn:

–          Depressie
–          Concentratieproblemen
–          Geheugenverlies
–          Gevoelloosheid in de benen
–          Hartklachten
–          prikkelbaarheid
–          Spierzwakte
–          Verminderde reflexen
–          Verminderde eetlust of misselijkheid
–          Gewichtsverlies
–          Maag- en spijsverteringsstoornissen
–          Vermoeidheid

Overschot aan Vitamine B1

Een te hoge inname van vitamine B1 is niet giftig voor het menselijk lichaam. Het overschot verlaat het lichaam via de urine. Aangezien een hoge inname niet giftig is voor het lichaam is er geen officiële veilige bovengrens vastgesteld. Wel wordt er geadviseerd om niet meer dan 400 mg per dag in te nemen.

In welke voedsel zit Vitamine B1?

Vitamine B1 komt veel voor in brood, graanproducten, aardappels, groente, vleesproducten, melkproducten, gist, erwten en bonen. De belangrijkste bronnen van deze vitamine zijn echter varkensvlees en granenproducten.

Een volwassen persoon heeft gemiddeld 1,1 mg vitamine B1 per dag nodig. Mensen die onder spanning leven, zwanger zijn, veel roken, op oudere leeftijd zijn of de pil gebruiken zouden echter beter een dosering kunnen handhaven van 100 tot 300 mg per dag.

Het nemen van voedingssupplementen die B1 bevatten kan helpen bij de behandeling van zenuwstoornissen, bloedarmoede, herpesinfecties en diabetes.

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/beriberi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in