Hartige hapjes die in Portugal worden gegeten, zijn vaak gevuld met schaal- en schelpdieren, vis of vlees. De hartige hapjes noemen ze in Portugal petiscos. De hartige hapjes in Spanje heten tapas. Petiscos kunnen gedurende de hele dag gegeten worden als snack. Rissóis de camarao is een van de meest populaire Portugese hapjes.
Op Kaapverdië is de rissóis de camarao ook een populair hapje. De ‘pastel com diabo dentro’ is een heerlijk Kaapverdisch hapje dat ook veel in Portugal wordt gegeten. Hapjes oftewel petiscos die in Portugal ook veel worden gegeten zijn; pastéis, folhados, croquetes en rolinhos.
Benodigdheden voor rissóis de camarao
Deeg
- Zout naar smaak
- 1 eetlepel margarine
- 2 kopjes water
- 1 eetlepel citroensap
- 2 kopjes bloem
Vulling
- 200 gram ongepelde gamba’s
- 1 eetlepel margarine
- 1 eetlepel bloem
- 1 deciliter melk
- 1 deciliter vocht waarin de gamba’s zijn gekookt
- Zout en peper naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- Sap van 1 citroen
- Een klein bosje fijngesneden verse peterselie
Andere benodigdheden
- 2 geklopte eieren
- Paneermeel
- Zonnebloemolie
- Deegroller
Bereidingswijze rissóis de camarao
Kook 200 gram ongepelde gamba’s in een pan met water, voeg hier zout naar smaak aan toe. Na het koken pel je de garnalen. Het water waarin de gamba’s zijn gekookt bewaar je voor de vulling.
Deeg
- Doe in een pannetje 2 kopjes water, een eetlepel margarine, citroensap en zout voeg je hier aan toe.
- Haal het pannetje van het vuur zodra het water kookt.
- Voeg hier twee kopjes bloem aan toe, terwijl je het deeg goed roert.
- Voeg peper en zout toe naar gelang.
- Zet het pannetje op een klein vuurtje, zodat het deeg dikker en droger wordt.
- Zodra het deeg dik en droog is geworden, haal je pannetje van het vuur en kneed je het tot een bal.
- Laat het deeg nadat het is afgekoeld tijdens het kneden een half uur rusten.
Vulling
- In een pan smelt je een eetlepel margarine.
- Doe er een eetlepel bloem bij en laat het geheel koken.
- Voeg een deciliter water, waarin de gamba’s zijn gekookt hieraan toe.
- Naar smaak doe je er wat peper en zout bij.
- Als het geheel stevig begint te worden dan doe je er een theelepel mosterd bij, de fijngesneden peterselie en de gepelde gamba’s.
Het vullen van de rissóis
- Nadat het deeg een half uur heeft gerust, gebruik je een deegroller om er een dunne plak van te maken.
- Mocht het deeg op de roller plakken, doe er dan een klein beetje bloem op, zodat het niet plakt.
- Doe een afgestreken eetlepel met vulling op een stukje deeg.
- Vouw een stuk deeg hier overheen en leg er een breed glas op en druk de halve rondjes er uit. Druk de randjes ervan zachtjes aan met een vork, zodat ze goed sluiten.
- Herhaal deze handeling totdat er geen deeg en vulling meer is.
- Haal alle rissóis door twee geklopte eieren en dan door paneermeel.
- Frituur de rissóis de camarao in zonnebloemolie op zo’n 180 graden .
- Na het bakken laat je de rissóis uitlekken op keukenpapier.
Eet smakelijk!