Een tulband maken met de Pasen, voor familie of vrienden. Lekker voor bij de koffie of als dessert na het diner.

Pasen

Waarom eten we met Pasen, zoete lekkernijen en gekleurde eieren? Omdat Pasen voor de Katholieken na de vastenperiode is, deze periode duurt 40 dagen. Het is een periode van bezinning en sober eten, waarin ook geen eieren gegeten dienen te worden. Daarom zetten we met de Pasen lekkere zoete dingen en (gekleurde) eieren op tafel.

Volgens Heidens gebruik worden de eieren gekleurd om de lente, het mooie weer, een nieuw begin en de vruchtbaarheid te vieren. Zij verstopten de eieren op hun land onder het zand, om zo de grond vruchtbaar te maken.

Paastulband, recept voor ± 15 stukken

Wat heb je nodig:

  • 200 gram bloem
  • 150 gram roomboter (margarine kan ook)
  • 125 gram kristalsuiker
  • 50 gram aardappelmeel
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Zeef
  • Tulbandvorm

Voor de vulling:

  • 50 gram roomboter (of margarine)
  • 1 likeurglas cognac
  • 1 pakje taartrcrème (citroensmaak dr.Oetker)
  • 125 ml melk
  • 0,5 citroen, het sap ervan
  • 4 eetlepels jam (naar keurze)
  • 2 druppels eetbare groene kleurstof (of sap van gekookte spinazie)
  • Ongeveer 4 druppels eetbare rode kleurstof ( of kersensap)
  • Suikerbloemen, zoveel je wilt of hebt

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (is stand 2).
  • Vet de tulbandvorm in met wat boter en bestooi het met een klein beetje meel.
  • Zorg vervolgens dat de boter zacht is.
  • Roer vervolgens de suiker en boter tot het lekker schuimt.
  • Doe dan de eieren er bij en klop het geheel even door.
  • Zeef vervolgens de bloem, aardappelmeel en bakpoeder.

Heb je geen bakpoeder in huis? Zo kan het ook.

1deel baking soda

1 dee lmaïzena

2 delen wijnsteenzuur(cream of tartar)

  • Schep dit door het boter/eimengsel.
  • Giet vervolgens het beslag in de tulband en schijf deze in het midden van de oven.
  • Laat de tulband in 45 minuten gaar worden.
  • Haal vervolgens de tulband uit de oven en laat deze afkoelen.
  • Als de tulband voldoende is afgekoeld kun je deze dwars door het midden snijden.
  • Terwijl de tulband in de oven staat kun je de vulling gaan maken.
  • Roer de jam en cognac door elkaar.
  • Laat de boter of margarine smelten, maar zorg dat deze niet bruin wordt.
  • Maak vervolgens de taartcrème zo als aangegeven op de verpakking met melk en citroensap.
  • Roer vervolgens de gesmolten boter er door.
  • Neem 2 flinke eetlepels van de taartcrème en roer maak deze groen met de kleurstof of het spinaziesap.
  • Vervolgens de rest van de taartcrème roze kleuren met de rode kleurstof of het kersensap.
  • Smeer vervolgens eerst het jam/cognac mengsel op de gehalveerde tulband.
  • Verdeel daar vervolgens de roze taartcrème overheen, en smeer deze gelijkmatig uit.
  • Zet dan de twee tulband helften weer op elkaar.
  • Vervolgens de groene taartcrème op de bovenkant spuiten.
  • Versieren met de suikerbloemen.

Suikerbloemen worden gemaakt van flowerpaste. Deze paste is gemaakt van suiker en is heel dun uit te rollen. Je kunt er hele mooie, levensechte bloemen en andere dingen mee maken.

Je kunt de suikerbloemen dus zelf maken, maar ze zijn ook te koop bij de (banket) bakker

Ook kun je, je tulband natuurlijk met andere lekkere zoete versnaperingen versieren.

In het schap bij de supermarkt ligt genoeg keuze.

Maak er wat moois van.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in