We zijn verwend! In veel gezinnen komt bijna elke dag een toetje op tafel. Helaas zijn er sinds het begin van de crisis in 2008 steeds meer mensen die moeten bezuinigen op van alles en nog wat en dan is het eerste wat verdwijnt de extra uitgave op de toevoeging aan de maaltijd; het toetje. Eigenlijk hoeft dat helemaal niet (elke dag)! 

Goedkope toetjes bestaan echt

Creatief in de keuken

Soms is het moeilijk om te accepteren dat er eigenlijk te weinig geld is om "leuk" te kunnen eten.  Het woord leuk staat hier niet voor grappig maar meer voor afwisselend en toch goed. Een voorafje of toetje zit er meestal niet meer bij omdat het budget het eenvoudig niet toelaat. Betekent dit dat je niet meer lekker kunt eten? Dat je nooit meer een toetje kunt eten?
Nee, dat is niet waar! Als je maar creatief bent en gebruikt wat je in je (koel)kast hebt. Hieronder een heel simpel en lekker receptje voor een milkshake (yoghurtshake) of ijsje op basis van yoghurt en melk. Op dit recept zijn talloze variaties te bedenken, kijk maar wat je in de kast hebt staan in blik of aan (over)rijp fruit in je fruitmand hebt liggen.

Zeg nou zelf; iedereen wil wel eens iets extra's na de maaltijd.

Recept voor een simpele "milkshake"

Benodigdheden voor 3 personen: 

  • 150 mililiter (huismerk) melk
  • 400 mililiter (huismerk) (magere) yoghurt
  • 200 gram (goedkope) aardbeienjam
  • een blender (bij gebrek aan een blender kom je met een staafmixer en een kom of schaal ook tot een goed resultaat).

Voorbereidingstijd: Geen! Je kunt alles pakken terwijl je bezig bent.

Bereidingstijd: Ongeveer 3 minuten

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de blender (of kom) en mix gedurende ongeveer 2 minuten.
Giet hierna het mengsel in bekers en serveer het geheel met een grote glimlach!

Andere bereidingen

Er zijn op dit recept talloze variaties te bedenken die het recept interessant houden voor verschillende gelegenheden en smaken, probeer eens perziken op sap of bananen, ook met mandarijn op sap of sinaasappelsap kun je leuke dingen bereiken en wát te denken van peren of meloen? Doe eens gek en gooi er een scheutje limonadesiroop of sterke drank bij.
Mijn moeder leerde mij al snel dat koken of het maken van desserts niet uit een boek geleerd wordt, het is een kwestie van gevoel en creativiteit!

Ijs

Inventief als ik ben heb ik hetzelfde recept als hierboven (nee, ik had inderdaad niets anders in huis) nog een keer bereid en deze keer de mix in een open bak in het snelvriesvak (-18ºC) geplaatst. Om het half uur ben ik het gaan omroeren met een vork om het luchtig te houden. Natuurlijk werd het roeren na een paar uur te moeilijk en daarna heb ik het lekker gedurende de nacht laten opstijven en doorvriezen. Het resultaat was een smakelijk aardbeien/yoghurtijsje!!

Verluxen

"De watte??", hoor ik u denken, en terecht! "Verluxen" is natuurlijk geen bestaand woord, maar misschien kunnen wij het woord ooit in de Dikke van Dale krijgen?? Verluxen zou dan moeten betekenen dat je een product mooier, lekkerder, luxer maakt dan het is. Bij dit toetje zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het vervangen van de jam door vers fruit of slagroom in plaats van melk.
Ook toevoegingen als bijvoorbeeld chocolade snippers, een ijswafel of zo'n koddig parapluutje zijn dan als "verluxing" te zien.
Smakelijk!!

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in