Een alcoholist in het gezin beïnvloed het gehele gezin. Maar het valt het op dat kinderen het wel vaker over de problemen die ze hebben met de niet-drinkende ouder dan met de alcoholist.

Wat? Maar ik heb geen probleem! Hij is de alcoholist! Hij is degene die alle problemen veroorzaakt! Hij is degene die in de problemen de hele tijd ..

Dat is  waar, maar hij is ook voorspelbaar. Kinderen kunnen de alcoholist als een boek lezen. Ze weten precies wanneer het het juiste moment is om om extra geld te vragen, of om ergens heen te gaan met hun vrienden,maar weet wanneer het tijd is om zich op de achtergrond te houden te maken en uit de weg te gaan. Zij kennen de routine tot de alcoholist betreft. Maar ze weten nooit waar de niet-drinkende ouder mee komt en met welke reactie.

De ene minuut kan zij (of hij zoals het geval kan zijn) schreeuwen op de alcoholist  – bedreigt hem met alles van en nog wat, van echtscheiding tot de dood – en het volgende moment is ze heel anders,  door het redden van de gevolgen van zijn alcolisme –  het plichtsgetrouw opruimen van zijn rommel, het maken van excuses voor hem en het aanvaarden van een toenemende mate van onacceptabel gedrag.

De waarheid is dat de ziekte van alcoholisme in haar leven is gekomen en dat haar houding en haar denken misschien meer dramatisch gevolgen heeft dan het het drinken van de echtgenoot en vaak ze kunnen niet eens beseffen in welke mate ze wordt beïnvloed in haar leven. Waarom? Omdat het langzaam in haar kroop.

Kikker in het water

Een paar jaar terug, ging er een verhaal gaat rond  over een kikker in het water. Het gaat als volgt:

Als je een kikker in een pan met kokend water, zal de kikker 'sneller dan het oog kan zien' springen. Maar als je de kikker in een pan met water, dat is de lichaamstemperatuur van de kikker is en dan langzaam heter laat worden blijft de kikker in het water – zelfs tot het punt van koken tot leven. Waarom? Omdat de kikkerde geleidelijke verandering in temperatuur niet merkt.

Alcoholisme werkt op dezelfde manier … de warmte wordt constant hoger maar niemand valt het op. De sluwheid wordt verbijsterend! Het is een progressieve ziekte. Het kan beginnen met het accepteren terloops onacceptabel gedrag – Oh, bedoelde hij niet dat hij gewoon te veel gedronken had gisteravond. Een paar jaar op de weg van het gedrag is langzaam meer en meer onhoudbaar geworden, maar het wordt nog steeds geaccepteerd en wordt de 'norm'.

Ze eindigt met de chaos in haar eigen huis, dat een paar jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest. Als ze uit het raam keek en zou dezelfde soort dingen zien plaatsvinden overkant van de straat bij het huis van de buren, zou ze waarschijnlijk de telefoon pakken en een instantie bellen om die mensen wat hulp nodig hebben!

Een sluipende ziekte

Als al dit soort gedrag routine wordt in haar eigen huis, is het laatste wat ze zou doen, dat ze de telefoon pakt om hulp krijgen. Ze is er langzaam in getrokken denkt eigenlijk dat de alcohol moet worden beschermd. Ze heeft geleerd om hem te beschermen, te liegen voor hem en de waarheid te verbergen. Ze heeft geleerd om geheimen te bewaren en maakt niet uit hoe slecht de chaos en waanzin rondom haar is geworden.

Weinigen die zijn getroffen door de ziekte van alcoholisme realiseren dat door "het beschermen van" de alcoholist met kleine leugens en misleidingen aan de buitenwereld, die langzaam maar zeker in grootte en afmetingen zijn toegenomen, ze heeft eigenlijk een situatie gecreëerd die het makkelijker maakt voor hem om verder te gaan – en vooruitgang – in zijn neerwaartse spiraal. In plaats de alcoholist te helpen, en zichzelf, werd  hij juist een meer een alcoholist.

De warmte steeg zo geleidelijk over zo'n lange tijd, niemand merkte het water begon te koken en het was tijd om te springen uit de pan.

De ziekte zal blijven vooruitgaan voor de alcoholist, totdat hij klaar is om een hand uit te reiken en te hulp te vragen voor zichzelf. Maar wachten op dat dat gebeurt is niet haar enige keuze.

De andere familieleden kunnen beginnen de problematiek op te lossen of de alcoholist is nog steeds het drinken of niet. Maar het kan niet gebeuren totdat iemand de telefoon pakt en vraagt â??â??om hulp. Er is hoop en hulp!

Berger, G. (1993), Alcoholism and the family. New York: Franklin Watts
Silverstein, H. (1990), Alcoholism. New York: Franklin Watts
Wekesser, C. (1994), Alcoholism. San Diego: Greenhaven Press, Inc

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in