Hoe meer pigment de huid heeft, des te meer bescherming het heeft tegen de kwalijke gevolgen van de zon. Door bepaalde voedingsmiddelen te nuttigen kun je de aanmaak van huidpigment bevorderen en een natuurlijke bescherming opbouwen.
Het is aan te raden om iedere dag een zonnebrandcrème met beschermingsfactor te gebruiken die bij de huid past, want zelfs op bewolkte dagen is het mogelijk om schade aan de huid op te lopen, zelfs in de winter. Als je gaat zonnen, moet je minimaal om de twee uur zonnebrandcrème aanbrengen en na iedere duik in het water. Mocht je een keer niet smeren, dan is de huidschade te beperken indien je regelmatig voedingsmiddelen neemt die de huid beschermen.
Voedingsmiddelen die de huid beschermen
Pindakaas
In pindakaas zit veel vitamine E. Door hier genoeg van te eten, heb je minder snel last van verbranding door de zon. In amandelen zit ook veel vitamine E. Twintig amandelen per dag is genoeg om je huid te beschermen tegen de zon.
Chocolade
Chocolade bevat veel flavonoïden. Flavonoïden zijn sterke antioxidanten die de huid preventief beschermen tegen de schade van de zon. De grootste flavonoïdenleveranciers zijn bosbessen en blauwe bessen.
Groene thee
Antioxidanten in thee gaan verbranding van de huid tegen. Van de meeste groene theesoorten heb je circa twee tot zes koppen per dag nodig. Groene thee die sterk geconcentreerd zijn en waarvan je maar één kop per dag nodig hebt, zijn onder andere Green Tea Fat Burner en Green Tiger. Naast het feit dat het de huid beschermt, geeft groene thee ook energie en val je ervan af. Het is aan te raden om de thee wel zo warm mogelijk te drinken, zodat het meer effect heeft.
Tomaten
Tomaten bevatten de stof lycopeen. Lycopeen is een van de meest effectieve superantioxidanten die het lichaam beschermen tegen ultraviolette straling van de zon. Door tomaten te verhitten wordt de opneembaarheid van lycopeen vele malen groter. Nuttig daarom naast tomaten en tomatensap ook veel tomatensaus en tomatensoep.
Wortelen
Wortelen zit boordevol bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat betrokken is bij de aanmaak van huidcellen en huidpigment. Bovendien is bètacaroteen een antioxidant die cellen beschermt tegen vrije radicalen en beschadigde cellen herstelt. Mango’s, watermeloenen en papaja’s zijn ook rijk aan bètacaroteen.
Vette vis
Tonijn, makreel en haring zijn rijk aan visolie, omega-3 vetzuren en aan seleen. Het mineraal seleen zorgt voor de aanmaak van elastine in de huid, waardoor de huid strak en glad blijft. Visolie en de omega-3 vetzuren beperken de schade die zonlicht kan aanrichten in de huidcellen.