In mijn jeugd was ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn ouders nogal van het leven wilden en konden genieten. Hierdoor heb ik vele restaurants mogen bezoeken en zo mogelijk nog meer recepten kunnen verzamelen. Hieronder een recept voor een Zwitserse aardappelschotel bij ons beter bekend als "Rösti", zoals ik die heb leren kennen in een kleine bistro in Culemborg. Of de bistro nog bestaat weet ik niet, maar het recept leeft voort!

Rösti "Chez Mamy"

Een heerlijk aardappelgerecht  dat niet misstaat tijdens een feestelijke maaltijd en makkelijk aan te passen voor mensen die op dieet zijn. Ook zijn de genoemde kruiden makkelijk te vervangen zodat het gerecht écht voor iedereen op smaak gebracht kan worden. De bereiding hieronder beschreven is het basis recept.

In de zomer is hier heel goed een frisse salade bij te serveren, maar ook spinazie of sperziebonen smaken er goed bij.

Voor vegetariërs is het gerecht ook makkelijk aan te passen door de spekjes uit het recept weg te laten. Denk er dan wel aan dat je iets meer zout dient toe te voegen.

Benodigdheden:

  • Koekenpan
  • Oven
  • Ovenhandschoen/Pannelappen
  • Keukenrasp of keukenmachine
  • Schone theedoek
  • Schaal
  • Ovenbestendige soepkommen
  • Platte borden

Bereidingstijd

Voorbereidingen: Ongeveer 20 minuten, inclusief het schillen en raspen van de aardappelen;

Baktijd: 45 minuten en daarna nog maximaal 10 minuten onder de grill voor het gratineren.

Ingrediënten (voor 3 tot 4 personen);

  • Vastkokende aardappelen, ca. 150 gram per persoon of een zak kant-en-klare Rösti;
  • spekreepjes of blokjes;
  • 1 middelgrote ui;
  • 250 ml slagroom;
  • kruiden – zout, peper, provençaalse kruiden en knoflook;
  • 1 zakje (ongeveer 250 gram) pittige geraspte kaas.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
  • Bak de spekjes zoals je ze zelf het lekkerst vindt maar houdt er wel rekening mee dat ze straks nog de oven in gaan.
  • Snijdt de ui zo fijn mogelijk.
  • Schil de aardappelen en rasp deze met de grove zijde van de gewone keukenrasp (mag ook met een keukenmachine).
  • Doe de geraspte aardappel in een theedoek en knijp het geheel flink uit. Zorg ervoor dat het vocht zoveel mogelijk uit de aardappel gaat. Het is belangrijk om de aardappels niet te lang van te voren te raspen want als ze in aanraking komen met zuurstof worden ze snel bruin en dit is van invloed op de smaak.
  • Doe de slagroom in een beker en voeg naar smaak kruiden toe.
  • Neem een grote schaal en meng hierin de ui, spekjes en aardappelrasp.
  • Schep per persoon een (ovenbestendige) soepkom vol met het mengsel.
  • Roer het slagroom-kruidenmengsel goed door en verdeel het over de soepkommen.
  • Plaats de soepkommen op een rek of bakplaat, ongeveer in het midden van de voorverwarmde oven en laat het gerecht rustig 45 minuten garen.
  • Terwijl de Rösti gaart heb je mooi de tijd om je groenten en/of vlees te bereiden.
  • Neem na 45 minuten de bakplaat uit de oven.
  • Zet de oven op grillstand.
  • Verdeel de geraspte kaas over de soepkommen en plaats de bakplaat terug in de oven.
  • Laat de kaas gedurende ongeveer 5 à 10 minuten smelten.
  • Neem de soepkommen uit de oven en schep voorzichtig de Rösti op een bord.

Serveer het geheel met groenten en vlees (of vegetarische toevoeging) naar keuze. 

Door ingrediënten weg te laten of toe te voegen is dit recept helemaal aan te passen aan je eigen smaak en kun je er dus heel makkelijk een Griekse of Spaanse versie van maken. 

Ik wens een ieder smakelijk eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in