Hierbij wil ik graag een stukje schrijven dat bij mij erg gevoelig ligt. Het onderste stukje bevat een deel van mijn verhaal, maar ook wil ik graag kwijt, hoe je het herkent en wat je er tegen kunt doen. Ik vind dat er meer aandacht mag komen voor dit onderwerp.

Het was het jaar 2006. Ik leerde hem (hoe toepasselijk) kennen via mijn ex. Zijn naam was Tom. Een intelligente jongen van 18 jaar. Ik was destijds 17 jaar. Al gauw werd ik overrompeld door zijn verschijning. En vanaf het moment dat wij voor het eerst zoenden, ging alles erg snel. Zo ook onze eerste ruzie. Het ging eigenlijk nergens over. Ik kreeg een sms'je van een goede vriend van mij en Tom merkte dat. Toen rukte hij de telefoon uit mijn hand en schreeuwde waar ik in hemelsnaam mee bezig was? Had ik een ander? Was ik hem aan het belazeren? Hij maakte me zowat voor alles uit. Terwijl ik met een zacht stemmetje mompelde naar Tom: "Het is maar gewoon een vriend verder niks! Gewoon een jongen waarmee ik bevriend ben."  Meteen begon ik te huilen van schrik. Maar dat deed Tom niks, hij maakte er het zijne van. Hij heeft een uur lang tegen me geschreeuwd en me bedreigd. Terwijl ik mijn best deed hem te overtuigen dat ik echt geen ander had. Het was een nachtmerrie om zo gekleineerd te worden. Om maar te bedenken dat dit nog maar het begin was.

Het begin van een hoop ellende

Zo leerde ik hem kennen. Een rustige jongen die 'ineens' kon omslaan. Ergens had ik wel het gevoel dat hij niet de juiste jongen voor me was. Maar ik was verlamd van schrik. Het viel me op hoe gemeen hij eigenlijk kon doen. Hij zei vaak de meest vreselijke dingen tegen me. Bijvoorbeeld hoe dom ik was? En wat dacht ik nou helemaal? Jij kan helemaal niks, heeft hij erg vaak geroepen naar me. Ook speelde hij steeds spelletjes met me waarvan alleen hij de regels kende. Ook wel machtspelletjes genoemd, waarvan ik altijd het slachtoffer was. Stap voor stap ging hij heel mijn leven beheersen. Hij bepaalde alles voor me. Wat ik droeg, wat ik deed, kortom hij begon mijn hele leven te bepalen. Voor ik het wist, werd ik een dubbelganger van hem, zonder een mening of zonder enig besef. Hij had mijn leven voorgoed overgenomen.
 

Komt dit je bekend voor?

Het bovengenoemde wordt ook wel geestelijke mishandeling genoemd. Dat houdt in dat hier je hele persoonlijkheid onderdrukt wordt. Het slachtoffer wordt zijn dubbelganger in denken en doen. Het slachtoffer wordt voortdurend vernederd, neergehaald, afgebroken. De gevolgen hiervan zijn veel ingrijpender dan je je kunt voorstellen, want niemand ziet het. Je wordt van binnen kapotgemaakt. Emotionele schade loop je ervan op. Het komt zelfs voor dat mensen die lang aan geestelijk geweld zijn blootgesteld een persoonlijkheidsstoornis oplopen of een identiteitcrisis.  Het slachtoffer wordt geestelijk helemaal afhankelijk van de dader gemaakt. De dader zorgt ervoor dat zij bang van hem wordt. zodat ze tegen niemand vertelt wat er met haar gebeurd. De dader laat haar juist denken dat het allemaal háár schuld is. En zo komt het slachtoffer in het bekende vicieuze circel terecht. Meestal mondt geestelijk geweld uit op steeds extremere vormen zoals seksueel geweld of lichamelijk geweld. De kleinste aanleiding kan al een reden geven voor een uitbarsting.
 

Kenmerken van geestelijk geweld binnen een relatie

– Wat het slachtoffer denkt en voelt is niet van belang. Er wordt geen rekening met haar gehouden.
– De andere bepaalt alles voor het slachtoffer. Zoals wat ze eet, waar ze werkt, hoe ze zich kleed. Kortom: Alles in haar leven wordt bepaalt door hem.
– De familie en vrienden van het slachtoffer worden voortdurend achter hun rug aan kritiek blootgesteld. Hij probeert er voor te zorgen dat jullie geen contact meer hebben.
– Meestal is de partner (ziekelijk) jaloers.
– Het slachtoffer krijgt de schuld van alles wat misgaat, zelfs als ze er niks aan kan doen.
– Het slachtoffer wordt gekleineerd in bijzijn van famillie en vrienden.
– Het slachtoffer wordt voortdurend blootgesteld aan zijn regels. En ook controleert hij het slachtoffer voortdurend.
– Geldzaken worden het slachtoffer ontzegt.
– Het slachtoffer mag niet gaan werken, ze mag het huis niet uit.
 

Wat te doen wanneer iemand geestelijk mishandeld wordt

Het volgende is raadzaam om te doen bij geestelijke mishandeling:
– Iemand in vertrouwen nemen, dat kunnen ouders zijn of andere familie leden, of vrienden.
– Aangifte doen. Geestelijk geweld is strafbaar.
– Het volgende nummer kan ook gebeld worden en is speciaal voor alle vormen van geweld, van geestelijk en lichamelijk tot seksueel. Tel:0900-1262626 
Wanneer je dat nummer belt krijg je te spreken met speciaal getrainde mensen die een uitweg kunnen bieden. Er kan zelfs anoniem gebeld worden.

www.hulpmix.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in