Gezonde en goed verzorgde handen spreken iedereen aan. Je maakt een goede eerste indruk en komt zelfverzekerd over. Toch zijn er veel mensen die een onbeheersbare aandrang tot nagelbijten hebben, waardoor de nagels er lelijk en onverzorgd uitzien. Bovendien kom je onzeker en onprofessioneel door over. Ook zijn nagels een indicatie voor je algehele gezondheid. Het is dus zeker belangrijk om met het nagelbijten te stoppen. Vaak lukt dit niet zomaar en zijn er verschillende foefjes nodig om je hiervan af te helpen. Er zijn zeker dingen die je kunt doen om mooie, lange nagels te krijgen. Voor veel mensen zal het een verademing zijn als ze van het nagelbijten af kunnen komen, dus enig raadzaam advies is zeker meegenomen.

Wat veroorzaakt nagelbijten?

Zoals met alles is het belangrijk te achterhalen waarom je met nagelbijten bent begonnen of wat dit gedrag triggert waardoor je hier niet vanaf kunt komen. Het komt bij zowel volwassenen als kinderen voor en vaak ligt de oorzaak bij stress of nervositeit. Ook kan verveling enigszins een rol spelen. Als je stopt met roken dan kan nagelbijten een nieuwe afleiding zijn. Omgekeerd kan het nagelbijten ook weer zorgen voor aanvullende stress en je een gevoel van onzekerheid geven, doordat je handen er minder verzorgd uitzien. Ook de pijn die meestal met het nagelbijten ontstaat, draagt bij aan stress en spanningen. Een vicieuze cirkel waar nauwelijks uit te geraken valt. Het is belangrijk te weten waardoor je met nagelbijten begint en wat ervoor zorgt dat je het blijft doen. Zo kun je je mindset draaien en van het nagelbijten afstappen.

Gevolgen van nagelbijten

Er zijn zeker genoeg redenen te bedenken waarom nagelbijten niet goed voor je is. Zo kunnen er door het nagelbijten infecties optreden, doordat vuil op je handen komt. Als hier dan wondjes zitten, loop je sneller infecties op. Ook zorgt het bijten voor slijtage aan je gebit en worden je nagels ook een stuk zachter doordat ze telkens nat worden. Wanneer het je wel lukt om je nagels te laten groeien, kan het voorkomen dat je nagels verkeerd groeien. Ze kunnen in het vlees gaan groeien, doordat hun natuurlijke groeiproces verstoord is geraakt. Het is dus zeker niet zonder gevolgen als je telkens weer je nagels kort knipt en deze niet met rust laat. Langdurig nagelbijten verandert de structuur en vorm van je nagels, waardoor je mogelijk nooit meer even mooie nagels zult hebben als daarvoor.

Oplossingen tegen nagelbijten

Vaak is er een heuse verandering in mindset nodig om met het nagelbijten te stoppen. Je kunt er resoluut voor kiezen om met het bijten te stoppen, waarbij je jezelf traint om weerstand te bieden tegen impulsen. Ook kun je je nagels voorzien van lak, zodat ze een vieze smaak geven, maar er wel al wat mooier uitzien. Dit kan helpen om te stoppen met nagelbijten. Ook kun je kiezen voor afleiding door kauwgom te kauwen, of een pleister op je nagels te plakken. Zeker als je thuis bent, kan dit tijdelijk goed helpen. Ook kun je nepnagels plakken, zodat je nagels kans krijgen om te groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in