Rabarber is een lekkere en gezonde groente. Ze zit boordenvol vitamines en is verkrijgbaar vanaf november. Je kan rabarber op verschillende manieren verwerken in heerlijke gerechten.
Rabarber
Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een groente die behoort tot het plantengeslacht Rheum uit de duizendknoopfamilie. De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Voor verwerking in een gerecht worden enkel de bladstelen gebruikt. Er zijn planten met rode en groene stelen. Meest voorkomend zijn de rode stelen.
Je kan rabarber voornamelijk in de zomer op een plaatselijke markt kopen. In de winkel zie je het vaak vanaf november al liggen.
Gezond!
Rabarber is een groente die amper calorieën bevat. Bovendien bevat rabarber veel kalium en calcium. Ook werkt rabarber bij verstopping. 100 gram rauwe verse rabarber bevat slechts 46 kilojoule. Verder bevat rabarber ijzer en de vitamines B1, B2 en vitamine C.
Eten
De bladstelen zijn de enige eetbare delen van de plant. Deze snijdt men in een stukken en worden gekookt. Wanneer de stukken in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber klaar. Het is niet nodig om te bladstelen te schillen. Veel mensen eten ook de rabarber rauw op. Je hoeft de rabarber dan enkel te schillen. Heel lekker is het wanneer je de rabarber dipt in fijn suiker. Dit haalt de zure smaak van de rabarber een beetje weg.
Enkele gerechtjes
Rabarber wordt vaak rauw gegeten, maar is ideaal om te verwerken in gerechten. Lekkere voorbeelden zijn rabarberconfituur, rabarbermoes en rabarbertaart. Smullen maar!
Rabarberconfituur
Ingrediënten:
- 1 kilogram rabarber
- 750 gram confituursuiker
- Sap en rasp van een sinaasappel
Bereiding:
- Schil de rabarber en snijd deze in stukken.
- Pers en rasp de sinaasappel.
- Doe de stukken rabarber in een pan en voeg de rasp en het sap van de sinaasappel toe.
- Roer er suiker door.
- Meng alles goed met elkaar.
- Zet op een laag vuur en breng al roerend alles aan de kook.
- Verdeel alles over de confituurpotten en laat deze afkoelen.
Rabarbermoes
Ingrediënten:
- 500 gram rabarber
- 200 gram suiker
- 1 deciliter water
- aardappelzetmeel
Bereiding:
- Schil de rabarber en spoel deze grondig.
- Breng de rabarber aan de kook met het water tot ze gaar zijn.
- Roer de rabarber glad en bind het met het aardappelzetmeel.
- Breng op smaak met suiker
Rabarbertaart
Ingrediënten:
- 6 rabarberstokken
- rond vel bladerdeeg
- 6 eetlepels kristalsuiker
- 2 klontjes boter
Bereiding:
- Schil de rabarber en snijd deze in fijne stukken.
- Smelt de boter samen met de suiker en laat deze kleuren tot karamel.
- Beleg de bodem van de pan volledig met stukken rabarber. De pan moet goed bedekt zijn.
- Leg over de rabarber het vel bladerdeeg. Stop de rand mee in de pan en dek de pan goed af.
- Bak de rabarber gedurende ongeveer 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
SMAKELIJK!