Wanneer er een kindje op komst is moet er een babykamer klaargemaakt worden. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van een babykamer. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting of het kleurgebruik. Ook is het handig om te weten hoe je een ledikantje op een veilige manier opmaakt. Wat mag je wel en niet gebruiken?

Verlichting in de babykamer

Het is belangrijk dat je helder en voldoende licht hebt in de babykamer. Zorg er wel
voor dat het licht niet steeds in de ogen van je kindje schijnt wanneer hij in zijn bedje ligt. Ook kan het
handig zijn om een lichtdimmer aan te schaffen, zo kun je zelf de felheid van het licht bepalen.
Verder wordt aangeraden om een klein nachtlampje neer te zetten/hangen. Sommige baby’s slapen hierdoor beter, vooral wanneer ze iets ouder zijn.

Vloer in de babykamer

Wanneer je een vloer uitkiest voor de babykamer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.
Hieronder een aantal tips bij het uitzoeken van de juiste vloer.
Zorg ervoor dat de vloer makkelijk schoon te maken is. Dit betekent echter niet dat je geen vloerbedekking kunt kiezen. Wanneer dat de vloerbedekking een korte pool heeft, kun je deze eenvoudig en hygiënisch schoonmaken. Ook is vloerbedekking zacht en warm aan de voetjes van je kleintje.
Kies voor een vloer die niet te glad is. Wanneer je toch kiest voor een gladde vloer, pas dan goed op wanneer jij en je kindje in de babykamer zijn. Trek je kindje bijvoorbeeld antislip sokjes aan.
Het beste is om voor materiaal te kiezen wat warm aanvoelt en niet te glad is. Denk bijvoorbeeld aan een kurkvloer, vloerbedekking of vinyl.

Wanden in de babykamer

Er bestaan vele soorten behang voor een babykamer, van behang met lieve beertjes tot behang in felle kleuren.
Belangrijk om te weten is dat je baby in het begin nog niet zoveel kan zien. Na ongeveer één maand begint je baby kleuren te zien. De eerste kleuren die hij ziet zijn rood en groen. Pas na ongeveer een half jaar kan je baby de kleur blauw zien.
Wanneer je een drukke baby hebt, is het verstandig voor weinig prikkels in de babykamer te zorgen. Maar als je in verwachting bent weet je natuurlijk nog niet hoe jou baby op prikkels reageert. Een handige tip is om de wanden in de babykamer rustig te houden, met zo weinig mogelijk verschillende kleuren. Wel kun je de babykamer aankleden met verschillende accessoires. Denk hierbij aan kussentjes, knuffels, raamhangers en muurstickers. Wanneer je merkt dat je baby onrustig wordt van deze prikkels, kun je de spulletjes makkelijk (tijdelijk) weghalen.

Ledikantje opmaken

Zorg ervoor dat je het bedje kort en stak opmaakt. Gebruik geen dekbed, kussen of hoofdbeschermer tot de leeftijd van twee jaar. Hieronder een stappenplan voor het opmaken van een babybedje.
 • Leg een matrasbeschermer op de bodem van het bed. Dit voorkomt slijtage aan het matras.
 • Leg het matras op de matrasbeschermer. Het matras moet stevig zijn, zodat je baby zich niet onder het matras kan wurmen. Aangeraden wordt een matras te kiezen met een dikte van minimaal 8 cm. Ook moet het matras vlak zijn en goed in het bedje passen.
 • Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming van vocht. Vouw dit strak om het matras heen en stop het in om te voorkomen dat er plooien ontstaan.
 • Gebruik liever geen zeil of matrashoes met ondoordringbare laag. Niet-ventilerend en isolerend materiaal kan ervoor zorgen dat je kindje zijn warmte niet kwijt kan. Hierdoor ontstaat oververhitting en dit kan de ademhaling belemmeren. Wanneer je toch voor een zeil met ondoordringbare laag kiest is het belangrijk dat deze niet onder het hoofdje van je baby ligt.
 • Leg een hoeslaken over het matrasje en de hoeslaken of onderlegger en stop deze goed in.
 • Gebruik goedpassende lakentjes en dekentjes (het liefst van katoen). Maak het bedje kort en strak op. Dit doe je door de dekens zo neer te leggen dat de bovenkant van de dekentjes ter hoogte van je baby’s schouders liggen. Hierbij ligt je baby met zijn voetjes tegen het voeteneind van het bedje. Zo voorkom je dat de baby onder de lakentjes kruipt wat kan leiden tot verstikkingsgevaar.
 • Wanneer je gebruik wilt maken van een slaapzakje, kies dan een goedpassende slaapzak waarvan de openingsgaten niet te groot zijn.

Temperatuur babykamer

De eerste zes tot acht weken van je kleine baby is 20 graden een goede slaapkamertemperatuur. Wanneer je baby te vroeg geboren is, tel je het aantal ’te vroeg geboren’ weken hierbij op. Na deze periode is de beste temperatuur voor het slaapkamertje tussen de 16 en 18 graden. Het kan handig zijn om de verwarming hierop af te stellen.
Wanneer het in de zomer erg warm is, is het belangrijk je baby luchtig aan te kleden. Trek desnoods alle kleren uit en leg je kindje op bed in alleen een rompertje.
Wanneer je ervoor kiest het raam open te laten (wat erg gezond is), moet je ervoor zorgen dat je kindje niet in de tocht ligt. Verder dien je bij gebruik van airco rekening te houden met abrupte temperatuurverschillen tussen verschillende vertrekken.

Veiligheid in de babykamer

Enkele tips om ervoor te zorgen je baby veilig kan slapen:
 • Zet het ledikantje niet te dicht bij de verwarming;
 • Je kind mag vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kunnen komen, zoals gordijnen, koortjes, stopcontacten of snoeren;
 • Zet zeepjes, badolie en andere verzorgingsproducten hoog weg. Zo voorkom je dat je kindje ze kan pakken;
 • Gebruik katoenen of wollen dekens bij het opmaken van het bedje.

www.veiligheid.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in