Kinderen spelen de hele dag, met van alles… Het is heerlijk als kinderen zichzelf kunnen vermaken en ze al hun fantasie gebruiken in hun spel. Maar dan… dan komt er een eind aan het spel, een eind aan de dag. Het speelgoed ligt egaal verspreid over de vloer en de kinderen die zo lief aan het spelen waren veranderen op slag als er opgeruimd moet worden.

Troep moet…

Kinderen kunnen volledig in hun spel opgaan. Ze genieten van de verhalen die ze uitbeelden en ze gebruiken daarbij alles wat voor handen is. Jonge kinderen zijn nog niet in staat om de gevolgen van hun gedrag en handelen te overzien. Ze zien letterlijk niet dat ze een enorme troep en chaos hebben veroorzaakt, omdat ze zo in hun spel zitten. Probeer uzelf eraan te herinneren dat een kind in het moment leeft, in het nu. Als u dit inziet zult u ook minder boosheid voelen als u de troep in ogenschouw neemt. 

Geef een waarschuwing

Doordat kinderen zo volkomen in hun spel opgaan voelt voor hen de kreet 'opruimen' als een enorme verstoring en wekt die vaak wrevel en ergernis op. Er bestaat immers op dat moment niets anders dan die ene fantastische wereld waar ze midden in zitten. Geef uw kind(eren) een aantal waarschuwingen voor het opruimen, waarbij u de tijd aftelt: 'over tien minuten gaan we samen opruimen, ok?' Dit geeft uw kind(eren) de tijd om een eind te breien aan het spel en er een afgesloten geheel van te maken. Dit zal tot minder weerstand leiden als u wilt gaan opruimen.

Maak afspraken

Maak afspraken over het opruimen met uw kind(eren). Verdeel de taken en spreek af wie wat doet. Ook opruimen kan onderdeel van het spel gemaakt worden. Kijk goed naar wat er opgeruimd moet worden. Is dit te verdelen in kleuren, zodat elk een andere kleur toebedeeld krijgt? Kan je de ruimte opdelen zodat elk kind een deel kan doen? Rommel maken hoort bij het creatieve proces van kinderen, misschien kunt u het opruimen ook tot een creatief proces verheffen…

Het kan ook leuk zijn…

Kijk eens met een nieuwe blik naar de chaos en zie het als iets 'wat leuk kan zijn'. Kinderen zijn van nature competitief en willen graag goed doen en goed gevonden worden. Maak er een wedstrijdje van: 'wie kan er het snelst alle blokken weer in de doos stoppen?'. Geef uw kind(eren) constant complimenten en laat zien dat u trots bent op hoe waanzinnig goed ze het doen. Kinderen luisteren het beste en leren het snelste in een ontspannen, blije omgeving. Als u dus wilt dat ze het opruimen leren, is het belangrijk dat de sfeer goed blijft en het niet als straf ervaren wordt.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door te kopieren. Als u het juiste voorbeeld geeft door uw eigen spullen altijd op te bergen, zullen kinderen dit als normaal ervaren. Betrek uw kinderen van jongs af aan bij het opruim proces, door hardop te zeggen wat u doet en hoe. Het is voor een kind pas mogelijk om echt te gaan opruimen als het in categorieën kan denken. Doe het opruimen dus in het begin samen en doe voor hoe opruimen moet en wat waar hoort. Hoe eerder u begint met gezellig, samen opruimen hoe normaler een kind het vindt om op te ruimen na het spelen.

Een beetje troep hoort erbij

U houdt wellicht van een mooi, opgeruimd huis. Kinderen voelen zich echter het veiligst en prettigst met hun spulletjes om zich heen. Kinderen hebben betekent veel veranderingen en aanpassingen. Streven naar een prachtig, perfect, schoon. opgeruimd huis is daarom misschien niet uw prioriteit als uw kinderen nog klein zijn. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in