Het is tegenwoordig (helaas) een steeds vaker voorkomend verschijnsel: single zijn. Nu hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn, maar je bent een vrouw en je hebt wel een grote kinderwens. Je biologische klokje tikt ook door! Wat nu?

Wat is een bam-mam?

Alleereerst even voor de duidelijkheid: bam-moeders zijn geen vrouwen die mannen haten. Het zijn vrouwen die, om wat voor reden dan ook, geen man 'kunnen vinden', maar wel een grote kinderwens hebben. Vroeger stond dit ook wel bekend als 'bom', bewust ongehuwd moeder. Aangezien het woord ongehuwd wat ouderwets is in deze tijd, is dit woord vervangen door alleenstaand. Mannen kunnen praktisch hun hele leven kinderen 'maken', maar voor vrouwen is dit maar mogelijk tot (uiterlijk) een jaar of 40. Daarom zijn er vrouwen die, omdat ze geen partner hebben, ervoor kiezen om alleen een kind te krijgen en op te voeden.

Hoe wordt je bam-mam?

Er zijn meerdere opties om het bam-moederschap te verwezenlijken. Je kunt een donor krijgen via een bank. Dit kan tegenwoordig niet meer anoniem, de zogenoemde A-donor, zoals vroeger. Er wordt nu gebruik gemaakt van B-donoren. Dit betekent dat er informatie van deze donoren opgevraagd kan worden indien wenselijk, als het kind de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Dan is er nog de C-donor, dit is een donor die je zelf gevonden hebt. Dit kan een bekende van je zijn, of je kunt bijvoorbeeld een advertentie plaatsen om iemand te zoeken. Donoren kunnen zelf ook advertenties plaatsen. Het voordeel van deze laatste optie is dat je precies weet met wie je te maken hebt, en dat je onderling afspraken kunt maken over hoe en wat. Ook kun je met deze laatste optie kiezen of je je wilt laten insemineren in een kliniek, of dat je dit zelf wil doen, gewoon thuis, door middel van zelfinseminatie.

Enkele tips

Voor vrouwen:

– Mocht je deze beslissing overwegen, denk hier dan heel goed over na en bespreek het met iemand in je omgeving die je vertrouwd.

– Laat je goed informeren over welke opties er zijn, en maak geen overhaaste beslissingen.

– Als je voor een bekende donor kiest, zorg dan dat er een klik is, jullie het allebei zien zitten en dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. Stel een donorcontract op die je samen ondertekend. Dit heeft geen juridische waarde, maar is voor jullie beiden wel prettig. Zo kunnen er later geen problemen ontstaan. Denk ook aan een gezondheidsverklaring! Je wilt uiteraard niet later ontdekken dat je donor een soa of een dergelijke ziekte heeft.

– Als je een donor via internet gaat zoeken, wees dan heel zorgvuldig. Er zijn altijd mannen met verkeerde bedoelingen. Zoek eerst een poosje contact via e-mail en/of telefoon, voordat je afspreekt. Als je er een goed gevoel bij hebt en je spreekt uiteindelijk af, zorg dan dat je in een neutrale, openbare ruimte afspreekt.

– Als je ervoor kiest om het via een bank/kliniek te doen, besef dan dat er een wachtlijst is, en dat je de kracht moet opbrengen om door een (lang) medisch traject te gaan.

– Als je eenmaal besloten hebt om ervoor te gaan en het is gelukt en je bent zwanger, zorg dan dat je dingen geregeld hebt voor als het kind er is. Het is heel belangrijk om mensen in je omgeving te hebben waar je op terug kunt vallen, juist omdat je er alleen voor staat. Besef dat het zwaar kan zijn. Zorg ook voor een mannelijk figuur in het leven van je kind, mannelijke invloeden zijn toch belangrijk ongeacht of het een jongen of een meisje zal zijn.

– Zoek op internet naar fora met bam-mam's, hier kun je ervaringen uitwisselen en dit kan erg prettig zijn.

Voor mannen:

– Het is begrijpelijk dat mannen moeite hebben met vrouwen die deze beslissing nemen, maar probeer hier begrip voor te hebben. Een vrouw die kinderloos blijft kan daar de rest van haar leven spijt van hebben! En vergeet niet, deze kinderen zijn ontzettend gewenst!

– De meeste bam-moeders hebben met hun kind uiteraard nog steeds de wens naar een lieve partner, dus sta alsjeblieft open voor deze vrouwen en laat je niet afschrikken door deze keuze!

Tot slot

Veel mensen zullen nu misschien denken: een vader is toch ook belangrijk? Absoluut! Dat wordt ook zeker niet ontkent.
Een vaderfiguur blijft belangrijk in het leven van een kind, en daar moet je dan ook voor proberen te zorgen.
Het ideale droombeeld van de meeste vrouwen is uiteraard nog altijd een gezinnetje met vader én moeder, maar als dit niet wil lukken, zijn er oplossingen als deze. Het belangrijkste is het het deze kinderen aan liefde niet zal ontbreken! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in