De winter is nu echt begonnen. Voor veel mensen betekent dat ook een droge, kriebelende of gebarsten huid. Maak gebruik van de tips in dit artikel om de ergste winterse huidproblemen te voorkomen en op te lossen en zorg ervoor dat in ieder geval je huid voelt alsof de lente al is begonnen.

Droge versus gezonde huid

Hydratatie is belangrijk voor de huid, zowel voor de gezondheid als voor het uiterlijk. Een (te) droge huid ziet er oud uit en maakt dat de rimpels beter zichtbaar zijn. Een gezonde, verzorgde huid houdt ook besmettelijke bacteriën en virussen op afstand.

Sommige lichaamsdelen zijn van nature droger dan andere. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid olieproducerende klieren. Het gezicht, de borst en rug hebben de meeste olieproducerende klieren en hebben daardoor weinig problemen met uitdroging. De onderbenen hebben deze veel minder en dat is dan ook de reden waarom deze zo snel zo droog worden. Lippen hebben  deze klieren helemaal niet en velen van ons merken dan ook hoe droog de lippen worden zo gauw de winter begint.

Redenen voor een droge huid

Er zijn veel verschillende redenen voor een droge huid. Als je deze redenen kent kan dat je helpen beter voor je huid te zorgen. Sommige factoren kunnen niet beïnvloed worden zoals leeftijd, genen, weersveranderingen of chronische gezondheidsproblemen. Sommige (kleine) veranderingen in de dagelijkse routine kunnen andere factoren, zoals lang heet badderen of douchen, roken of het dragen van wollen kleren, minimaliseren.

Maak je huid winterklaar

Er is een aantal simpele manieren om je huid winterklaar te maken. Het eerste dat je kan doen is het wijzigen van je huidverzorgingsregime. Het is belangrijk om je gezicht eens per dag te reinigen, het liefst 's avonds, terwijl je het 's ochtends met gewoon water wast. Controleer het reinigingsproduct op het alcohol gehalte aangezien dit het bestanddeel is dat de huid uitdroogt. Scrub je huid één keer per week of gebruik een peelingmasker om de oude huidcellen kwijt te raken en ruimte te bieden aan de levende cellen.

Ga korter onder de douche en douche minder heet. Heet water en zeep spoelen de natuurlijke oliën van de huid weg, net als bij het afwassen. Tijdens de wintermaanden is het geen overdreven weelde om tenminste twee keer per dag je huid in te smeren met vochtinbrengende crème: nadat je onder de douche vandaan komt én voordat je naar bed gaat. Hoe droger de huid, des te vetter de crème zou moeten zijn.

Begin nu!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wacht niet met een nieuwe routine totdat de huid te droog is. In dit koude winterweer is het het beste voor je huid om jezelf goed te bedekken voordat je naar buiten gaat. Goede leren handschoenen zorgen ervoor dat je handen niet uitdrogen en lipbalsem zorgt voor bescherming tegen de wind, terwijl het tegelijkertijd ook vochtinbrengend werkt.

Als je deze simpele regeltjes volgt zal je zeker meer van deze prachtige, koude wintermaanden genieten. Je zal je beter, gezonder en levendiger voelen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in