Wanneer een kindje pas geboren is, kan hij nog niet staan, kruipen of lopen. Maar de ontwikkeling van een baby gaat zo snel; voordat je erom denkt gaat je baby voor het eerst dingen vasthouden, zichzelf omrollen en zitten. Het is erg belangrijk dat je kindje zich in een veilige leefomgeving kan ontwikkelen. Maar waar moet je nu eigenlijk om denken bij de veiligheid van je baby?

Slapen

Babybedje

Gebruik een wiegje of bedje waarvan de zijwanden luchtdoorlatend en ventilerend zijn. De spijlafstand van een bedje moet tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn. Kies een stevig en goedpassend matras (minimaal 8 cm dik). Gebruik geen kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels in het bedje. Dit kan de ademhaling belemmeren.
Leg je baby altijd te slapen in zijn eigen wiegje of bedje. Het wordt aangeraden om het wiegje of bedje de eerste zes maanden zo dicht mogelijk bij de ouders neer te zetten.
Samen met je baby in één bed slapen is zeker de eerste vier maanden een risicofactor voor wiegendood en wordt sterk afgeraden.

Vastmaken

Leg je baby niet vast in bed. Gebruik geen klemmetjes of andere materialen om je kind vast te leggen in bed. Wanneer je baby veel draait in bed, gebruik dan een babyslaapzak.
Wanneer hij uit zijn bedje probeert te klimmen, kun je overwegen een laag kinderbed aan te schaffen. Er wordt geadviseerd een zachte ondergrond naast het bedje te hebben voor het geval je kind uit bed valt.

Plaats van het bedje

Wanneer je het bedje plaatst, kijk dan goed in het rond of je kindje nergens bij kan. Denk hierbij aan de verwarming, gordijnen, koortjes en touwtjes, stopcontacten of het raam. Ook mag het bedje niet in de tocht of direct zonlicht staan.
Verder is het raadzaam een babyfoon te gebruiken. Zo kun je je kindje altijd horen als hij op zijn kamertje is.

Slaaphouding

Leg je baby altijd op zijn rug als hij gaat slapen. Dit is de veiligste slaaphouding, want zo ligt zijn gezichtje vrij. Als je baby zich toch op zijn buik heeft gedraaid, kun je hem het beste direct weer terug draaien op zijn rug. Pas wanneer je kindje zichzelf goed en vlot om kan draaien kan hij zelf zijn slaaphouding bepalen.

Dekentjes

Een dekbed kan veel te warm zijn voor een kind tot twee jaar. Ook kan hij zich makkelijk onder het losliggend beddengoed wurmen en dit kan ervoor zorgen dat de ademhaling wordt belemmerd. Wel kun je een dekbedhoes gebruiken. Stop hier dan wel een deken is die even groot is als de hoes. De hoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onderkant van het matras minimaal 10 cm in kan stoppen. Maak het bedje kort op, zodat je baby met zijn voetjes tegen de onderkant van het bed ligt.

Slaapzak

Wanneer je een slaapzak gaat gebruiken voor je baby is het belangrijk dat deze goed past. Hij mag niet te groot zijn bij de openingen van het hoofd en de armen; je baby mag zijn hoofdje en armpjes er niet zelf door kunnen doen. Verder heeft het gebruik van een slaapzak een aantal pluspunten, namelijk:

  • Een jonge baby draait moeilijker van rug naar buik wanneer hij een slaapzak draagt
  • Een kind kan zich niet blootwoelen
  • Hij kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed komen
  • Als een kindje wat ouder is klimt hij moeilijker uit zijn bedje

Roken

Rook niet in de vertrekken waar je kindje komt. Dit geld ook voor het roken in een auto of wanneer je ergens op bezoek gaat. Belangrijk is om regelmatig de kinderkamer te luchten, ook wanneer er niet gerookt wordt.

Huisdieren

Hoe lief een dier ook is, laat je kind nooit alleen met je huisdier. Of je nu een kat of een hond hebt, neem je huisdier altijd mee wanneer je uit de kamer loopt. Staarten, ogen en oren zijn namelijk erg aantrekkelijk voor kinderen en het is maar wat leuk om daar aan te trekken. Voor je hond of kat is dit vaak minder leuk en wanneer hij pijn gedaan wordt kan hij zomaar bijten of krabben, met alle gevolgen van dien!

Veiligheid in huis

  • Zorg ervoor dat je alle stopcontacten waar je kindje bij zou kunnen beveiligd. Dit is in ieder geval alles lager dan 150 cm vanaf de vloer.
  • Wanneer je planten in huis hebt staan, zoek dan goed uit of deze niet giftig zijn. Een baby stopt namelijk heel snel en blaadje of bloemetje in zijn mondje zonder dat jij dit door hebt.
  • Het speelgoed voor je kind dient veilig te zijn en moet passen bij zijn leeftijd. Let op kleine onderdelen en touwtjes of draadjes waar je baby in verstrikt kan raken.
  • Eventueel kun je hoekbeschermers gebruiken bij meubels met scherpe hoeken.
  • Berg schoonmaakmiddelen goed op. Het beste is om ze hoog weg te zetten op een plaats waar je kindje ze niet kan zien. Denk ook aan scherpe voorwerpen, zoals scharen of messen. Zet ook deze spullen op een veilige plaats.
  • Bij het fornuis dien je er rekening mee te houden dat je kindje niet aan de gaspitknoppen kan draaien. Ook is het belangrijk om pannen tijdens het koken met de steel naar binnen te zetten. Laat je kindje nooit alleen bij het fornuis als jij aan het koken bent!
  • Zet elektrische apparaten buiten het bereik van je kindje. Let hierbij ook op kabels en snoeren, het is erg aantrekkelijk om daar aan te trekken.
  • Gebruik liever geen tafelkleed. Je kindje kan zich hier aan optrekken en wanneer het kleed per ongeluk wordt meegetrokken kan dit voor vervelende situaties zorgen.
  • Tijdens het baden of douchen mag een kindje niet bij de heet water kraan kunnen. Is deze wel binnen handbereik, dan kun je overwegen een thermostaatmengkraan aan te schaffen. Op deze kraan zit een beveiliging vanaf 38 graden. Zo kan je kind zich nooit verbranden. Draai na het douchen altijd eerst de hete kraan dicht. Wanneer je kindje in bad zit is het belangrijk altijd bij hem te blijven. Laat hem nooit alleen! Moet je toch uit de badkamer, neem je kindje dan mee.

www.veiligheid.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in