Een van de meest uitgevoerde operaties in Nederland is de ooglidcorrectie oftewel Blepharoplastiek. Mensen laten zich niet alleen uit cosmetisch oogpunt opereren aan de oogleden, maar ook omdat het noodzaak is. De bovenoogleden kunnen onder andere door het verslappen van de dunne huid en de zwaartekracht op een gegeven moment gaan zakken en over de wimpers en soms over de pupillen gaan hangen, wat problemen geeft.

Andere redenen voor een ooglidcorrectie zijn een te veel of te weinig vet in de vetpockets, een verslapte oogkringspier, donkere kringen of verslapt bindweefsel.

De onderoogleden worden in tegenstelling tot de bovenoogleden wel vaak om cosmetische redenen geopereerd. Bij het corrigeren van de onderoogleden komt veel meer kijken dan bij een correctie van de bovenoogleden. 

Het operatief corrigeren van bovenoogleden

Mensen die last hebben van verzakte bovenoogleden belasten continue de voorhoofdsspier om het overschot aan huid over de wimpers of voor de ogen te liften. Dit kan klachten geven zoals vermoeidheid, hoofdpijn. Overhangende bovenoogleden worden niet altijd veroorzaakt door slapper wordende huid van de oogleden. Het kan ook komen door een wenkbrauwverzakking (browptosis). In dit geval is het noodzaak om alvorens een bovenooglidcorrectie te laten doen een wenkbrauwlift te laten uitvoeren. Dit gebeurt middels een wenkbrauwlift of een voorhoofdslift.

Bij een bovenooglidcorrectie bepaalt een arts aan de hand van het probleem hoeveel huid er verwijderd dient te worden.  De hechtingen worden gedaan in de plooien van de bovenoogleden, waardoor de littekens meestal niet zichtbaar zullen zijn na de operatie.

Het operatief corrigeren van onderoogleden

Een onderooglidcorrectie is gecompliceerder dan een bovenooglidcorrectie. De kringspier rond de ogen verslapt naarmate we ouder worden. De kringspier houdt normaliter het vet op zijn plaats, maar bij het verslappen van deze spier zakt het vet naar beneden, waardoor er zakjes oftewel wallen ontstaan. Bij een onderooglidcorrectie wordt daarom eerst de kringspier strakgetrokken en vastgezet. Vervolgens wordt bepaald hoeveel overschot aan huid verwijderd moet worden. In de meeste gevallen wordt er geen vet verwijderd om ingevallen oogleden te voorkomen. Een onderooglidcorrectie wordt altijd uitgevoerd onder algehele narcose, bij een bovenooglidcorrectie is dit niet altijd het geval. Een bovenooglidcorrectie wordt vaak uitgevoerd middels een lokale verdoving.

Het herstel van een ooglidoperatie duurt ongeveer zes weken

Complicaties van een ooglidoperatie

Complicaties van ooglidoperaties komen bijna niet voor, maar zelden komen de volgende complicaties voor:

  • Bloeduitstorting (hematoom)
  • Gevoelloze huid
  • Weefselsterfte
  • Blindheid door een bloeduitstorting in het oog (uiterst zeldzaam)

Het corrigeren van de oogleden middels CO2-laserbehandeling

Tijdens een CO2-laserbehandeling verschrompelt het collageen in de huid waardoor de huid enkele millimeters strakker wordt. Deze behandeling is daarom alleen geschikt voor diegenen die een miniem huidoverschot hebben. Een volledig herstel van deze operatie duurt meestal zes maanden.

De complicaties van een CO2-laserbehandeling kunnen zijn; infectie, pigmentverlies en littekenvorming als er te diep wordt behandeld.

Corrigeren van donkere kringen rondom de ogen

Te weinig of te veel vet in de pockets van de oogleden veroorzaakt donkere kringen. Dit kan verholpen worden door een transplantatie van eigen vet naar de oogleden. Deze behandeling heet lipofilling. Ook kunnen er andere vulmiddelen worden gebruikt, maar deze geven vaak een onnatuurlijk effect en de kans op complicaties is bij lichaamsvreemde vulstoffen groter. De herstelperiode van een lipofilling is circa vier weken.

Vergoeding ooglidoperatie

Een ooglidcorrectie werd tot 2005 vergoed door de zorgverzekeraars. Tegenwoordig wordt het alleen vergoedt als de oogleden over de pupillen hangen.

Mocht je een ooglidoperatie overwegen , laat u dan behandelen door een plastisch chirurg die ruimschoots ervaring heeft. Het is tevens aangeraden om de beoordelingen te lezen van mensen die al een ooglidoperatie hebben ondergaan.

www.plastische-chirurgie-wijzer.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in