Wat is het verschil tussen een belg en een foto? De foto is ontwikkeld. Belgenmoppen, In Nederland worden deze moppen vaak gemaakt. Door al deze moppen over Belgen spiegelen we Belgen af alsof het een dom volk is. De vraag is, is het terecht dat wel zulke moppen maken? Zijn Belgen wel echt dommer dan Nederlanders?

Geschiedenis

De geschiedenis speelt ook een rol bij dit dilemma. In 1830 werd België onafhankelijk verklaard van Nederland. Veel Nederlanders voelden zich min of meer verraden door de ‘zuiderburen’. Deze afgunst kan er voor geleid hebben dat de Belgen als minder waardig worden gezien door de ‘Hollanders’. Als dit het geval zou zijn, zou dit dilemma dus alleen met gedachten te maken hebben.

Intelligentiequotiënt (IQ)

Een IQ-test kan een methode zijn om te zien hoe slim iemand is. Er zijn op internet lijsten te vinden met het gemiddelde IQ per land. In Nederland is het gemiddelde IQ 102, hiermee zijn we op vijf landen na het ‘slimste’ land ter wereld. België heeft een IQ van 100. We zouden dus de conclusie kunnen trekken dat Belgen dommer zijn omdat ze een lager IQ hebben. Maar als we verder kijken in de lijst zien we dat de Belgen zeker niet dom zijn. Amerika bijvoorbeeld heeft een gemiddeld IQ van 98, twee punten lager dan het IQ van België. Dus eigenlijk zijn Belgen minder slim dan de Nederlanders, maar zeker niet dom

Innovativiteit

Verschillende onderzoeken geven aan dat de Belgen innovatiever zijn dan de Nederlanders. Om dit te bewijzen is zeer lastig omdat het niet meetbaar is. Wel is het zo dat de Belgische overheid dingen in het dagelijks leven slimmer aanpakt dan dat de Nederlanders dit doen. Zo hebben Belgen een broodautomaat, waar je 24 uur per dag brood kunt halen. Het vuilnis wordt opgehaald is speciale zakken die je bij de gemeente kunt kopen, je betaald naar de hoeveelheid afval die je produceert. Daarnaast zijn belgen ook veel beleefder dan Nederlanders. Het woord ‘u’ wordt in België veel vaker gebruikt. In België luisteren kinderen in de klas, in Nederland discussiëren ze.

Persoonlijkheidsverschillen

Qua persoonlijkheid verschillen de Belgen heel erg van de Nederlanders. Belgen zijn wat terughoudender en minder direct. Nederlanders zijn daarentegen luidruchtig en ’to the point’. Deze verschillen kunnen er toe leiden dat de andere bevolking ‘dom’ lijkt. De Nederlanders zijn heel erg direct, daarom vinden ze dat de Belgen dom zijn als ze even de kat uit de boom aan het kijken zijn. Aan de andere kant vinden Belgen de Nederlanders wel heel zuinig. De zuinigheid van de Nederlanders is weer de grond van de” Nederlandengrappen’. Als je in Nederland met brood komt aanlopen op een vergadering wordt je niet raar aangekeken, doe je dit in België dan wordt je aangestaard alsof je een zwerver bent. De terughoudendheid van de Belgen zorgt er ook voor dat Belgen niet snel dingen veranderen die werken. Daarom zijn de weg vaak slecht onderhouden, wat de Nederlanders enorm stoort.

Conclusie

Belgen zijn niet dommer dan Nederlanders. Dat Nederlanders denken dat Belgen dommer zijn komt door de persoonlijkheidsverschillen. Nederlanders vatten Belgen gewoon anders op waardoor ze het gevoel hebben dat Belgen dommer zijn, terwijl ze dingen gewoon anders aanpakken. Wel is het zo dat Belgen lager scoren op de IQ-test. Maar de vraag is hoe goed zo’n IQ-test de slimheid weerspiegelt. Vaak blijkt dat innovatieviteit ook een grote rol speelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in