Voor een saucijzenbroodje betaal je tegenwoordig al snel meer dan € 0,75 en bij een supermarkt met versafdeling meer dan € 1,25, om maar te zwijgen over de warme bakker! Maar in deze tijd van crisis moet dat toch makkelijk goedkoper kunnen? Het kost een beetje tijd en je zult er zélf voor in de keuken moeten gaan staan, maar voor een fractie van de genoemde bedragen kun je heerlijk smullen!

Goedkoop een lékker saucijzenbroodje

Besparen moeten we bijna allemaal

In deze tijd van crisis is het voor veel mensen niet meer te doen om op de versafdeling van de supermarkt een lekker extraatje te halen. Het budget voor voedsel en drank laat dat gewoon niet toe. Maar toch wil je af en toe een kleinigheidje om de sleur te doorbreken. Ik ga je laten zien dat het mogelijk is om met en klein buget tóch een leuke hartige traktatie op tafel te zetten!!

Opletten met inkopen

Steeds meer mensen moeten opletten hoe ze hun boodschappen doen en even zovele ontdekken daardoor dat A-merken lang niet altijd beter zijn dan B-merken of huismerken. Natuurlijk blijft er altijd een verschil in smaak, en ook een gevoel van "dat zou ik toch gewoon moeten kunnen kopen?" Maar als je er vrede mee hebt dat bepaalde dingen niet meer kunnen ga je anders naar dingen kijken. Hmmmm. Ik wijk af van het onderwerp en dat is niet de bedoeling!
Terug naar de inkopen en het recept!

Benodigdheden

Voor 3 saucijzenbroodjes

  • 100gr. (mager) rundergehakt van het huismerk of het budgetmerk van uw supermarkt.
    koop dit per 500 gram of per kilo, uiteindelijk bent u dan goedkoper uit en een gehaktbal is ook lekker, toch?.
  • 3 plakjes bladerdeeg (ook van huismerk of budgetmerk)
  • kruiden naar smaak (eventueel sambal voor de liefhebbers van pittige dingen) en misschien een gesneden uitje?
  • 1 ei
  • en een oven, liefst met hete lucht functie

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 200ºC
  • haal 3 bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat ze rustig een beetje ontdooien, ongeveer 10 minuten
  • klop het ei los in een bakje
  • doe het gehakt in een kom en voeg bijna het hele losgeklopte ei (een beetje ei bewaren om over het bladerdeeg te smeren later) en kruiden naar smaak toe (ook het gesneden uitje) en kneed het geheel goed door.
  • maak 3 rolletjes van het gehakt en leg deze op een plakje bladerdeeg
  • Vouw het bladerdeeg dicht en zorg dat de uiteinden ook goed dicht zitten
  • bestrijk elk broodje met een beetje van het losgeklopte ei
  • leg de broodjes op een bakplaat (op bakpapier) en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin

Alternatieve snack

Wil je geen grote saucijzenbroodjes serveren maar liever kleine hapjes, omdat je een verjaardag viert of een groter gezelschap wilt vermaken? Ook dat is mogelijk met dit recept, simpelweg de rolletjes vlees vervangen door balletjes en snijd de bladerdeeg plakjes in 4 stukjes. Verder gewoon het recept volgen.
Ook kun je natuurlijk naar eigen idee andere ingrediënten toevoegen, iedereen heeft tenslotte zijn eigen smaak.
Vervang het gehakt eens door ham en kaas, of alleen kaas! Een kaasbroodje kost in de supermarkt ook al gauw € 0,75! Dat kan goedkoper!!

Kosten

Om te bewijzen dat een saucijzenbroodje geen € 0,75 hoeft te kosten volgt hier een berekening:
Een pond gehakt van een basismerk kost € 2,89
Pakje bladerdeeg, basismerk, 10 plakken, ongeveer € 1,10
Eieren (maat L) € 1,85 per doos van 10
Kruiden, zout en peper laat ik even buiten beschouwing omdat ieder daar zijn eigen draai aan kan geven.
Voor dit recept gebruiken we per broodje 33 gram gehakt ; 19 cent, 1 plakje bladerdeeg; 11 cent,  een deel van 1 ei; 7 cent(?). Volgens mijn berekening zou een saucijzenbroodje dus € 0,37 kosten en een beetje werk! Eerlijk gezegd denk ik dat het broodje dan nog beter smaakt ook omdat je het helemaal naar eigen smaak hebt gemaakt.

Eet smakelijk maar weer!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in