Veel mensen hebben in de winter last van droge en gebarsten lippen. Voor deze mensen is het vaak genoeg om veel lippenbalsem te gebruiken. Sommige mensen hebben echter droge, soms zelfs bloedende lippen, het hele jaar door. Hoe is dit te voorkomen? En als het eenmaal zo ver is, en niks meer lijkt te werken, hoe kom je er zo snel mogelijk weer van af?

Het internet staat vol met hints en tips om je lippen mooi te houden. Helaas spreken sommige teksten elkaar tegen. Ik heb het internet afgezocht en opgezocht wat waar is en wat niet om daar deze samenvattende handleiding van te maken, die je kan helpen om mooie lippen te krijgen.

Voorkomen

Als je lippen eenmaal zo droog zijn dat ze barsten, bloeden, dat de velletjes eraan hangen en ze pijn doen ben je eigenlijk al te laat. Het beste is om te zorgen dat het helemaal niet zo ver komt. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om te zorgen dat je lippen mooi blijven. Mocht het bij jou al te laat zijn, lees dan eerst het volgende onderdeel en volg daarna deze stappen op om te zorgen dat je lippen mooi blijven.

Externe invloeden

1) Eén van de belangrijkste veroorzakers van droge lippen is winterweer. Daarom is het belangrijk om altijd een das te dragen als je naar buiten gaat. Zelfs al doe je het niet tegen de kou, door een das voor je mond te binden bescherm je je lippen tegen de koude lucht, die droge lippen kan veroorzaken.

2) Een andere veroorzaker van droge lippen is de zon. Deze is in de zomer het grootste probleem, maar ook in de winter, op heldere dagen kan deze voor problemen zorgen. Gebruik daarom, voordat je naar buiten gaat (of je nou een das draagt of niet) een lippenbalsem met minimaal SPF 10. SPF staat voor "Sun Protection Factor" ('zon beschermings factor'). Het is een aanduiding die ook bij zonnebrandcrème wordt gebruikt. Met andere woorden beschermt lippenbalsem met SPF 10 dus net zo goed als zonnebrandcrème met factor 10 dat doet. Voor vrouwen (en mannen) die liever lippenstift dragen: kijk eens goed in de winkels, want er zijn tegenwoordig ook verschillende lippenstiften met SPF 10 of hoger verkrijgbaar.

3) Niet alleen buitenlucht is gevaarlijk voor je lippen. Ook droge lucht in je huis kan schadelijk zijn voor je lippen. Er zijn verschillende apparaten te koop om de lucht in je huis te bevochtigen, maar de makkelijkste manier is door gewoon een aantal bakjes met water op de verwarming te zetten. Minder droge lucht, minder droge lippen.

4) Het vierde en laatste gevaar ben je zelf. Een veelvoorkomende reactie op droge lippen is het likken van je lippen. Helaas, hoewel dit tijdelijk verkoelend kan aanvoelen, maakt dit je lippen alleen maar droger dan eerst. Zorg dat je altijd een lippenbalsem bij de hand hebt, en in plaats van likken, smeren. Neem dan wel een lippenbalsem zonder smaakje, anders ga je er misschien nog aan likken, omdat het lekker is. Hetzelfde geldt voor mensen die bijvoorbeeld vaak op de achterkant van een pen of potlood zuigen. Hierdoor komt er ook veel speeksel wat de lippen droog kan maken. Probeer zo'n gewoonte af te leren, bijvoorbeeld door een vies smakende crème op de achterkant van je pen te smeren.

Interne invloeden

1) Bij mensen die weinig drinken kan je dit vaak zien aan bijvoorbeeld de huid op hun hand. Als je die ietsjes naar boven trekt en hij blijft even zo staan hebben ze te weinig vocht in hun lichaam. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je huid soepel blijft door middel van vocht. Je lippen zijn een onderdeel van je huid, dus als je niet genoeg drinkt worden ze erg droog. Het advies is om minimaal 8 glazen per dag te drinken. Het maakt hiervoor niet uit wat je drinkt, hoewel water het beste is.

2) Mochten al deze dingen niet helpen kan er nog een andere oorzaak zijn. Soms worden gebarsten of kapotte lippen veroorzaakt door een allergie of zelfs een infectie in de mondhoek. Als je dus echt alles hebt geprobeerd kan een bezoek aan de dokter een uitkomst bieden.

Pijnlijke lippen behandelen

Als je lippen al kapot zijn, kan je het natuurlijk niet meer voorkomen. De vraag is: wat doe je dan wel? Ik heb zelf jaren last gehad van pijnlijke, bloedende lippen, mede doordat ik altijd aan de velletjes aan mijn lippen ging trekken of bijten. Er werd tegen mij altijd gezegd: "Smeer dan meer lippenbalsem." Waarop mijn reactie was: "Maar ik smeer al de hele dag door en het helpt niet!" Misschien is dit herkenbaar, maar het vervelende is dat ze wel gelijk hadden. Pas toen ik echt op elk moment dat ik wilde gaan trekken, lippenbalsem smeerde (soms wel elke 5 minuten), heb ik het kunnen afleren en werden mijn lippen weer mooi.

Scrubbehandeling

Het belangrijkste moment om je lippen te verzorgen is voordat je gaat slapen. Zelfs al vergeet je de hele dag door te smeren, smeer dan in ieder geval een flinke laag lippenbalsem op je lippen voordat je gaat slapen. Als je echt even de tijd wilt nemen om je lippen weer mooi te maken, voer dit dan elke avond en elke ochtend even uit.

1) Zoals je je huid kan scrubben, kan je ook je lippen scrubben. Er worden verschillende lipscrubs verkocht, maar ze zijn vaak duur. Een goedkope oplossing is het scrubben met een zachte tandenborstel, of een washandje wat is natgemaakt met lauw water. Beweeg de tandenborstel of het washandje zachtjes over je lippen, voor ongeveer 30-60 seconden. Dit zorgt ervoor dat alle losse velletjes zachtjes worden verwijderd, zonder dat je er verder nog iets mee kapot maakt.

2) Ja.. weer smeren. Net zoals je na het scrubben van je lichaam een lekkere bodylotion op doet, is het verstandig om na het scrubben weer te smeren. Natuurlijk kan ook hier weer balsem gebruikt worden, maar ik wil ook nog een andere tip geven. Als je geen lippenbalsem hebt, of je vind het te vet, kan je ook iets anders gebruiken, namelijk oogcrème. De huid rond je ogen is erg gevoelig net als de huid van je lippen. Oogcrème is speciaal gemaakt voor de gevoelige huid en het mooie ervan is, is dat als je het op je lippen smeert, trekt het heel snel in. Zelf gebruik ik daarom na de scrub altijd eerst wat oogcrème en daarna nog mijn lippenbalsem.

Lippenbalsem en ingrediënten

Het laatste wat ik wil behandelen, is lippenbalsem op zich. Ik heb nu al zo vaak genoemd dat je het moet gebruiken, omdat het eigenlijk het enige is wat helpt, maar ik heb niet gezegd welke van de tientallen soorten werken en welke niet. Dit is heel lastig te zeggen, maar ik ga proberen een kort overzicht te geven van wat ingrediënten doen, zodat je zelf kan kiezen welke voor jou het fijnst is.

Alle lippenbalsems, zelfs gewone vaseline, helpen om je lippen vettig te houden, zodat ze geen last hebben van droog weer. In principe kan je dan ook elke lippenbalsem gebruiken die je wil. Er wordt echter over allerlei ingrediënten reclame gemaakt. Wat doen deze ingrediënten eigenlijk?

Petrolatum, petroleum jelly, white wax, parrafine wax

Al deze namen kunnen als één van de eerste ingrediënten op een verpakking staan. Ze vormen de basis voor bijna alle soorten lippenbalsem. Het wordt gebruikt om de juiste textuur te krijgen en om je lippen te beschermen tegen uitdroging. Toch is dit ingrediënt eigenlijk niet geschikt voor een gevoelige huid zoals je lippen. Een beter alternatief, wat helaas maar in weinig lippenbalsems wordt gebruikt, is bijenwas. Bijvoorbeeld in de lippenbalsem van "Burt's Bees" is het basisingrediënt "beeswax".

Menthol, Camphor (Kamfer), Phenol, Alcohols

Deze ingrediënten worden in lippenbalsems gedaan met allemaal hetzelfde doel: pijnlijke lippen verzachten. Hoewel ze inderdaad vaak een zacht tintelend, verkoelend gevoel geven zorgen ze er ook voor dat de huid verder uitdroogt. Dit zorgt vaak voor het bekende effect dat ongeveer een half uur na het insmeren met lippenbalsem de lippen nog droger zijn dan ervoor. Een reden voor sommige mensen om juist geen lippenbalsem te gebruiken, terwijl het toch echt wel werkt. Een alternatief wat hetzelfde effect geeft, maar minder schadelijk is voor de lippen is simpelweg pepermunt olie. Een erg fijne zalf die als lippenbalsem kan worden gebruikt is de Rosebud Salve, die ook in een versie verkrijgbaar is met pepermunt olie.

Kamille (Chamomilla), Calendula

Deze twee ingrediënten zijn er twee waar ik wel positief over ben. Hun werking is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. De bedoeling van deze ingrediënten is ook om de lippen te verzachten. Calendula wordt ook vaak gebruikt om littekenvorming tegen te gaan. Het kan geen kwaad als één of beide ingrediënten in een lippenbalsem zitten.

Mijn voorkeur

Zelf gebruik ik op het moment drie verschillende lippenbalsems. De ene is de eerder genoemde rosebud salve, voor als ik naar buiten ga of vlak voordat ik ga slapen. Deze is wat vettiger, dus niet altijd even handig. Voor wanneer ik echt alleen een dun laagje wil, bijvoorbeeld onder mijn lippenstift gebruik ik Labello pure and natural: Kamille en Calendula. Als derde gebruik ik lippenbalsem van het merk Carmex. Deze bevat wel camphor en phenol en gebruik ik alleen als mijn lippen echt heel erg zeer doen. Vlak daarna doe ik dan weer een andere lippenbalsem op.

Conclusie

Of je nou het hele jaar door last hebt van droge lippen, of alleen in de winter, smeren met lippenbalsem helpt echt. Hierbij moet je wel letten op de lippenbalsem die je koopt. Sommige brengen meer schade aan dan dat ze goed doen. Als vuistregel kan je aanhouden dat hoe natuurlijker de lippenbalsem is hoe zachter hij voor je lippen zal zijn. Vermijd vooral de ingrediënten camphor, phenol en menthol. En tja, dan toch maar weer verder met smeren..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in