Een tiener opvoeden is voor ouders een lastige taak. De tienertijd kan het een fase vol verwarring zijn, dus voor jou als ouder is het van cruciaal belang je tienerkind in de juiste richting te sturen, zonder je relatie met hem of haar kapot te maken.

Als je op zoek bent naar tips voor de opvoeding van tieners, helpen de onderstaande je misschien  beter met ze om te gaan. Tieners kunnen in deze tijd een beetje rebels en koppig zijn, maar daar kun je natuurlijk wel iets aan doen.

  • Stel redelijke doelen voor je tiener. Soms kunnen te hoge verwachtingen hen onder te hoge druk zetten en een averechts effect hebben. Probeer hen niet te dwingen te doen wat jij wilt maar laat ze hun eigen talenten ontdekken en steun ze als ze problemen hebben. Als ze moeite hebben met leren, probeer hen dan bij dat aspect te helpen. Ook aan bijlessen of buitenschoolse programma’s kunnen ze veel hebben, maar zorg ervoor dat je ze opties geeft en niet gewoon regels oplegt.
  • Luister naar je tiener en erken zijn mening. Luisteren is een belangrijke vaardigheid die mensen vaak negeren, vooral bij het opbouwen van relaties. Bij de opvoeding van een tiener is het ook belangrijk dat je naar je kind luistert. Je moet ook zijn mening erkennen, wat niet per se hoeft te betekenen dat je het ermee eens bent. In deze levensfase willen de meeste tieners zelfstandig zijn, en het is van belang dat ze het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd, of dat in elk geval hun mening wordt erkend.
  • Wees rolmodel voor je tiener, Als je wilt dat je tiener opgroeit tot een verantwoordelijk burger, moet je ook het goede voorbeeld geven. Wees je bewust hoe je met ander mensen omgaat. Je tiener zal dit naar alle waarschijnlijkheid imiteren.
  • Leer effectief te communiceren met je tiener. Aan welke relatie je ook probeert te werken: je huwelijk, op je werk, of het opvoeden van een tiener, open en effectieve communicatie is belangrijk. Als je kind vragen heeft, moedig het dan aan ze te stellen en wees een ouder aan wie ze op elk moment hulp kunnen vragen. Natuurlijk moet je ook tijd aan je tiener besteden. Open communicatie begint met tijd hebben voor je tiener en voor je hele gezin.
  • Probeer hem te begrijpen door je in hem te verplaatsen. Jij hebt die fase natuurlijk ook doorgemaakt en je weet hoe een tiener zich in een bepaalde fase voelt. Onthoud dat de tieners van nu niet dezelfde zijn als die uit jouw tijd, maar zorg ervoor dat je ook zijn gevoelens begrijpt.
  • Herken de waarschuwingssignalen voordat ze niet meer terug te draaien zijn. Als je tiener de laatste tijd meer dan eens te laat thuis is gekomen of heeft gespijbeld, of te lang in zijn bed blijft liggen, dan moet je ook actie ondernemen. Je moet natuurlijk wel de juiste timing weten. Soms worden tieners nog rebelser als je te streng tegen ze bent.

Een tiener opvoeden is voor de meeste ouders echt lastig, maar als je hen de tijd gunt, de communicatie open houdt, en kunt afwegen wanneer je soepel moet zijn en wanneer je moet straffen, ben je al een eind op weg om het wat eenvoudiger te maken. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in