Je nagels vertellen vaak veel over de staat van je gezondheid. Herken symptomen van diverse ziekten in afwijkingen van je nagels.

Weet jij hoe het staat met je gezondheid? Om te weten of je gezond bent kun je een uitgebreid onderzoek laten doen bij de huisarts of in het ziekenhuis. Je kunt echter ook zelf al een start maken door je nagels eens goed te bekijken. Dus verwijder alle nagelproducten op je nagels en pak een loep erbij, het zou je een flinke ziekenhuisrekening kunnen schelen!
Als je leidt aan een bepaalde ziekte kan dat zich uitten op meerdere plaatsen in je lichaam. Een van die plaatsen zijn je nagels. Zo kun je bijvoorbeeld nagelkanker opsporen of een vorm van huidkanker. Wist je bijvoorbeeld dat Bob Marley overleden is door een melanoom in zijn teennagel? Erg gevaarlijk dus en des te meer belangrijk om je nagels zo nu en dan eens te checken op zichtbare afwijkingen. Een lijstje van de meest voorkomende afwijkingen lees je hieronder. Ga in het geval van twijfel altijd even langs de huisarts!

Witte nagels

Heb je erg bleke of zelfs witte nagels? Dat kan komen door ouderdom, veel oude mensen hebben er last van. Toch kan het ook duidden op bloedarmoede, leverziekten, ondervoeding of zelfs hartfalen. Als je nog een jong persoon bent kun je dus beter even langs de huisarts gaan.
Heb je zeer witte nagels met donkere randen of een gelige kleur? Ga dan altijd naar de huisarts. De gele kleur kan wijzen op een leverziekte als geelzucht of hepatitis.

Gele nagels

Hebben je nagels een gelige kleur? Dat kan duidden op een schimmelinfectie op of onder je nagels. Let hierbij goed op want als je nagelbed zich terugtrekt kan het een teken zijn dat de schimmelinfectie verergert. De gele kleur kan ook wijzen op een ziekte, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. Je moet hierbij denken aan diabetes, schildklieraandoeningen of longziekten.

Blauwe nagels

Nagels met een blauwe gloed kunnen een teken zijn dat je lichaam zuurstof tekort komt. Je kunt last hebben van blauwe nagels als je een longontsteking hebt. Lichtblauwe nagels kunnen echter ook wijzen op een vorm van diabetes.

Nagels met ribbels

Als je geribbelde nagels hebt kan dat duidden op een ontwikkeling van psoriasis. 10% van de gevallen van psoriasis begint namelijk in de nagels. Het hoeft echter geen psoriasis te zijn. Sommigen beweren dat je van stress ook ribbels in je nagels krijgt.

Nagels die snel afbrokkelen

Nagels die snel afbrokkelen kunnen ernstig uitgedroogd zijn. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de nagelproducten die je gebruikt zoals nagellakremover met aceton of als je vaak gelnagels draagt. Je kunt deze producten dan ook het beste even links laten liggen als je hier last van hebt.
Brokkelen de nagels na een tijd nog steeds snel af? Dan kan het zijn dat je een schildklieraandoening of een schimmelinfectie hebt. De laatste gaat vaak gepaard met een gelige kleur van de nagels (zie gele nagels).

Donkere strepen onder de nagel

Lopen er donkere, bijna zwarte strepen onder je nagels? Laat dit dan meteen even controleren bij de huisarts aangezien het hier kan gaan om een vorm van huidkanker of nagelkanker. Niet te verwarren met de paarse nagels die je soms krijgt als je ergens hard aan gestoten hebt of als je klem gezeten hebt.
Herken je een van de afwijkingen? Raak dan niet meteen in paniek. De meeste afwijkingen hoeven niet meteen aan te geven dat er iets mis is met je gezondheid. Je kunt wel opzoeken of je ook andere symptomen van de ziekte hebt. In dat geval kun je altijd nog langs de huisarts gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in